Τώρα συμφώνησαν στα …λόγια ,  γι αυτά που έπρεπε να είχαν κάνει  προτού η Ελλάδα γίνει « ξέφραγο αμπέλι» στο προσφυγικό

_AR_8730

 
Μετά από οκτώ μήνες και την είσοδο στη χώρα μας , εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων , καθιστώντας την ,στην κυριολεξία « ξέφραγο αμπέλι» και  τον ακριβή αριθμό των οποίων ουδείς γνωρίζει , μόλις χθες Τρίτη , έγινε το  « πρώτο ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω συνεργασία των δήμων με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής» , όπως αναφέρει η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ) σ΄ανακοίνωσή της . Μετά  τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργός ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και τα μέλη  της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της .

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Δήμαρχος Αθηναίων , Γιώργος Καμίνης , στους δημόσιους χώρους της πόλης του οποίου , συνεχίζουν να εγκαθίστανται « καραβάνια» προσφύγων και μεταναστών , μετατρέποντάς τα, σε καταυλισμούς .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ , ο πρόεδρος της , κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι δήμαρχοι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν, «χωρίς μεσάζοντες», ποιους εννοεί άραγε, τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

Ο κ. Πατούλης,  επισήμανε την ανάγκη έστω και τώρα η αυτοδιοίκηση να γνωρίζει το σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία για τα κέντρα φιλοξενίας, για τα ζητήματα υγιεινής, καθώς και για τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην εκτόνωση εντάσεων όπου αυτές σημειώνονται.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νεότερη συνάντηση σε διάστημα 15 ημερών. Στο μεσοδιάστημα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της ΚΕΔΕ θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν σε πρακτικό επίπεδο τη συνεργασία. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μουζάλας δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

        Πατούλης

Εξερχόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τη συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτή είναι μία μόνιμη επιτροπή, έχουμε δουλειά μπροστά μας. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για την άνοιξη και θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Νομίζω ότι τα εγκαίνια αυτής της επιτροπής έδωσαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν είχαν απάντηση μέχρι σήμερα. Πιστεύω όμως ότι έχουμε μπροστά μας αρκετά πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν κάτι το οποίο θα γίνει στο άμεσο μέλλον». Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος τόνισε: «Χρόνος δεν υπάρχει, αλλά εφόσον δουλέψουμε με δεδομένο ότι η διάθεση είναι υπαρκτή, θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στα υφιστάμενα προβλήματα. Είναι ένα ζητούμενο οι χώροι υποδοχής και οι χώροι φιλοξενίας. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία συνάντηση και με τον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος θα πρέπει να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις».

   Μουζάλας

Ο υπουργός Γ. Μουζάλας από την πλευρά του δήλωσε:

«Με την ΚΕΔΕ και με τους Δημάρχους που απαρτίζουν την επιτροπή για το προσφυγικό εγκαινιάσαμε μια μόνιμη συνεργασία. Θα ήθελα να το δείτε σαν μια μεικτή επιτροπή η οποία θα προσπαθήσει να «δέσει» περαιτέρω το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, που έτσι και αλλιώς, είναι μέλος του κράτους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στην επιτυχή ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου. Όταν λέω εθνικό σχέδιο, εννοώ τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρώπη που θα συνδιαμορφωθεί με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει όχι απλά να βοηθάει αλλά να συμπράττει και να βοηθά με τις αποφάσεις της και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε να σας δείξουμε αποτελέσματα».

   Καμίνης

Επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων , κ.  Καμίνης , ανέφερε : «Ήταν μια πολύ καλή σύσκεψη. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι οι δήμαρχοι και το υπουργείο, αφού όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, χωρίς τη σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρώτον, για να πετύχουμε μια ισορροπημένη κατανομή της ευθύνης στο προσφυγικό πρόβλημα. Και κατά δεύτερο λόγο, γιατί υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία, μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα, αλλά να δημιουργήσουμε και προϋποθέσεις ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες, που θα δεχθούν τμήμα αυτής της ευθύνης. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία».

Στην Επιτροπή συμμετείχαν και κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους , επίσης οι δήμαρχοι Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, Ρόδου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος,  ο αντιδήμαρχος Κω Δ. Γερασκλής,  καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ.