Να υιοθετηθεί η πρόταση των Δήμων για τη χρήση του αιγιαλού ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Οδυσσέας-Κωνσταντινόπουλος

Την αποδοχή της πρότασης που έχει υποβάλλει η Περιφερειακή  Ένωση Δήμων Αττικής , σχετικά με τη χορήγηση αδειών χρήσης αιγιαλού , ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή , ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος .

Σ΄ερώτηση του , προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εσωτερικών,  Παναγιώτη Σκουρλέτη και  Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά , ο κ. Κωνσταντόπουλος τους ερωτά , ποιος είναι ο « σχεδιασμός» τους ,  πότε θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση  για το 2017 και αν προτίθενται να αλλάξουν τη διαδικασία παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους από ετήσια βάση σε πενταετή.

Όπως αναφέρει , « η διαδικασία παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα, όπως διαμαρτύρονται τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι τοπικές αρχές».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι « τα τελευταία χρόνια, οι σχετικές ΚΥΑ εκδίδονται κατά τη διάρκεια του θέρους και οι σχετικές συμβάσεις υπογράφονται με τους επαγγελματίες τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή πια η τουριστική σεζόν βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη νομιμότητα χρήσης του αιγιαλού από τους επαγγελματίες αλλά και με τεράστιο οικονομικό ή και περιβαλλοντικό αντίκτυπο (καθαρισμοί παραλιών).

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής έχει καταθέσει εδώ κι ένα χρόνο (10/03/2016) το αίτημα η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας να παραχωρείται άμεσα στους Δήμους όχι ετησίως, αλλά για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με τη θητεία της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μπορεί αυτή στη συνέχεια να διευθύνει τη σχετική διαδικασία εκμίσθωσης με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το αίτημα αυτό φέρονται να συμμερίζονται και οι επαγγελματίες του τουρισμού στη χώρα μας».