Ανάπλαση του παραρεμάτιου χώρου των 30 στρ του Ποδονίφτη ζήτησε ο Σοφιανός

Το θέμα της αξιοποίησης του παραρεμάτιου χώρου του Ποδονίφτη, έκτασης 30 στρ , στις Τρεις Γέφυρες έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος της παράταξης « Λαικής Συσπείρωσης», στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνα με αίτημα να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη επόμενης συνεδρίασης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας είχαν θέσει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Απρίλη του 2019, με αφορμή υπόμνημα φορέων της περιοχής το οποίο επανακατέθεσαν μαζί με περισσότερες από 110 υπογραφές κατοίκων για το θέμα.
Όπως ανάφερε ο κ. Σοφιανός , στην περιοχή τρεις γέφυρες, στα όρια της 5ης δημοτικής κοινότητας του δήμου της Αθήνας με τον δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας στην ένωση του ρέματος ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ με τον ποταμό Κηφισό, στον παραρεμάτιο χώρο έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια το Πάρκο Ποδονίφτη, παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις με 2 γήπεδα μπάσκετ, τσιμεντένιες εξέδρες και αποδυτήρια.
Σήμερα όμως , κατήγγειλε , η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι πέρα για πέρα εμφανής παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και επισημάνσεις από το 2014, του αθλητικού συλλόγου «Τρείς Αστέρες» που χρησιμοποιεί το γήπεδο σαν έδρα και σήμερα παραπέμπεται η αποκατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής
Σύμφωνα με τη « Λαική Συσπείρωση» , η απόφαση του Δήμου να ξηλώσει την παιδική χαρά μεγάλωσε το πρόβλημα της ψυχαγωγίας των παιδιών σε μια μεγάλη και πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Επίσης η έλλειψη συνεχούς καθαριότητας του πάρκου, η απουσία καθισμάτων, βρύσης και πυροσβεστικών κρουνών, υποβαθμίζουν το πάρκο.
Ακόμη επισημαίνει ότι « όλος ο παραρεμάτιος χώρος από την Καβάφη μέχρι και την Αχαρνών έχει γεμίσει με σταθερές και πρόχειρες αλλά και επικίνδυνες κατασκευές καθώς έχουν γίνει καταπατήσεις χώρων μέσα στο πάρκο αλλά και στους παρακείμενους δρόμους της ΚΑΒΑΦΗ και ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ»
Επίσης , τόνισε ότι « το ρέμα του Ποδονίφτη συνεχίζει να χρησιμοποιείται σαν ρίψη σκουπιδιών και αποβλήτων με τους καλοκαιρινούς μήνες, η δυσοσμία και τα κουνούπια να κάνουν την ζωή των κατοίκων τραγική
Η έλλειψη φύλακα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και αστυνόμευσης στο πάρκο οδηγεί σε βανδαλισμούς και σε χρήση ναρκωτικών μέσα στο πάρκο».
Οι κάτοικοι της περιοχής , σημειώνει η « Λαική Συσπείρωση», ζουν σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά στα όρια του δήμου της Αθήνας, λόγω της πυκνής δόμησης, της έλλειψης πράσινου και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από την γειτνίαση με την εθνική οδό και τα δύο ρέματα του Κηφισού και του Ποδονίφτη.
« Οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους στηρίζοντας το αίτημα τους για συνολική ανάπλαση των πάνω από 30 στρεμμάτων του πάρκου Ποδονίφτη με την ενσωμάτωση του δημοτικού οικοπέδου Καβάφη και Παλαμά, την επέκταση των γηπέδων, την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς, την χάραξη περιπατητικού μονοπατιού, την καθαριότητα του παραρεμάτιου χώρου, την φύλαξη και αστυνόμευση και την συνεχή απεντόμωση του Ποδονίφτη».
Η « Λαική Συσπείρωση» απαιτεί :
• Πλήρη αξιοποίηση των πάνω από 30 στρεμμάτων του παραρεμάτιου χώρου μεταξύ των οδών ΚΑΒΑΦΗ και ΑΧΑΡΝΩΝ στα πλαίσια μιας συνολικότερης ανάπλασης του πάρκου Ποδονίφτη.
• Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αποδυτηρίων, σύμφωνα και με τις προτάσεις των συλλόγων της περιοχής, με επείγουσα προτεραιότητα την λειτουργία 2 χημικών τουαλετών αφού οι κανονικές ξηλώθηκαν από τον δήμο για ανακαίνιση.
• Μετατροπή του ενός γηπέδου ή του χώρου της παλιάς παιδικής χαράς, ανάλογα με την πολεοδομική χρήση γης, σε κλειστό γήπεδο με την μέθοδο του μπαλονιού(ελαφρά και φτηνή κατασκευή)
• Την πρόσληψη φύλακα με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
• Την χάραξη περιπατητικού μονοπατιού κατά μήκος του Ποδονίφτη
• Την συνεχή απεντόμωση του ρέματος ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και τον έλεγχο των αποβλήτων που πέφτουν στο ποτάμι
• Την συνεχή καθαριότητα του πάρκου και προσθήκη φωτιστικών, καθισμάτων, βρύσης και πυροσβεστικών κρουνών για αναβαθμιστεί το πάρκο.
• Την αντιμετώπιση της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών με την συνδρομή της αστυνομίας
• Να καθαριστεί πλήρως το οικόπεδο της καβάφη 50, να ηλεκτροφωτιστεί, να ενσωματωθεί με το όμορο πάρκο του δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας και να δημιουργηθεί ασφαλής παιδική χαρά στην θέση της καταργημένης παιδικής χαράς παραπλήσιας στον ίδιο χώρο.
• Την άμεση αποστολή Μηχανικού της πολεοδομίας που σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων να γίνει η “πράξη εφαρμογής” στο σχετικό οικόπεδο και στις οδούς ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΙ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι δρόμοι ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΙ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ σύμφωνα και με το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής.
• Να διευθετηθεί η αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων της Καβάφη προς τον Ποδονίφτη
• Να χαραχτεί η παραρεμάτιος ζώνη του ρέματος του ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ, να γκρεμιστούν όλες οι πρόχειρες κατασκευές που έχουν αναπτυχτεί και να καθαριστεί ο χώρος.
• Την απαλλοτρίωση των 3 μικρών οικοπέδων της ΚΑΒΑΦΗ και του ενός της ΤΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΑ και την ενοποίηση τους με το πάρκο.
• Δημιουργία πεζογέφυρας στην οδό ΤΣΟΥΝΤΑ για την συνέχεια του πάρκου προς την ΑΧΑΡΝΩΝ