Την Κυριακή το «Κρουσανιώτικο Καρναβάλι»

 

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με την συνδιοργάνωση του Δήμου Μαλεβιζίου,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα » ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» διοργανώνει και φέτος για πέμπτη χρονιά το Κρουσανιώτικο Καρναβάλι με θέμα : παραδοσιακά μουσικά όργανα και τίτλο: » Άρχισαν τα όργανα…».

Το καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί στον Κρουσώνα την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι. Ώρα λήξης του καρναβαλιού υπολογίζεται, σύμφωνα με τον οργανωτή, στις 3 το μεσημέρι. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα είναι: οι λύρες, τα λαούτα, οι ασκομαντούρες και τα βιολιά. Εκτός από τις ομάδες του πολιτιστικού συλλόγου Κρουσώνα, θα λάβουν μέρος στην παρέλαση και ακόμα δύο ομάδες. Ο πολιτιστικός σύλλογος του Γαζίου θα πάρει μέρος ντυμένοι «ΝΟΤΕΣ» και ο πολιτιστικός σύλλογος της Μονής,  ντυμένοι νύφες και γαμπροί.

Κάθε ομάδα θα συνοδεύεται από ένα αποκριάτικο άρμα, ενώ πρώτος θα παρελάσει ο καρνάβαλος. Ο αριθμός των καρναβαλιστών υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 300 άτομα, ενώ οι επισκέπτες υπολογίζεται να φτάσουν τους 2000- 3000. Στο τέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του καρνάβαλου.

Ο καρνάβαλος θα είναι ένας «κακός» μαέστρος ο οποίος θα συμβολίζει την παραφωνία και την «κακή» μουσική, γι αυτό και με το κάψιμό του επιδιώκουμε την καταπολέμηση της παραφωνίας.

Φέτος η διαδρομή όπου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση θα είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό ο κόσμος να γνωρίσει μεγαλύτερο μέρος του χωριού και οι καρναβαλιστές να έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν περισσότερη ώρα.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης θα υπάρχει ξυλοπόδαρος, ο οποίος θα διασκεδάζει  μικρούς και μεγάλους, ενώ θα αναβιώσουμε και το έθιμο με το Γαϊτανάκι.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Κρουσώνα επιδιώκει να θεσμοθετηθεί το καρναβάλι.