Σημαντικά έργα και ισχυρή κοινωνική πολιτική από Κασιμάτη, παρά τις κρατικές περικοπές

Πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια παρουσιάζει ο ισολογισμός του 2011 του Δήμου Κορυδαλλού, όπως υπογραμμίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός, ο απολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του Δήμου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την παράθεση κάποιων στοιχείων από τον ορκωτό λογιστή, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Χριστοφορίδης.

Χριστοφορίδης

Ο κ. Χριστοφορίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Δήμος καταφέρνει με τις δικές δυνάμεις, να αποτυπώνει την εικόνα του Δήμου, χωρίς καμία δαπάνη εξωτερικών συνεργατών, δίνοντας τα συγχαρητήρια του στις υπηρεσίες.

Περνώντας στην ουσία του θέματος, ο κ. Χριστοφορίδης ανέφερε ότι από το 2002, όποτε και ο Δήμος άρχισε να καταθέτει ισολογισμούς, άρχισε να εμφανίζει ζημιά, ενώ σημείωσε ότι η μονιμοποίηση των 170 περίπου υπαλλήλων τα έτη 2007 και 2008 είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Δήμου με ένα σημαντικό κονδύλι της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ.

Αυτά, όπως είπε, τα ανέφερε προκειμένου να δώσει την εικόνα του Δήμου, να υπενθυμίσει το παρελθόν και από πού ξεκίνησε η σημερινή διοίκηση δίνοντας έναν τεράστιο αγώνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες και να ανταπεξέλθει στις άμεσες υποχρεώσεις του.

Περικοπές

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο Αντιδήμαρχος μίλησε για την τεράστια περικοπή εσόδων που σημειώθηκε μέσα στο 2011, τονίζοντας όμως ότι τον ίδιο χρόνο με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος Κορυδαλλού ενισχύθηκε με το ποσό των 650.000 ευρώ στην τακτική μηνιαία επιχορήγηση του, από το προσωπικό που έπρεπε να μπει από το 2006. «Ήταν μια επιτυχία για την οποία παλέψαμε δύο χρόνια και καταφέραμε σ’ αυτό το σκέλος να ενισχύσουμε τα έσοδα μας» τόνισε.

Μια άλλη καινοτομία του 2011, ήταν σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη, η πληρωμή του προσωπικού του Δήμου μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμής, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Κορυδαλλού ήταν από τους πρώτους δώδεκα Δήμους που ενσωματώθηκαν στο σύστημα.

Διακανονισμοί και ρυθμίσεις

Με την κίνηση αυτή, όπως τόνισε, ο Δήμος δεν δημιουργεί πλέον καμία νέα οφειλή προς τρίτους, σ’ ό,τι αφορά το κόστος μισθοδοσίας, αφού η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να καταθέτει απόλυτα το κόστος μισθοδοσίας του μονίμου και αορίστου χρόνου προσωπικού και ό,τι συνεπάγεται αυτό, είτε λέγεται φόρος, είτε λέγεται ασφαλιστικά ταμεία, είτε λέγεται κρατήσεις προς δάνεια.

Επίσης, όπως διευκρίνισε, με δύο διακανονισμούς με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έκλεισε άλλη μια «πληγή» που βασάνιζε το Δήμο και αφορούσε δάνεια υπαλλήλων του Δήμου που ήταν σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Χριστοφορίδης, σ’ αυτή τη χρήση ξεκίνησε η ρύθμιση των οφειλών προς το ΙΚΑ. «Γενικότερα υπήρχε ένα συμμάζεμα του Δήμου αρκετά σημαντικό», καθώς και η ενοποίηση των πέντε νομικών προσώπων του Δήμου, με την καταγραφή όλων των οφειλών τους.

«Τα αποτελέσματα λοιπόν του ισολογισμού και του απολογισμού έχουν ένα πλεονέκτημα συγκριτικό με τις προηγούμενες χρονιές. Αποτυπώνουν όσο είναι δυνατόν την ακριβή εικόνα που λέγεται πλέον Δήμος Κορυδαλλού, ενώ πρώτα λέγαμε Δήμος Κορυδαλλού, χωρίς να εννοούμε τα νομικά πρόσωπα» τόνισε.

Αναφερόμενος τέλος στο πλεόνασμα των 77.000 ευρώ που εμφανίζει ο ισολογισμός του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει ότι υπάρχει περίσσευμα, αφού το χρέος του Δήμου υφίσταται και αποτυπώνεται στον ισολογισμό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει, όπως είπε, ένα «μάζεμα» σε μια προσπάθεια να υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων και να μην δημιουργείται νέο χρέος, ενώ επισήμανε ότι σε έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών ο Δήμος και οι υπηρεσίες του έλαβαν τα εύσημα των ελεγκτών.

Παναγιωτακοπούλου

Κριτική στη Δημοτική Αρχή άσκησε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, λέγοντας ότι αν ο στόχος της είναι να ισοσκελίσει έσοδα – έξοδα στον ισολογισμό και δεδομένης της μείωσης των εσόδων, αυτό σημαίνει ότι θα είναι μειωμένα και τα έξοδα, κάτι που εκείνη το μεταφράζει σε μείωση των παροχών προς τους δημότες.

«Η τοποθέτηση μας δεν είναι κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είχαμε και στα προηγούμενα ανάλογα θέματα. Καταψηφίζουμε και αυτό δεν αφορά βεβαίως τη δουλειά που έχει γίνει» ανέφερε . Και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι ιεραρχεί στα αρνητικά ζητήματα την επιβάρυνση στα οικονομικά του Δήμου από τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και όχι τη μείωση των εσόδων που έχει και ο Δήμος του Κορυδαλλού. «Αυτό εμείς το θεωρούμε σοβαρό πολιτικό ζήτημα» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι χρόνο με το χρόνο η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει και όχι απλά θα χειροτερεύει, αλλά θα έχει συνολικά συνέπειες και στις παροχές που έχει ο Δήμος προς τους δημότες του Κορυδαλλού και συνολικά στους εργαζόμενους» και εξέφρασε την άποψη ότι στον ισολογισμό καθρεπτίζεται το καθαρά πολιτικό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης και της ανταποδοτικότητας.

Υποστήριξε τέλος ότι η ένταξη του Δήμου στην ενιαία αρχή πληρωμών είναι μια κακή εξέλιξη, αφού όπως είπε οδηγεί σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων με τους μεν μόνιμους και αορίστου χρόνου να πληρώνονται κανονικά και τους δε συμβασιούχους να παίρνουν το μισθό τους όταν και όποτε έχει ο Δήμος τα χρήματα για να τους πληρώσει.

Διάκος

Από το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Κορυδαλλού πήρε την προηγούμενη τετραετία δάνεια ύψους 12 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Κορυδαλλός Πρώτη Πόλη» Γιάννης Διάκος. Παράλληλα όπως είπε, οι οφειλές του Δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι από τις μεγαλύτερες, ενώ με βάση στοιχεία που δεν αμφισβητούνται και συγκεκριμένα από την απογραφή του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι ο εικοστός πρώτος Δήμος στην Ελλάδα σε χρέη.

«Ο «Καλλικράτης» ήταν μια πραγματικότητα που υποχρέωσε σε οικονομικό μάζεμα τις Δημοτικές Αρχές» τόνισε, χωρίς φυσικά όπως πρόσθεσε να παραγνωρίζει τις προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση. Δήλωσε τέλος ότι αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τις αγωνίες της Δημοτικής Αρχής, αλλά πολιτικά δεν μπορεί να αγνοήσει τα λάθη και τις παραλείψεις της. «Για να μην είμαστε μίζεροι θα ψηφίσουμε λευκό» κατέληξε.

Κυλλάκου

«Διατρέχοντας τον απολογισμό και τον ισολογισμό επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά αυτό που έχουμε πει αυτά τα δύο χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτυπώνεται η κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο θάνατος της τοπικής αυτοδιοίκησης» υποστήριξε η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Πάμε Αλλιώς Καίτη Κυλάκου και πρόσθεσε:

«Αυτή η κατάσταση έχει να κάνει πρώτον, με τα μνημόνια και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με το ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση από το ’10 μέχρι και το ’12 μειώθηκαν τα έσοδα κατά 50 – 60%, με την κεντρική διοίκηση που δεν έχει δώσει τα οφειλόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Έχει να κάνει με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ένα δαιδαλώδες νομικό και οργανωτικό κατασκεύασμα το οποίο έχει αποτύχει στην πράξη και το οποίο ουσιαστικά ήταν η εφαρμογή των μνημονίων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος, που έχει να κάνει με τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου Κορυδαλλού που ήταν κληρονομιά από τη θητεία του Χρήστου και συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με την κυρία Κυλάκου όταν ένας Δήμος καλείται να πληρώνει τόσο υψηλά τοκοχρεολύσια, ασφαλιστικά ταμεία, καθυστερεί να πληρώσει τους πιστωτές και γενικά υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την οικονομική του κατάσταση, θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ζητήματα και συγκεκριμένα γιατί ο Δήμος Κορυδαλλού όλα αυτά τα χρόνια δεν μπήκε μπροστά σε ένα αυτοδιοικητικό κίνημα, να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση τους οφειλόμενους πόρους, γιατί υπάρχει αυτή η κακοδιαχείριση και η υπερχρέωση όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και γιατί υπήρξαν κατά καιρούς πελατειακές σχέσεις με προσλήψεις εργαζομένων που υπερχρέωναν το Δήμο.

«Αυτά είναι ζητήματα που πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Ο κόσμος αντέδρασε. Ο κόσμος είπε ότι μ’ αυτές τις λογικές δεν πάει άλλο, δεν προχωράμε. Το ότι έχει βγει αυτή η τρικομματική κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα ζητήματα και θα πρέπει εδώ ως Δήμος Κορυδαλλού, ως τοπική αυτοδιοίκηση, να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα. Να ανοίξουμε τις διαδικασίες, να τις κάνουμε πιο διαφανείς. Πιο συμμετοχικές, να καλέσουμε τον κόσμο. Να αναπτύξουμε μια πόλη αλληλεγγύης, ασπίδα στην κρίση» τόνισε. Δήλωσε  τέλος ότι θα καταψηφίσει το θέμα.

Καλούδης

Να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει μια διοίκηση  που έκανε δουλειά, κάλεσε όλες τις παρατάξεις το στέλεχος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΟ , Κωνσταντίνος Καλούδης.

«Για να βγουν αυτά τα νούμερα, για να βγουν αυτά τα στοιχεία τα οποία ήρθαν και ακούσαμε όλοι μας κάτι έγινε. Κάποιοι τρέξαμε. Κάποιοι κάναμε κάποια πράγματα. Καλό είναι λοιπόν στα πλαίσια της αλληλεγγύης και στα πλαίσια της συνεργασίας που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας, να κάνουμε προτάσεις τέτοιες, ώστε να διαμορφώνουμε καλές συνθήκες για το Δήμο» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Είναι κάποια πράγματα πλέον που αυτή την εποχή είναι υπεράνω πάσης πολιτικής σκοπιμότητας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να καταθέτουμε πλέον την πρόταση μας για να βγαίνουμε απ’ αυτή την κρίση. Ναι είναι ζοφερό το περιβάλλον. Ναι μπορεί όλοι μας να έχουμε κάποια ευθύνη είτε ήμασταν συμπολίτευση, είτε αντιπολίτευση, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει και όλοι πρέπει να επανακαθορίσουμε τη στάση μας».

Βιδάλης

Αντίθετος στην άποψη ότι για όλα φταίνε τα Μνημόνια και οι εξωτερικές συγκυρίες που έχουν βάλει στο μάτι αποκλειστικά την τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε το επίσης μέλος της πλειοψηφίας Γιώργος Βιδάλης. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση της συναδέλφου του κ. Κυλάκου, ο κ. Βιδάλης υπενθύμισε ότι ο δανεισμός και τα χρέη στην αυτοδιοίκηση δεν ξεκίνησαν στο Δήμο την τελευταία τετραετία ή οκταετία, αλλά έχει μια πορεία από το ’90.

Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί ότι είναι κακό η προσπάθεια εξορθολογισμού και μαζέματος που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Κορυδαλλού, τόνισε ότι αν δει κανείς τις εισφορές που πληρώνουν οι δημότες, τα δημοτικά τέλη και την «τιμολογιακή πολιτική» του Δήμου στους παιδικούς σταθμούς κλπ, δεν φαίνεται πουθενά αυτό που υποστηρίχθηκε περί μεταφοράς του κόστους και υπογράμμισε την ανάγκη να αναγνωριστεί η προσπάθεια που γίνεται από τη διοίκηση του Δήμου.

Κασιμάτης

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε νούμερα, αλλά ούτε και να σχολιάσει την τοποθέτηση της κ. Κυλάκου. «Για ένα πράγμα – είπε-  είμαι περήφανος ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή: Είναι για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε το χρήμα στο Δήμο Κορυδαλλού και είμαι περήφανος και είμαι σίγουρος ότι είναι περήφανοι και οι συνεργάτες μου, που δεν ξοδέψαμε μια δραχμή για δραστηριότητα η οποία δεν χρειαζόταν για την πόλη».

Ο Δήμαρχος δήλωσε επίσης περήφανος που συνέβαλε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου δεν είχε σε καμία περίπτωση την έννοια της επίθεσης εναντίον τους, αλλά απλώς της διαπίστωσης ότι στατιστικά και οικονομικά η κίνηση αυτή επιβάρυνε το Δήμο. «Δηλαδή είναι ένα οικονομικό στοιχείο. Δεν είναι τίποτα άλλο» ξεκαθάρισε.

Από την άλλη μεριά, συνέχισε, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, κάτω από τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες ο Δήμος Κορυδαλλού παρά τις επιβαρύνσεις που υπήρχαν κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κράτησε το χρέος του περίπου εκεί που το παρέλαβε. «Άρα λοιπόν αυτό το παραμύθι να τελειώνει. Να τελειώνει μια και καλή» τόνισε.

Στήριξη των κοινωνικών δομών

Όσον αφορά τον «Καλλικράτη», ο κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στη διοικητική μεταρρύθμιση που διεκδικούσε το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λειτουργούσε μ’ αυτό τον τρόπο. «Αυτό που συμβαίνει στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» είπε, αναφερόμενος στην περικοπή των εσόδων της που φτάνει κοντά στο 60%.

«Άρα λοιπόν – συνέχισε- εμείς κληθήκαμε το 2011, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, με τις επιβαρύνσεις που υπήρχαν να λειτουργήσουμε και να διοικήσουμε το Δήμο. Και μετά λόγου γνώσεως σας λέω και το ξέρετε κύριοι συνάδελφοι και εσείς ότι καταφέραμε κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και κρατήσαμε όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Όλες και κάποιες τις ενισχύσαμε. Και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι, γιατί δουλέψαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ γι’ αυτό. Και αγωνιστήκαμε».

650.000 ευρώ επιπλέον μηνιαίως

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Κορυδαλλού είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που κέρδισε 650.000 ευρώ το μήνα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, σημείωσε ότι όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου είναι στο ίδιο σημείο που βρισκόντουσαν το 2010, ενώ δήλωσε υπερήφανος για μια ακόμα φορά που μονιμοποιήθηκαν οι 170 εργαζόμενοι, χωρίς κανείς να απολυθεί.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος ούτε όσον αφορά την καθημερινότητα, ούτε όσον αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αφού όπως τόνισε, δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιοι θα είναι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι για το  2012, δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ και δεν έχει έρθει ούτε η δόση για τα οφειλόμενα προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Δεν ξέρω τι πρόκειται να γίνει. Και είναι εύκολο να βγαίνουμε και να λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας Δήμος μόνος του να διεκδικήσει τα οφειλόμενα. Αυτό είναι δουλειά των οργάνων της αυτοδιοίκησης» τόνισε και εξέφρασε την άποψη ότι η αυτοδιοίκηση έχει στοχοποιηθεί από την κεντρική διοίκηση για δικούς της πολιτικούς λόγους.

Έργα

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις υποδομές που έγιναν μέσα στο 2011, κάνοντας λόγο για μια δημιουργική χρονιά, αφού όπως είπε ξεκίνησε η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού που θα ολοκληρωθεί μέσα σ’ αυτή τη χρονιά, ξεκίνησε η κατεδάφιση των δύο πτερύγων φυλακών, ενώ η Δημοτική Αρχή δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε μέσα στο 2012 να ενταχθούν έργα, όπως και έγινε στην περίπτωση της Δημητρακοπούλου και της πλατείας Μέμου.

Επίσης, τόνισε ότι η διοίκηση του Δήμου εξασφάλισε μέσα στο 2011 τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση του Δημαρχείου μέσα από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, κάτι που όπως επισήμανε δεν έχει ξανασυμβεί.

«Ποτέ στην ιστορία της πόλης, σ’ αυτά τα λίγα χρόνια, δεν θα έχουν γίνει τόσα πολλά σε επίπεδο υποδομών» υπογράμμισε.

Παραδέχτηκε τέλος ότι υπάρχει ένα θέμα στην καθημερινότητα του Δήμου, κυρίως λόγω της αδυναμίας να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, επισημαίνοντας ότι παρόλο που ακόμα δεν έχει ζητηθεί ο προγραμματισμός για τους παιδικούς σταθμούς, την υπηρεσία πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία, «η πόλη είναι ακόμα όρθια». «Σας καλώ να ψηφίσετε τον ισολογισμό του 2011, γιατί είναι ένας ισολογισμός εργασίας, ψυχής και αποτελέσματος» κατέληξε.