78 ή 44 εκατ τα χρέη και δάνεια του Δήμου Περιστερίου;

Θετικά χαρακτήρισε τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων – εξόδων του προϋπολογισμού του Δήμου Περιστερίου για το Δ’ τρίμηνο του 2011, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Σταυρούλιας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός του Δήμου Περιστερίου για το 2011 είχε ψηφιστεί στα 110 περίπου εκατ. ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκαν 62 εκατ. ευρώ περίπου και ενταλματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν 61,5 εκατ. ευρώ.

«Το πρόβλημα το σοβαρότερο, αν αναλύσουμε τους λογαριασμούς του προϋπολογισμού, είναι στην τακτική επιχορήγηση» είπε, επισημαίνοντας ότι η υστέρηση στα τακτικά έσοδα φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει η διοίκηση.

Μια άλλη πολύ σοβαρή απώλεια εσόδων, ήταν σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, τα τεχνικά έργα και η ΣΑΤΑ, αφού όπως τόνισε υπήρξε μια τεράστια απόκλιση στα έσοδα του Δήμου, ενώ πρόβλημα υπήρξε όπως πρόσθεσε και με τα παλαιά υπόλοιπα των χρεωστών.

«Η ρύθμιση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν τόσο μα τόσο ασύμφορη που ενώ είχαμε προβλέψει ότι θα εισπράτταμε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, μόλις και με τα βίας απ’ αυτά τα χρήματα εισπράξαμε 360.000 ευρώ» ανέφερε και συνέχισε:

«Το στοίχημα και η επιτυχία του Δήμου Περιστερίου ήταν ότι πολύ γρήγορα είδαμε πού πηγαίνουν τα έσοδα και παρά πολύ γρήγορα, κόντρα παλαιών συνηθειών και κανόνων, αντιδράσαμε. Η διοίκηση, όλοι οι Αντιδήμαρχοι, όλοι οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων, προεξάρχοντος του Δημάρχου, από τον Φεβρουάριο και μετά λάβαμε τα μέτρα μας και γι’ αυτό καταφέραμε να δημιουργήσουμε δαπάνες, ίσες και λιγότερες απ’ αυτά τα χρήματα που πήραμε.

Καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνεια μας, καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε τα leasing του Δήμου, καταφέραμε να μην έχουμε καθυστέρηση ούτε ένα λεπτό σε ασφαλιστικούς φορείς και δημόσιο – δεν μιλάω καν για τη μισθοδοσία γιατί το θεωρώ δεδομένο. Και το σπουδαιότερο απ’ όλα, είναι ότι στο τέλος του έτους κατορθώσαμε και εξυπηρετήσαμε και έναν πολύ μεγάλο αριθμό προμηθευτών μας, με ένα πολύ ικανοποιητικό ποσό».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Σταυρούλιας κάλεσε τους συναδέλφους του να έχουν συναίσθηση του τι κάνουν όταν πληροφορούν τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ένα πράγμα πρέπει κάποια στιγμή να ποινικοποιηθεί: Το πολιτικό ψέμα. Κύριοι το χρέος του Δήμου μας είναι συγκεκριμένο: 38.015.000 ευρώ είναι τα δάνεια μας και οφείλουμε αυτή τη στιγμή 4.050.000 ευρώ στους πιστωτές μας και αν προστεθεί και το νομικό πρόσωπο είναι κοντά στο 1.500.000 με 1.700.000 ευρώ».

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, ζήτησε να μην γίνονται αναφορές σε διάφορα νούμερα όσον αφορά το χρέος του Δήμου, που φτάνουν ακόμα και τα 90 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αν προσθέσει κανείς τα νούμερα που ανέφερε, θα δει ότι το συνολικό χρέος του Δήμου δεν ξεπερνάει τα 44 εκατ. ευρώ. «Αυτό είναι το χρέος μας» τόνισε και χαρακτήρισε τα απολογιστικά στοιχεία θετικά, λέγοντας ότι τιμούν την πόλη, τη διοίκηση, το Δήμαρχο και όλους όσους συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ψυρόγιαννης

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Ψυρόγιαννης ανέφερε ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην δεχτεί ότι η τακτική και ο αγώνας του Αντιδημάρχου στα οικονομικά είναι εξαιρετικός.

«Σας επαινώ εγώ προσωπικά. Κάνετε καλό αγώνα» είπε απευθυνόμενος στον κ. Σταυρούλια και  πρόσθεσε:

«Όμως δεν είναι όλα άσπρα. Όταν λέτε ότι εξυπηρετείτε τα δάνεια κανονικά, μην ξεχνάτε ότι σ’ αυτή την αίθουσα κάποια στιγμή είπαμε ότι κάποια δαπάνη που δίναμε 200.000 το μήνα, την κατεβάσαμε στα 70.000. Αυτό είναι μια έλλειψη ρευστότητας, η οποία βεβαίως δικαιολογείται από τη στιγμή που τα τακτικά μας έσοδα πράγματι έχουν αυτή την υστέρηση, οι επιχορηγήσεις από ΣΑΤΑ κλπ πράγματι έχουν υστέρηση, άρα έπρεπε κάποια στιγμή να αμυνθείτε.

Αν με ρωτήσατε αν κάνατε καλή άμυνα, τι να σας πω.. Καμιά φορά με κατηγορούν ότι κάνω θετική αντιπολίτευση… Τι να κάνω; Καλώς κάνατε και κάνατε νόμιμη άμυνα. Όμως είχαμε ένα πρόβλημα. Η ρευστότητα μας στο σημείο εκείνο σταμάτησε».

Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, λόγω της απώλειας εσόδων από τη ΣΑΤΑ, σημείωσε ότι ο κωδικός που αφορά τις εισπράξεις από δάνεια δεν έχει ενεργοποιηθεί, λέγοντας ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει δάνειο, ενώ μίλησε και για τα εισπρακτέα υπόλοιπα από τα προηγούμενα έτη, αναφέροντας ότι πράγματι έχουν υστέρηση, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν.

Σχετικά τέλος με το σκέλος των δαπανών, ο κ. Ψυρόγιαννης τόνισε ότι οι δεσμεύσεις του Δήμου είναι στα 78 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ξέρει ποιες έχουν υλοποιηθεί, αν και σίγουρα όπως είπε δεν έχουν τιμολογηθεί όλες. «Άρα από πίσω κάτι έρχεται και θα το δούμε στην πορεία» είπε χαρακτηριστικά.

Παχατουρίδης

«Καταρχήν θέλω να σας συγχαρώ» τόνισε ο Δήμαρχος  Ανδρέας Παταχουρίδης, απευθυνόμενος στον κ. Ψυρόγιαννη, επισημαίνοντας ότι απέναντι στην επίσημη θέση της παράταξης του, που υποστηρίζει ότι ο Δήμος Περιστερίου έχει 80 εκατ. ευρώ χρέη, με τη συνέπεια που τον διακρίνει λέει ότι αυτό δεν ισχύει.

«Στην ουσία ο δανεισμός μας είναι 38 εκατ. ευρώ» ανέφερε, υπογράμμισε ότι το κράτος χρωστάει στο Δήμο 15 εκατ. ευρώ και σημείωσε ότι ο δανεισμός των τελευταίων χρόνων έγινε προκειμένου να αυξήσει ο Δήμος την περιουσία του, αποκτώντας καίρια οικόπεδα.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο Δήμος Περιστερίου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και παρά τη νεκρολογία που όπως υποστήριξε προέρχεται δυστυχώς από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας εδώ και ένα χρόνο, είναι από τους ελάχιστους Δήμους, μέχρις στιγμής τουλάχιστον, που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι κυρίως στους εργαζόμενους και στα ταμεία.

Κάλεσε μάλιστα τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης να είναι πιο υπεύθυνοι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και να μην βγάζουν χαρτιά, παραπληροφορώντας τον Περιστεριώτικο λαό σχετικά με το χρέος του Δήμου, αλλά και τους μισθούς των συμβούλων του Δημάρχου, τους οποίους τους χαρακτηρίζουν υπερβολικούς.

«Βρείτε μου – είπε- έναν Δήμαρχο στην Ελλάδα που ενώ από τη νομοθεσία του λέει να έχει αυτούς τους συμβούλους, να έχει τους μισούς, όπως έχω εγώ. Λέει έξι και έχω τρεις. Και λέει υπερβολικούς μισθούς. Ε, τι να πεις σ’ αυτούς τους τυχαίους που βρέθηκαν στα τοπικά κοινά και βγαίνουν και λένε υπερβολικοί οι μισθοί στους συμβούλους».

Τόνισε μάλιστα ότι θα ήθελε να ήταν παρών ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αφού όπως υποστήριξε οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορεί και να υπέγραψαν την ανακοίνωση, γιατί φοβήθηκαν.

Η παραπάνω πάντως αναφορά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη της μείζονος μειοψηφίας, με τον κ. Αλέξανδρο Πλέστη να κατηγορεί το Δήμαρχο ότι υποτιμά τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης, θεωρώντας τους παρακατιανούς.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να είναι προσεχτικοί στα όσα γράφονται στα δελτία τύπου, υποστηρίζοντας ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε φαρμάκι στην κοινωνία», ενώ τόνισε ότι οι μισθοί των συμβούλων είναι αυτοί που ορίζονται από το νόμο.

«Εμείς χαιρόμαστε που βρίσκουμε μια ταύτιση απόψεων, όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου. Ότι είναι ένας Δήμος όπως είπαμε, με πλήρη νοικοκυροσύνη και διαφάνεια, στο σωστό δρόμο και έτσι θα ακολουθήσουμε σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές» ανέφερε και υπογράμμισε ότι το αποθεματικό των 2 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στο ταμείο του Δήμου, οφείλεται στη χρηστή διοίκηση.