Ένα «μουσείο» σε « κάθε» τάξη της Αγ. Βαρβάρας


Ένα ολόκληρο μουσείο θα « μεταφερθεί» στις τάξεις των σχολείων της Αγίας Βαρβάρας.
Μια πραγματικά αξιέπαινη δράση του Μουσείου «Φιλιώ Χαϊδεμένου» έρχεται να προσφέρει γνώση και μνήμες στους μαθητές της Αγ. Βαρβάρας .
Η μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μ. Ασία» του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ήρθε στα σχολεία της Αγ. Βαρβάρας , προκειμένου να συστήσει στους μαθητές τη ζωή των Ελλήνων στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας πριν την καταστροφή και τον ξεριζωμό.
« Με αφορμή τις αντίστοιχες ενότητες στα μαθήματα της Γλώσσας και της Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης, θα φιλοξενήσουμε τη μουσειοσκευή και μέσω της μελέτης του υλικού της, θα γνωρίσουμε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας την περίοδο της μεγάλης του ακμής. Μέσα από χάρτες, καρτ–ποστάλ, διηγήσεις, αντικείμενα, ήχους και εικόνες θα ζωντανέψει στις τάξεις των σχολείων μας μια ολόκληρη εποχή· μια εποχή ευημερίας και προόδου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου .
Στόχος είναι οι μαθητές με διαδραστική παρουσίαση, να εντοπίσουν στοιχεία ιστορικής συνέχειας μιας περιοχής και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού, να γνωρίσουν τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακμή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, να παρατηρήσουν πώς αποτυπώθηκε η ευημερία των ελληνικών κοινοτήτων, να διερευνήσουν τους λόγους που η Σμύρνη υπήρξε πόλη ορόσημο της Μικράς Ασίας, να έρθουν σε επαφή με εκφάνσεις της καθημερινότητας των Μικρασιατών εξετάζοντας τις δομές οργάνωσης της μικρασιατικής κοινωνίας ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να δημιουργήσουν χαρακτήρες και ιστορίες σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που παρατίθενται και παρουσιάζονται με την συσκευή.