Απαντήσεις σε δεκάδες θέματα ζήτησαν οι δήμαρχοι της Αττικής στη συνάντηση 4 ωρών με τον Σκουρλέτη

«Τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων» με τρόπο απλό, σαφή και με πειστική αιτιολογία, επιβεβαιώνοντας τη θυμοσοφική ρήση, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος…!, έθεσαν οι 45 δήμαρχοι και 6 αντιδήμαρχοι της Αττικής , που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε 13/2, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής , παρουσία του υπουργού Εσωτερικών , Πάνου Σκουρλέτη

Στην πληθώρα των θεμάτων που τέθηκαν υπόψη του κ. υπουργού εσωτερικών, υπήρξαν τρία ζητήματα με τα οποία «ταυτίστηκε» σχεδόν η απόλυτη πλειοψηφία:

 • Η λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

 • Ο νόμος 4412

 • Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις Σχολικές Επιτροπές

Σε ότι αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η πλέον .. επιεικής δήλωση από το σύνολο των παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν του Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Αναστ. Μαυρίδη.«Οι Δήμοι, είπε , είναι μηχανισμοί της Αποκεντρωμένης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καταργείστε κ. Υπουργέ την Αποκεντρωμένη που θέλει 6 με 7 μήνες να αξιολογήσει μια απόφαση και το ίδιο να κάνετε και για το Ελεγκτικό Συνέδριο…»

Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του Δημάρχου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, Δημάρχου Αλίμου: «Ζούμε ένα απίστευτο μαρτύριο! Στείλαμε τον Ιούλιο του 2017 στην Αποκεντρωμένη τον καινούργιο Οργανισμό του Δήμου σε εφαρμογή του σχετικού νόμου κι ακόμη περιμένουμε την έγκριση του!»

Για το Νόμο 4412, χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ζωγράφου, Χάρη Σταματάκη, «ο συγκεκριμένο νόμος μας έκοψε τα χέρια…! Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα τόσα προβλήματα που δημιούργησε στην αυτοδιοίκηση αν νωρίτερα είχαμε κουβεντιάσει τις διατάξεις του» και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νέας Σμύρνης και μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, Κ. Γιώργου Κουτελάκη που είπε: «ο ν.4412 θέλει επειγόντως διόρθωση τουλάχιστον στα σημεία που λειτούργησε ανασχετικά με επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας…»

Επίσης τέθηκαν τα θέματα για :

 1. Εκλογή των Προεδρείων σε ΚΕΔΕ και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) από τη βάση και όχι από ενδιάμεση διαδικασία. (τέθηκε από το Δήμαρχο Πεντέλης, κ. Δημ. Στεργίου-Καψάλη)

 2. Μητρώο Πολιτών: σε προβλήματα δυσλειτουργίας στο Δημοτολόγιο και στο Ληξιαρχείο (ως προς το χρόνο έκδοσης των πιστοποιητικών) αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθ. Ζούτσος. Κατά το …ήμισυ συμφωνεί και ο Δήμαρχος Πεντέλης. («Το Δημοτολόγιο καθυστερεί πολύ, το Ληξιαρχείο όμως … «τρέχει», είπε.)

 3. Δημοτικά τέλη στα κλειστά διαμερίσματα. «Πρέπει να δοθεί το συντομότερο οριστική λύση στο πρόβλημα και στη βάση της απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη.» Το θέμα έθεσαν οι Δήμαρχοι, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης και Δάφνης, κ. Μιχ. Σταυριανουδάκης, κ.ά.π.

 4. Επικροτήθηκε από αρκετούς αυτοδιοικητικούς η νομοθετική ρύθμιση για ενσωμάτωση των αδειών ταφής στις ληξιαρχικές πράξεις. «Μας έλυσε τα χέρια» είπαν αρκετοί αυτοδιοικητικοί.

 5. Να μεταβιβαστεί η ευθύνη εποπτείας των Κοιμητηρίων από τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων σε Αντιδημάρχους. «Πότε τους βρίσκεις και πότε τους χάνεις τους προέδρους….» δήλωσαν τρεις Δήμαρχοι.

 6. Η ευθύνη καθαρισμού των ρεμάτων να μεταβιβαστεί από τις Περιφέρειες στους Δήμους. «Για να ξέρουμε τι μας γίνεται και για να μην μπαίνουμε στο κατακαλόκαιρο με τα ρέματα πηγμένα στις καλαμιές και στη βλάστηση…»

 7. Ο πρώην ΟΣΚ και σήμερα ΚΤΥΠ (εντάχθηκε στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών) δεν μεταβιβάζει την κυριότητα των Σχολείων στους Δήμους με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η όποια παρέμβαση επισκευαστικής εργασίας. «Σε πολλές περιπτώσεις δεν μας δίδουν ούτε την άδεια για να παρέμβουμε…»

 8. Υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων. «Πώς να λειτουργήσει ο Δήμος μου,-δήλωσε ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημ. Κιούσης- μετά την συνταξιοδότηση 60 ατόμων…;» Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Δημ. Μούρτζης.

 9. Πράσινο Ταμείο: να αλλάξει επιτέλους το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Το ζήτημα τέθηκε από 4 Δημάρχους και ένα Αντιδήμαρχο.

 10. Να απελευθερωθούν οι προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. «Αν σε ένα Δήμο περισσεύουν χρήματα γιατί να μη μπορεί να προσλάβει υπαλλήλους…» είπε ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος.

 11. «Οι Δήμοι, άλλοτε αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν Δημόσιο κι άλλοτε ως «ιδιωτική επιχείρηση.» Την καταγγελία έκαναν οι Δήμαρχοι, Κρωπίας κ. Δημ. Κιούσης και Αιγάλεω, κ. Δημ. Μπίρμπας.

 12. Παιδικοί Σταθμοί: «Δεν μπορούν να εφαρμοστούν ως τον προσεχή Ιούνιο που είναι η προθεσμία όσα μας ζητούνται προκειμένου να συμμετέχουμε στα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ. Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για το χρόνο προσαρμογής μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημ. Μπίρμπας.

 13. «Στους μικρούς Δήμους, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων ασκούν τα καθήκοντα τους σε εθελοντική βάση αφού δεν αποζημιώνονται. Αν εκλείψει ο εθελοντισμός τι γίνεται…;» Το θέμα τέθηκε από τον Δήμαρχο Ύδρας, κ. Γιώργο Κουκουδάκη.

 14. «Ο νόμος, επιβάλλει να προχωρήσουμε σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατά μικροοφειλετών Δημοτών. Είναι δυνατόν για ποσά 500 € να γίνει κάτι τέτοιο…;» ρώτησαν τον υπουργό Εσωτερικών, οι Δήμαρχοι, Ιλίου, Νίκος Ζενέτος και Πετρούπολης, Ευάγγελος Σίμος.

 15. Επαναφορά της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, ζήτησαν πολλοί Δήμαρχοι. «Ας εξαιρεθούν οι μεγαλοοφειλέτες», αλλά «ας δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στους συμπολίτες μας που στενάζουν από την οικονομική κρίση…» είπαν. Πιο παραστατικός στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτριος Λουκάς. Είπε, χαρακτηριστικά: τα ανείσπρακτα στο Δήμου είναι κοντά στα 10 εκατ. €. Αν δεν επανέλθει η ρύθμιση, θα ΄χουμε πρόβλημα….»Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο

 16. Να δίδεται αντιμισθία και στους Δημοτικούς Συμβούλους Αττικής και παραχώρηση δικαιώματος στους Δημάρχους και Γενικούς Γραμματείς των Δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να εγγράφονται στο Μητρώο Δημόσιας Διοίκησης,

 17. Η Πολεοδομία να περιέλθει στον έλεγχο της Περιφέρειας και να ενταχθεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες η Υπηρεσία Πρασίνου. (Τέθηκαν από τον Δήμαρχο, Παλ. Φαλήρου, κ. Διονύση Χατζηδάκη και τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Παντελή Ξυριδάκη.

 18. Υπέρ της θεσμοθέτησης των Κοινωνικών Δομών των Δήμων τάχθηκε ο Δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Ξενοφών Μανιατόγιαννης. Διαφορετική για το ίδιο ζήτημα ήταν η τοποθέτηση του πρ. Δημάρχου Νέας Σμύρνης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον ίδιο Δήμο, κ. Γιώργου Κουτελάκη. Είπε: «Να υπάρξει απελευθέρωση στις επιλογές κοινωνικής δράσης ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει. Απλώς, να ελέγχεται ο Δήμος ως προς τη νομιμότητα και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

 19. Μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» με στοχευμένες παρεμβάσεις στη δομή του Δήμου, πρότεινε ο κ. Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου. «Να εκσυγχρονιστούν οι Οργανισμοί των Δήμων και προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η ΕΕΤΑΑ με τη δημιουργία πρότυπων σχεδίων που θα υιοθετηθούν από τους Δήμους» ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Γιώργος Καπλάνης.

 20. Πλειοψηφικό το αίτημα πλήρους επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας. Υποστηρίχθηκε από πλήθος Δημάρχων, όπως Δημήτρης Λουκά, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Γιάννης Σταθόπουλος, Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Χάρης Σταματάκης, Αντιδήμαρχος Ζωγράφου, κ.ά. π. Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων, η Δημοτική Αστυνομία είναι καθαρά ανταποδοτική υπηρεσία.

 21. Να δρομολογηθεί και 2ο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, πρότεινε η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής, κ. Μαρία Ανδρούτσου.

 22. Να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία για τους ΟΤΑ, πρότεινε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., κ. Χρήστος Κοκοτίνης.

Για το ζήτημα της κωδικοποίησης, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης. Είπε, επί λέξει:

«

ετησίως…;

 1. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τις Χρήσεις Γης με αποτέλεσμα να μη μπορούμε ούτε Σχολεία να κατασκευάσουμε. Δεν πάει άλλο αυτή κατάσταση, επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Αντώνης Τούντας.