Εγκληματικές ευθύνες καταλογίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον τραυματισμό από βομβιστική ενέργεια δημοτικού υπαλλήλου στην Πάτρα

Αμείλικτα ερωτήματα και εγκληματικές ευθύνες” αναδεικνύει η υπόθεση του σοβαρότατου τραυματισμού του 52χρονου εργαζόμενου της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, τονίζει σ΄ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μέχρι στιγμής καταγγέλλει , κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για τον ακρωτηριασμό που υπέστη ο ανυποψίαστος υπάλληλος, ενώ τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ , “ ο 52χρονος Δημοτικός Υπάλληλος μαζί με άλλους συναδέλφους του κλήθηκαν από το Πρωτοδικείο της Πάτρας να παραλάβουν σάκους που περιείχαν, υποτίθεται, πειστήρια προς αποκομιδή. Αντί αυτών όμως υπήρχε στους σάκους εκρηκτική ύλη (άγνωστο ακόμη τι ακριβώς) με συνέπεια να σημειωθεί έκρηξη και να ακρωτηριασθεί ο εν λόγω υπάλληλος” και προσθέτει:

Πρώτο και σοβαρότερο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν εντός του Πρωτοδικείου της Πάτρας, μία δηλαδή Δημόσια υπηρεσία που καθημερινά μπαινοβγαίνει κόσμος και υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι, εκρηκτικά χωρίς να το γνωρίζουν οι αρμόδιοι και χωρίς να υπάρχουν ειδικές συνθήκες φύλαξής τους;

Δεύτερο ερώτημα: Δεν γνώριζε κανείς από την Εισαγγελία ότι οι σάκοι περιείχαν εκρηκτικά και αν όχι γιατί; Γιατί κάλεσαν την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων να μεταφέρει για αποκομιδή σάκους που δεν γνώριζαν τι περιείχαν;”

Και συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ: “ Στις περιπτώσεις ύπαρξης εκρηκτικών ειδοποιείται η Ελληνική Αστυνομία, η οποία στέλνει πυροτεχνουργούς, που κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες και διαδικασίες είτε μεταφέρουν είτε εξουδετερώνουν τα εκρηκτικά.

Γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτή; Ποιος εγκλημάτησε σε βάρος αθώων υπαλλήλων ή και πολιτών καθώς θα μπορούσε η έκρηξη να γίνει εντός του Πρωτοδικείου και να υπάρξουν και άλλα θύματα;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και βεβαίως να καταλογιστούν και οι ευθύνες στους υπαίτιους. Δεν μπορεί να στέλνονται υπάλληλοι σε… σφαγή. Είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στις υπηρεσίες Καθαριότητας. Δεν χρειάζεται να προστεθούν και άλλοι λόγω της ανευθυνότητας ανθρώπων που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους” τονίζει.

Ακόμη επισημαίνει ότι, το εργατικό ατύχημα και η επαγγελματική ασθένεια δεν αναγνωρίζονται στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. “Άλλο ένα πολιτικό… παράδοξο. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα η κυβέρνηση να νομοθετήσει για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος και να αφήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα κροκοδείλια δάκρυα”, αναφέρει.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ , “ Οι μεγαλύτερες ευθύνες βεβαίως βαρύνουν τους κυβερνώντες και ειδικά τους αρμόδιους Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Η μη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, η ατιμωρησία και τα «στραβά μάτια» έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η ασυδοσία, η ανευθυνότητα και ο «ωχαδερφισμός» με συνέπεια το κόστος σε ανθρώπινες ζωές”.

Και υπενθυμίζει τέλος ότι “ εδώ και μήνες καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας να λάβουν επιτέλους μέτρα, εντός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους κανόνες για την Υγιεινή και Ασφάλεια, έτσι ώστε να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, αλλά αυτές κωφεύουν. Έχουν φαίνεται ως σχέδιο την απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτεραιότητα την εκχώρηση της αρμοδιότητας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα και κλείνουν τα μάτια στο αίμα που χύνεται καθημερινά και για το οποίο έχουν τεράστιες ευθύνες.”