Φυτικά Μνημεία χιλιάδες αιωνόβια δένδρα  στον Εθνικό Κήπο

 

 

Χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και βοτανικό μνημείο, ο Εθνικός Κήπος και η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική του αξία ξεπερνούν τα σύνορα όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της χώρας μας. Θεωρείται ένα χαρακτηριστικό δείγμα κηποτεχνίας του 19ου αιώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο έχει διατηρήσει πολλά από τα στοιχεία της πρώτης περιόδου κατασκευής του, το 1839-1852, από τη Βασίλισσα Αμαλία. Αποτελεί τον πρώτο διαμορφωμένο χώρο πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας και συνδέεται άμεσα με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την ανάπτυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας.

Το Τμήμα Εθνικού Κήπου του δήμου Αθηναίων, δουλεύοντας ήδη εντατικά, έχει ξεκινήσει την επικαιροποίηση του τοπογραφικού του Κήπου, την καταγραφή δηλαδή της υπάρχουσας φυτικής βλάστησης. Η καταγραφή, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα επιτρέψει να γνωρίζουμε το είδος, την ταυτότητα και την τοποθεσία κάθε δέντρου και κάθε θάμνου στον Εθνικό Κήπο που, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, ξεπερνούν τα 6.500 δέντρα και τα 15.000 περίπου φυτά και θάμνους!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα  δέντρα και τα αναρριχώμενα φυτά που φυτεύθηκαν στον Εθνικό Κήπο τις δύο πρώτες δεκαετίες δημιουργίας του, ζουν μέχρι τις μέρες μας και αποτελούν πραγματικά φυτικά μνημεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ουασιγκτώνιες που συγκροτούν τη μνημειώδη δενδροστοιχία της κεντρικής εισόδου, καθώς και ορισμένα μεγάλα Πεύκα, Κυπαρίσσια, Πτελέες, Μουριές, Αείλανθοι, Καζουαρίνες, Ευκάλυπτοι, Τσικάς, Μποζέες και Γλυσίνες.

Παράλληλα, αναμένεται πολύ σύντομα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του φωτισμού, στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, στην αναβάθμιση  του αρδευτικού δικτύου, την αποκατάσταση των δαπεδοστρώσεων και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και σήμανση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 4 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Εν τω μεταξύ, καθώς τα δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας και θερμικής άνεσης του Εθνικού Κήπου μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πληροφοριών για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της Αθήνας, ομάδα επιστημόνων του Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων αναπτύσσει μία νέα εφαρμογή που θα δώσει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιγραφής και τεκμηρίωσης των ιδιαίτερων συνθηκών από το εσωτερικό του Κήπου.

Ο δήμος Αθηναίων καλεί όλους τους πολίτες και επισκέπτες να χαρούν τον Εθνικό Κήπο, συμμετέχοντας στις ποικίλες δράσεις που διοργανώνει με σεβασμό κι αγάπη για τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.