Πανευρωπαικά “ πρωταθλήτρια” απορρόφησης ευρωπαικών πόρων η Κ. Μακεδονία

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πάλι πρώτη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η μία από της πέντε Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που ήδη έχει απορροφήσει τόσο γρήγορα κι αποτελεσματικά ευρωπαϊκά κονδύλια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Με αφορμή την παρέμβαση του κόμβου Κ16, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που υλοποίησε και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα οποία περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κυκλοφοριακών υποδομών σε 140 χλμ. οδικού δικτύου.

Συνολικά στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώθηκαν 523 έργα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που συνθέτουν «το ρεκόρ απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ, που ανέδειξε εθνική πρωταθλήτρια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, “ όλα αυτά τα έργα, όπως και η παράδοση του ανισόπεδου κόμβου Κ16 στους πολίτες, αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση στην Πολιτεία ότι πρέπει να εμπιστευθεί και να ενισχύσει το ρόλο της Περιφερειακής Διοίκησης, τόσο στα θέματα καθημερινότητας, τα οποία έχουμε στην ευθύνη μας, όσο και στα αναπτυξιακά ζητήματα, στα οποία έχουμε αρμοδιότητα».

Επίσης υπενθύμισε ότι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , εκτελείται το 70% της μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας και παράγεται το 26% του αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών κατά τη θερινή περίοδο. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια δεχτήκαμε περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια οδικές αφίξεις και σύμφωνα με τις προβλέψεις περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια» τόνισε και πρόσθεσε :

Η ανάπτυξη του τόπου μας, συνδέεται άρρηκτα με την αναβάθμιση του δικτύου υποδομών μας. Οι εξαγωγές, οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, συνολικά η πρωτογενής παραγωγή, όλοι δηλαδή, οι τομείς αιχμής της τοπικής μας οικονομίας, χρειάζονται μεγάλα και σύγχρονα δίκτυα, για να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Αν λοιπόν, θέλω σήμερα εδώ να αναφερθώ σε ένα και μόνο κατόρθωμα, αυτό το κατόρθωμα είναι ότι με τα 523 έργα που ολοκληρώσαμε και την ισχυρή πολιτική βούληση που έχουμε, ανοίγουμε δρόμους στην επιχειρηματικότητα, ανοίγουμε δρόμους στις νέες επενδύσεις, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην παραγωγή πλούτου στον τόπο μας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Συνεχίζουμε με όραμα για την επόμενη πενταετία. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε η Κεντρική Μακεδονία, να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση».