Έντονες αντιπαραθέσεις για τα δάνεια του Δήμου Βριλησσίων . Δριμύ κατηγορώ από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το σύνολο του δανεισμού του Δήμου Βριλησσίων και τις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων ετών, εξελίχθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η συζήτηση για τη ρύθμιση των δανείων του Δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης εξήγησε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταλήξει σε τέσσερα σενάρια με βάση τα οποία θα μπορούσαν να ρυθμιστούν τα δάνεια του Δήμου και τα οποία διαφέρουν ως προς το πόσα απ’ αυτά θα ενταχθούν τελικά στη ρύθμιση και για πόσα χρόνια επιμήκυνσης.

    Ιωαννίδης: Έρχονται κι άλλες περικοπές

             «Αυτό εξυπηρετεί στο να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την οικονομική αντιμετώπιση, εκ μέρους του Δήμου, της τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα πρώτα χρόνια μετά το τρίτο μεσοπρόθεσμο, με τη μείωση των ΚΑΠ που έχει ήδη επέλθει και αυτή η οποία αναμένεται πιθανόν να επέλθει το ’13» είπε και πρόσθεσε:

«Ο Δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να υποστεί και άλλες περικοπές και θα πρέπει τα χέρια μας να είναι οικονομικά λυμένα. Η ρευστότητα δηλαδή να είναι σε καλό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τις απώλειες από τις τυχόν μειώσεις των κεντρικών αυτοτελών πόρων και το σύνολο της χρηματοδότησης των Δήμων».

Όσο για την πρόταση της διοίκησης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι κλίνει προς το δεύτερο σενάριο, το οποίο προβλέπει την ένταξη στη ρύθμιση όλων των δανείων, εκτός από εκείνα που λήγουν μέσα στο επόμενο έτος, αλλά με διαφορετικό χρόνο επιμήκυνσης, έτσι ώστε να συμπέσει ο χρόνος της λήξης τους, η οποία προβλέπεται να είναι το 2030.

                «  Τώρα μπορούμε , του χρόνου;»

             Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις από στελέχη της αντιπολίτευσης, ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αδυναμία του Δήμου να πληρώσει τα τοκοχρεωλύσια, ακόμα και όπως είναι τώρα διαμορφωμένα.

«Μπορούμε να ανταποκριθούμε. Με τα δεδομένα όμως του 2012» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το 2013, όπως και το 2014, θα είναι δύο πολύ δύσκολες χρονιές.

«Γι’ αυτό ακριβώς λαμβάνουμε την πρόνοια να έχουμε τις δόσεις των δανείων, τουλάχιστον τις δύο αυτές χρονιές αρκετά μειωμένες, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν απρόβλεπτες περικοπές για την τοπική αυτοδιοίκηση» σημείωσε.

                  Εξοικονόμηση

 Υπογράμμισε τέλος ότι η διαφορά που θα προκύψει από τη μείωση των τοκοχρεωλυσίων που πληρώνει ο Δήμος θα είναι «το ανάχωμα απέναντι σε οτιδήποτε τυχόν έρθει μέσα στο 2013, το οποίο δεν θέλουμε να το δούμε να σκάει ακριβώς πάνω στο πρόσωπο μας», ενώ πρόσθεσε ότι αν τα πράγματα κυλήσουν τελικά ευνοϊκά, κάποια από τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δαπανηθούν για έργα υποδομής στην πόλη.

    Δημητρίου: Ευκαιρία

Σημαντική χαρακτήρισε τη δυνατότητα που υπάρχει να γίνουν κάποιες ενέργειες που θα δημιουργήσουν ρευστότητα για το Δήμο μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το στέλεχος της πλειοψηφίας Τάσος Δημητρίου.

«Από τη στιγμή που ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί εφαρμόσει το προνόμιο της επιμήκυνσης, νομίζω ότι και ένας θα έλεγα, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στα οικονομικά θέματα, θα προσπαθούσε να αξιοποιήσει αυτό το προνόμιο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι με τη ρευστότητα που θα υπάρξει, θα είναι δυνατόν όχι μόνο να γίνουν έργα πνοής, αλλά και να λυθούν τρέχοντα λειτουργικά προβλήματα.

      Μανιατογιάννης :Πήρατε δάνεια για να καλύψετε « τρύπες»

Αντίθετα , έντονη κριτική στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ξένος Μανιατογιάννης. Τόνισε συγκεκριμένα ότι παρόλο που σύμφωνα με τη διοίκηση η σύναψη των δανείων γινόταν στη λογική της ανάπτυξης, υπήρξαν και αρκετά απ’ αυτά που πάρθηκαν για άλλους λόγους, όπως για την αποπληρωμή προμηθευτών, καθώς και για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δήμου από ρυμοτομίες.

Αναφέρθηκε επίσης στα δάνεια που είχαν ληφθεί από τη δημοτική επιχείρηση και τα οποία καλείται τώρα να εξοφλήσει ο Δήμος, ενώ υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προχωρήσει σε μια επιμήκυνση κάποιων δανείων του Δήμου, που έχουν συναφθεί από το 2002 και μετά.

                      « Αφού λέτε ότι έχετε πλεόνασμα»

 Ο κ. Μανιατογιάννης αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ένας Δήμος που σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε μειώσεις των δημοτικών τελών και έχει και ταμειακό υπόλοιπο 1,2 εκατ. ευρώ, αποφασίζει να ζητήσει μια τέτοια επιμήκυνση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Και πρόσθεσε: «Διαπιστώνω ότι τα δάνεια μας αυξάνονται κατά 20% των σημερινών ποσών. Το 2030 με 2032 – ανάλογα με το σενάριο- από 9 περίπου εκατ. ευρώ που είμαστε σήμερα, θα πάμε συν από 1,3 έως 1,8 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν το σχολίασε κανείς μέχρι τώρα».

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ο κ. Μανιατογιάννης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι αντί να βγει και να παραδεχτεί ότι η πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα και που δεσμεύει το Δήμο μέχρι το 2032 δεν ήταν καλή, υποστηρίζει ότι προστατεύει το Δήμο, ενώ προσπαθεί παράλληλα, αξιοποιώντας την τριετή περίοδο χάριτος, να κάνει κάποια έργα, «γιατί σε λίγο καιρό έχουμε δημοτικές εκλογές».

                         « Που θα τα βρείτε τότε;»

 «Αυτός είναι πολιτικός σχεδιασμός; Ή αυτός είναι οικονομικός σχεδιασμός; Τι φέρατε σαν πρόταση γι’ αυτό το πλεόνασμα που δημιουργείται; Τίποτα δεν φέρατε. Και έρχεστε και λέτε είναι μια καλή, σωστή πρόταση γιατί έτσι ο Δήμος ανακουφίζεται για τρία – τέσσερα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Μανιατογιάννης.

« Αν σε τέσσερα χρόνια η κατάσταση είναι καλύτερη, να είστε σίγουροι ότι θα μπορούν να πληρωθούν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις χωρίς την επιμήκυνση. Αν όμως σε τέσσερα χρόνια, ουσιαστικά με την πλήρη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και αν πάμε και σε τέταρτο που δεν το ξέρει κανένας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, πώς – θα μου πείτε το σχεδιασμό σας- το ’20 αντί να πληρώνουμε 380.000 ευρώ, πως θα βρείτε να πληρώσετε 630.000 ευρώ;» αναρωτήθηκε , απευθυνόμενος στο Δήμαρχο.

  « Θα ντρεπόμαστε»      

Ζήτησε τέλος από τη Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να φέρει έναν αναλυτικό οικονομικό σχεδιασμό, ή αν απλώς καταθέτει έτσι αυτή την πρόταση.

«Θα πω εγώ στα παιδιά μου σε είκοσι χρόνια, κορίτσια μου πληρώνω τα δάνεια του κ. Ντινόπουλου και του κ. Ιωαννίδη που συνομολογούσε σε εκείνες τις αποφάσεις. Και θα μου πει, πατέρα δεν ντρέπεσαι; Όλοι σας. Όλοι μας» σημείωσε κλείνοντας.

«Προσωρινά ανάσα μετά «στραγγαλισμός»

Στο ίδιο κλίμα και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του , Κωνσταντίνος Μουζάκης και Γιώργος Χονδροματίδης έκαναν λόγο για μια προσωρινή ανακούφιση του Δήμου, που θα αυξήσει όμως τα τελικά ποσά που θα πληρωθούν και που θα οδηγήσει το Δήμο να είναι χρεωμένος ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.

«Θεωρώ ότι θα μετατοπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και θα έχει και επιβάρυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χονδροματίδης.

                 Τσούτσιας: Οι « γαλάζιες» Δημοτικές Αρχές» φόρτωσαν» το Δήμο  

Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη» Γιάννη Τσούτσια, ο οποίος δήλωσε ότι θα θεωρούσε θεμιτή μια προσπάθεια μείωσης των δαπανών του Δήμου σε συνθήκες κρίσης, προκειμένου να διοχετευθούν πόροι σ’ άλλες κατευθύνσεις, κοινωνικού περιεχομένου.

Υπάρχουν όμως, όπως τόνισε, τρία ηθικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι τα δάνεια αυτά έχουν ληφθεί επί της ουσίας από τις διοικήσεις του Δήμου , που Δημοτικές Αρχές ήταν παρατάξεις που πρόσκεινται της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως από το 2006 και με τη σύναψη τους δεν είχε συμφωνήσει η «Δράση για μια Άλλη Πόλη».

«Εδώ λοιπόν – είπε- εμφανίζεται το εξής ζήτημα: Κάποιοι να παίρνουν δάνεια για να κάνουν τα έργα τους και την πολιτική τους, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται και να μεταθέτουν την ευθύνη αυτών των αποφάσεων σε κάποιους άλλους. Ποιος θα είναι τότε,  δεν το ξέρουμε. Δηλαδή κάποιες διοικήσεις που έκαναν κάποιες επιλογές, δεν αναλαμβάνουν και την ευθύνη των επιλογών αυτών, διότι θα τα πληρώσουν άλλοι».

   « Ναι , αν ξεχρεώσετε άμεσα ένα σημαντικό μέρος»

Το δεύτερο ζήτημα, συνέχισε ο κ. Τσούτσιας, είναι ότι η Δημοτική Αρχή ζητάει ελαφρύνσεις εν όψει της κρίσης. «Ωστόσο η κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά έχει σχέση με μια πολιτική, απέναντι στην οποία δεν κάνετε τίποτα για να μειωθούν τουλάχιστον οι επιπτώσεις και οι συνέπειες της» ανέφερε.

Όσον αφορά το τρίτο ζήτημα, αυτό είναι σύμφωνα με τον κ. Τσούτσια ότι η διοίκηση έρχεται να ζητήσει από την αντιπολίτευση να συναινέσει σ’ αυτή την επιμήκυνση, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί της συνολικά την οικονομική πολιτική του Δήμου και το πού θα διατεθούν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν.

Δήλωσε τέλος ότι θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει μια πρόταση για ρύθμιση των δανείων, υπό τον όρο ότι η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει σοβαρό μερίδιο της ευθύνης των δανείων που έχει υπογράψει, δηλαδή θα αναλάβει την αποπληρωμή ενός σημαντικού μέρους αυτών των δανείων στα αμέσως επόμενα χρόνια και θα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στην αντιπολίτευση, αποδεχόμενη ένα πλαίσιο συνεννόησης.

«Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα κ. Δήμαρχε με τέτοια τερτίπια»

Η ουσία του θέματος είναι ότι η επιβάρυνση πέφτει και πάλι στις πλάτες των δημοτών οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν για τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλη Βήττο. Έκανε παράλληλα λόγο για προσαρμογή στα πλαίσια του «Καλλικράτη» που προβλέπει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συνδράμει την πολιτική αυτή.

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα ενημερώσει το λαό των Βριλησσίων για όλα αυτά. «Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα κ. Δήμαρχε με τέτοια τερτίπια» ανέφερε και επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, για το γεγονός ότι όπως υποστήριξε, έχει χρεώσει το λαό των Βριλησσίων.

Ζήσης: « Θέλετε να φορτωθούν οι επόμενοι τα δάνειά σας»

Εκτεθειμένη χαρακτήρισε τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής του συνδυασμού, «Τα Βριλήσσια των Πολιτών» Νίκος Ζήσης. Και αυτό επειδή όπως είπε, έχει πάρει δάνεια και μάλιστα πολλά, χωρίς να υπάρχουν σοβαροί λόγοι και δεν είχε ποτέ την επιθυμία να τα αποπληρώσει το γρηγορότερο.

Δήλωσε παράλληλα ότι δεν έχει πλήρη εικόνα του συνόλου των δανείων του Δήμου και υποστήριξε ότι η εισήγηση του θέματος έρχεται με προχειρότητα.

«Η Δημοτική Αρχή όφειλε, αν ήθελε να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο για μην στηρίζεται στην πλειοψηφία, να τεκμηριώσει απόλυτα την επιθυμία της να επιμηκυνθούν τα δάνεια» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Προφορικά ακούσαμε ότι πιθανόν, κυρίως το ’13, δεν θα μπορεί ο Δήμος να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Και με το σκεπτικό αυτό να κάνουμε την επιμήκυνση. Πιθανόν. Ποτέ δεν πάει μια Δημοτική Αρχή να μιλήσει με πιθανότητες. Ο κρατικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε και άρα ο κ. Δήμαρχος όφειλε, αν δεν το ξέρει, να ξέρει ποια θα είναι τα έσοδα. Μια εισήγηση που μιλάει μόνο με έξοδα δεν είναι σαφής, δεν είναι τεκμηριωμένη».

                  «Ούτε συγκεκριμένη πρόταση δεν έχετε»

             Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η εισήγηση δεν ανέφερε ποια από τα τέσσερα σενάρια προτείνει η Δημοτική Αρχή, αλλά η εισήγηση έγινε την ώρα της συνεδρίασης από τον κ. Δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι «δεν ξέρει ούτε ο ίδιος ποια είναι η πρόταση», ενώ υπενθύμισε ότι η πρόταση που πήγε στην οικονομική επιτροπή ήταν διαφορετική.

Σημείωσε τέλος ότι τα δάνεια θα τα επιβαρυνθούν πολλαπλά οι δημότες.

«Η δανειοληψία πληρώνεται από το δημότη. Δεν πληρώνεται από εμάς που αποφασίζουμε. Εμείς θα αποφασίσουμε για λογαριασμό των δημοτών και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί» τόνισε και υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε σύγχυση και δεν τεκμηριώνει σωστά τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο.

                              Πισιμίσης: Ψηφίζω αλλά…

Η επιμήκυνση δεν είναι προνόμιο αλλά επιβάρυνση, παραδέχτηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιάννης Πισιμίσης. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι μελλοντικές γενεές θα επιβαρυνθούν απ’ αυτή την κατάσταση» ανέφερε και έκανε λόγο για ένα φαύλο κύκλο μετάθεσης των χρεών.

Με βάση όμως, όπως είπε, τις πιέσεις που έχει δεχτεί η τοπική αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση, στη βάση μιας αναγκαστικής λύσης και όχι μιας προνομιακής ρύθμισης, καταθέτοντας όμως έντονα τον προβληματισμό του.

            Ιωαννίδης:Έγιναν έργα με τα δάνεια

Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης τόνισε ότι οι διοικήσεις του Δήμου έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί από το 2002 και μετά ότι έκαναν έργα με δάνεια, τα οποία όμως όπως υποστήριξε, ήταν στη λογική της ανάπτυξης.

Στην ίδια λογική είχε κινηθεί, σύμφωνα με το Δήμαρχο, και η διοίκηση του κ. Λώλα για να αγοράσει το ΤΥΠΕΤ, επιβάλλοντας μάλιστα και ειδικό τέλος προς τους δημότες, με το οποίο η τότε αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει. «Εκεί συμφωνήσατε και μάλιστα χειροκροτήσατε. Εδώ ερχόσαστε να ψέξετε τις διοικήσεις διότι με σειρά δανείων τα Βριλήσσια έγιναν αγνώριστα, με την καλή έννοια» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα δάνεια για τη δημοτική επιχείρηση, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι ελήφθησαν επειδή ο νόμος υποχρέωνε να κλείσει η παλιά ΔΕΑΒ και να μετασχηματιστεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρωθεί το κεφάλαιο της και να εξοφληθούν οι προμηθευτές της, ώστε να σταθεί στα πόδια της η νέα επιχείρηση.

Σημείωσε δε ότι αυτό ήταν και το μόνο δάνειο που λήφθηκε για την πληρωμή προμηθευτών. «Όλα τα άλλα τα δάνεια ήταν καθαρά για αναπτυξιακούς σκοπούς. Για σκοπούς που στην τοπική αυτοδιοίκηση θεωρούνται αναπτυξιακοί. Δηλαδή για τη βελτίωση των υποδομών και της εικόνας της πόλης» υποστήριξε.

   Εξαιτίας του « κοινωνικού κράτους»

  Επισήμανε παράλληλα ότι δεν υπήρξε άλλη επιμήκυνση των δανείων του Δήμου όπως ειπώθηκε, αλλά απλώς υπάρχει περίοδος χάριτος για κάποια δάνεια, ενώ υποστήριξε ότι «όλος ο κόσμος κινείται με δανεισμό» φέροντας μάλιστα για παράδειγμα ακόμα και διεθνείς οργανώσεις, όπως ο ΟΗΕ.

«Το κοινωνικό κράτος στο δυτικό κόσμο «φούσκωσε» τόσο πολύ και η ανάγκη στήριξης των κοινωνικών δραστηριοτήτων, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές, επέβαλλαν στις κυβερνήσεις το δανεισμό για να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος» υποστήριξε ο κ. Ιωαννίδης, προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλη Βήττου.

«Κι αν αθετήσει τις δεσμεύσεις η κυβέρνηση ;»

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και πάλι στις περικοπές των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την περίπτωση της αθέτησης για άλλη μία φορά των υποσχέσεων του κράτους. «Όταν υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα μπροστά μας οφείλουμε να έχουμε ένα ανάχωμα» επανάλαβε.

Διαβεβαίωσε επίσης το Σώμα ότι οι δημότες δεν πρόκειται να πληρώσουν τα δάνεια, τα οποία αποπληρώνονται από τους ΚΑΠ, και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αδυναμίας του Δήμου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. «Θεωρώ ότι η επιμήκυνση θα είναι επωφελής για το Δήμο» είπε.

Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει σχεδιασμός για την εκτέλεση έργων με τα επιπλέον χρήματα που θα μένουν στο ταμείο του Δήμου, αλλά δεν είναι δυνατόν να εγγραφούν στο τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς να είναι γνωστό τι πρόκειται να γίνει τον επόμενο χρόνο.