Δημόσιο κάλεσμα της ΚΕΔΕ στις επιχειρήσεις για συνεργασία με Δήμους


Στενότατη συνεργασία δήμων και επιχειρήσεων δρομολογεί η νέα ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο πρόεδρος της και δήμαρχος Τρικκαίων ( Τρικάλων) Δημήτρης Παπαστεργίου, Ο κ. ανακοίνωσε πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να συγκεντρώσει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες σε κάθε Δήμο και στη συνέχεια ένα μεγάλο Συνέδριο, που θα γίνει στην Αθήνα, ώστε παρουσία επενδυτών, όπως Τραπεζών και άλλων επιχειρηματικών φορέων, να αναδειχτούν και να λειτουργήσουν μέσω των Δήμων.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του τομέα Management της Δημόσιας Διοίκησης, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, και των Γενικών Γραμματέων κ.κ, Μ. Σταυριανουδάκη και Α. Μπαλέρμπα.
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου , τόνισε ότι δεν υπάρχουν σύγχρονοι Δήμοι χωρίς οικονομική αυτοτέλεια .
«Κομμάτι της ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης όπου το κράτος θα δουλεύει πιο γρήγορα και θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους Δήμους και το κράτος είναι η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων», είπε.
Ο κ. Παπαστεργίου ι ανέφερε παραδείγματα Δήμων του εξωτερικού που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας λόγω της αυτοτέλειας που διαθέτουν
Να αλλάξει η νοοτροπία
Ακόμη ζήτησε , «πέρα από τη νομοθεσία, που θα οριοθετήσει τις νέες αρμοδιότητες στους Δήμους πρέπει να αλλάξει και η οπτική».
Και ανάφερε για παράδειγμα « στο Ελληνικό Δημόσιο ό,τι δεν προβλέπεται απαγορεύεται. Νέα οπτική σημαίνει πως ό,τι δεν απαγορεύεται θα μπορεί να επιτρέπεται, έτσι ώστε το Δημόσιο να σταματήσει να δρα αποτρεπτικά για κάθε καινοτομία που δεν είχε προβλεφθεί
σημείωσε .
Ακόμη τόνισε ότι «η ψηφιακή μετάβαση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να γράψουμε από την αρχή τον «κώδικα» του κράτους».
Όπως είπε χρακατηριστικά , « το σημερινό «τέρας» είχε φτιαχτεί για να λειτουργεί με χαρτί και είναι λάθος να ακολουθήσουμε την λογική του χαρτιού στην ψηφιακή εποχή».
Ο κ. Παπαστεργίου έκλεισε την ομιλία του ,αναφερόμενος στα Δημοτικά Ομόλογα που εκδίδουν Δήμοι του εξωτερικούλέγοντας πως «σήμερα μπορεί να είναι επιστημονική φαντασία» και κατέληξε λέγοντας : « Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία ως Δήμαρχοι-εργολάβοι που έκαναν πεζοδρόμια και πλατείες αλλά να δουλέψουμε και να φέρουμε τομές που θα βοηθήσουν και στην καταπολέμηση της ανεργίας, προσηλωμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της δεκαετίας 2020-2030».