Τώρα χαιρετίζει η ΕΝΠΕ τις μεγάλες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς για τα έργα

Δεν έχει παρέλθει πολύς καιρός από τότε που δημόσια η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό της για τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις που δίδονταν στις δημοπρασίες για την επιλογή αναδόχων στα δημόσια έργα και αυτό όσον αφορά τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε στην ολοκλήρωση τους ή στην ποιότητα τους .

Τώρα , μέσω του προέδρου της και περιφερειάρχη Θεσσαλίας , Κώστα Αγοραστό , εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εκπτώσεις …άνω του 50% που δίδονται στους διαγωνισμούς “χωρίς, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε να επηρεάζεται η ποιότητα των έργων γιατί οι προδιαγραφές τους είναι ίδιες”. Λες και θα μπορούσαν να…αλλάζουν οι προδιαγραφές ανάλογα με την …έκπτωση ή είναι “δεδομένο” ότι τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές πάντα .

Το ζήτημα- ερώτημα όμως είναι γιατί τα έργα δημοπρατούνται …υπερτιμολογημένα , ώστε να είναι ρεαλιστικές αυτές οι τόσο μεγάλες εκπτώσεις που δίδονται και όχι σε βάρος της ποιότητας του έργου; Γιατί δεν προσαρμόζονται με την …πραγματική τους αξία ώστε να αποκτήσουν ακόμη πιο αξιοπιστία και οι διαγωνισμοί ; Γιατί η ΕΝΠΕ δεν ζητά την άμεση αναπροσαρμογή όλων των τιμών και παραμέτρων που καθορίζουν το κοστολόγιο ενός έργου ;

Κατά την υπογραφή λοιπόν της Προγραμματικής Σύμβασης για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ΄ Προτεραιότητας , στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , ο κ. Αγοραστός διατύπωσε την εκτίμησή  του ότι «αν βελτιώσει την ταχύτητα των δημοπρατήσεων, η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάζει και δεύτερο δημόσιο έργο με τον ίδιο προϋπολογισμό καθώς οι εκπτώσεις που δίνονται σήμερα υπερβαίνουν το 50% χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των έργων γιατί οι προδιαγραφές τους είναι ίδιες».
«Ζούμε στην εποχή των εκπτώσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και πρόσθεσε: «οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες του  κράτους πρέπει, όμως, να συνεργάζονται καλύτερα και να κινούνται γρηγορότερα. Δεν μπορεί για παράδειγμα οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να χρειάζονται δύο μήνες για να εγκρίνουν τη νομιμότητα των αποφάσεων των περιφερειακών συμβουλίων και οικονομικών επιτροπών που αφορούν τα έργα με αποτέλεσμα οι κατασκευάστριες εταιρείες να εγκαθίστανται στα έργα με καθυστέρηση έως και ενός έτους.
Πρέπει να δουλέψουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός κι έκρινε επιβεβλημένο να γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό εκτός από το σύστημα δημοπράτησης των έργων και αυτό των μελετών».