Απ. Κοιμήσης: Μόνο με αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί η Αυτοδιοίκηση  και η  Ελλάδα να πάνε  μπροστά

Με μια αναφορά – «δόρθωση» του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ και ειδικότερα τους ΚΑΠ ξεκίνησε την ομιλία του , στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)ο,  Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», λέγοντας ότι η ομιλία του υπουργού περιλάμβανε ορισμένες αναλήθειες. Και διευκρινίζοντας την άποψή του είπε:

Δεν είναι μεταβιβαστικές πληρωμές τα χρήματα που πηγαίνουν για τα προνοιακά επιδόματα. Είναι ΚΑΠ. Ο νόμος περιγράφει με σαφήνεια ότι είναι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, οι οποίοι έφυγαν από εμάς, από τον Α’ Βαθμό, και πήγαν στο κεντρικό κράτος.

Δεν έχουμε αύξηση στα χρήματα τα οποία αποδίδονται. Όπως και να κάνετε, με όποιο αλχημεία και αν υπολογίσετε τα χρήματα που προβλέπει ο τακτικός προϋπολογισμός του ’19 για τον Α’ και τον Β’ Βαθμό.

Έχουμε μια ονομαστική μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  για μια ακόμα φορά, κατά 171 εκατομμύρια ευρώ. Και αν συνεκτιμήσετε και το γεγονός ότι περιγράφεται στον προϋπολογισμό ένας διπλασιασμός των πλεονασμάτων μας σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο, το οποίο ήδη ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι το τοπίο είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για το ’19, κατά την άποψή μου για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι αλυσιτελείς διαδικασίες οι οποίες αναφέρθηκαν, του 4412, συν το γεγονός του αναμενόμενου φρεναρίσματος της ενταλματοποίησης των δαπανών, θα οδηγήσουν σε πόρους λιμνάζοντες στα ταμεία των Δήμων μέσα στο 2019. Στην κρίσιμη δηλαδή περίοδο όπου θα υλοποιηθούν και οι εκλογές.      Και να έχουμε και στο μυαλό μας ότι στην περίοδο των εκλογών ορισμένες διαδικασίες εξαιτίας του εκλογικού νόμου φρενάρουν. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν».

Ο κ. Κοιμήσης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να εκμεταλλευτεί σε έπακρο βαθμό τη σημερινή ευνοϊκή συγκυρία:

«Έχουμε μια ευνοϊκή συγκυρία, την οποία κατά την άποψή μου θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σε έπακρο βαθμό. Πηγαίνουμε για Βουλευτικές Εκλογές, πηγαίνουμε για Ευρωεκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο, πηγαίνουμε για Δημοτικές και για Περιφερειακές Εκλογές. Είμαστε σε θέση την πολιτική ατζέντα να την καθορίσουμε εμείς και όχι τα κόμματα. Είμαστε σε θέση εν όψει συνταγματικής αναθεώρησης να εκβιάσουμε συγκεκριμένες λύσεις, γιατί αυτό θα είναι το πολιτικό διακύβευμα και στις τέσσερις τις εκλογές, απέναντι στον  λαό. Να βγουν ευθέως και να πουν τι προτείνουν. Εάν θα θωρακίσουν δηλαδή την άσκηση της τοπικής εξουσίας με πολιτική δύναμη και με θεσμικά αντίβαρα, αφήνοντας στην μπάντα τον Κλεισθένη, και θα πω πώς θα μείνει ο Κλεισθένης στην μπάντα, ακόμα και αν δεν θα γίνουν οι εκλογές πριν τις Δημοτικές Εκλογές.

Ποιο είναι το θέμα που αναδείξαμε κυρίως; Είναι το θέμα της κυβερνησιμότητας. Δεν μπορούν οι Δήμοι να κυβερνηθούν. Μια επόμενη λοιπόν κυβέρνηση διατηρεί στο πολυτασικό Δημοτικό Συμβούλιο ρόλο μόνο προγραμματικό. Και άντε για ορισμένα κρίσιμα θέματα κανονιστικό. Μέχρι εκεί. Όλο το εκτελεστικό έργο, μια επόμενη κυβέρνηση, χωρίς κανένα συνταγματικό κώλυμα, μπορεί να το μεταφέρει σε επιτροπές, οι οποίες θα έχουν αντιστοίχιση πλειοψηφίας όπως θα έχει προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς στρεβλώσεις και παραμορφωτικούς φακούς και πολιτικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Έτσι τελειώνει αυτό το καλαμπούρι των συνθέσεων και μπαίνουν στην άκρη όλοι οι Συνδυασμοί των εκβιαστικών μειοψηφιών που στήνονται για να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης με ανταλλάγματα. Όχι πολιτικά, αλλά καθαρά οικονομικά.

Μια επόμενη κυβέρνηση θα διαλύσει τελείως όλες αυτές τις δημοσιονομικές αλχημείες και τις χειραγωγήσεις, ανοίγοντας το παιχνίδι για να μπορέσει με διαφάνεια, νομιμότητα, και με γρήγορο τρόπο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα το οποίο θα έχει πει η κάθε παράταξη ενώπιον των εκλογέων, του κόσμου δηλαδή, και θα έχει επιβραβευτεί».

Αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου, άρθρο 20,  σημείωσε τα εξής:

«Ο  νόμος είναι σαφής και αφορά και εμάς. Δηλαδή εάν καταλαμβάνει κανείς θέση έμμισθης εντολής στους ΟΤΑ, πέρα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Αυτό λέει ο νόμος, το άρθρο 20. Τόσο απλά. Έχει βγάλει επί αυτού και το Ελεγκτικό Συνέδριο απόφαση. Βγάλανε όμως μετά  εγκυκλίους, δεν ξέρω πόση ισχύ έχουν σε σχέση με το νόμο, αλλά έχουν βγάλει εγκυκλίους ερμηνευτικές, όχι το Υπουργείο Εσωτερικών, εκεί δεν παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται από αυτό, ούτε ασχολούνται. Το Εργασίας και οι υπόλοιποι, το Υπουργείο Οικονομικών, το Εθνικό μας Θησαυροφυλάκιο, Θεός φυλάξει. Και λένε ότι εφόσον το καθεστώς της συνταξιοδότησης ή της έμμισθης θέσης έχει συμβεί πριν τις 13/5/16, που μπήκε σε εφαρμογή  δηλαδή ο νόμος, ισχύει το παλιό καθεστώς. Και αν ακόμα υπάρξει επιμήκυνση αυτής της σχέσης με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να υπάρξει διακοπή, προσέξτε, έστω και ενός δευτερολέπτου ας πούμε, γιατί λέει σε οποιονδήποτε χρόνο, μπορεί να εξακολουθήσει να υφίσταται το παλιό καθεστώς.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Ένας Δήμαρχος ο οποίος ήταν συνταξιούχος και είχε αναλάβει πριν τις 13/5/16, μπορεί επανεκλεγόμενος στη νέα θητεία να συνεχίσει να έχει το παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι και τα λοιπά, εμπίπτουν στην υποχρέωση αυτή. Ποια; Πρέπει είτε να επιλέξουν τις αποδοχές της θέσης ευθύνης ή εντός δέκα ημερών να αποποιηθούν αυτής, αλλιώς θα πληρώνουν υπερημερίας τόκο 4,56% κατ’ έτος.

Αυτή είναι η διάταξη με τις εγκυκλίους, με τα άρθρα όπως ακριβώς έχουν μπει. Σταμάτησαν εκεί; Αυτό ξέρετε πού οδηγεί, έτσι; Σε αποκλεισμό εξεύρεσης υποψηφιοτήτων στους νησιωτικούς Δήμους, στους ορεινούς Δήμους, στους μικρούς Δήμους υπαίθρου χώρας. Δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό εξανδραποδίζεται. Δεν θα υπάρχει. Και αυτό πρέπει να το δει κανείς και σε συνδυασμό όχι με την αύξηση του ενός τρίτου που έγινε 40% όσον αφορά τα δύο φύλα, αλλά με την επιβολή αυτού αντί στον αριθμό των εκλεγομένων, στον αριθμό των υποψηφιοτήτων, που σήμαινε στην πράξη διπλασιασμό του ποσοστού, που θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Δεν σταμάτησαν μόνο εδώ. Έφτιαξαν διάταξη νόμου το 2017 το Σεπτέμβρη, με αναδρομική ισχύ από 1/1/17, όπου όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι αιρετοί, θα πρέπει να ξανά πληρώνουν ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές. Ανεξαρτήτως αν πληρώνουν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα πρέπει να ξανά πληρώνουν, και ως Δήμαρχοι και ως Αντιδήμαρχοι. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μία επιπλέον μείωση των αποδοχών, οι οποίες πλέον πηγαίνουν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Είναι ντροπή δηλαδή εκεί που το έχουν φτάσει».

Τέλος ο κ. Κοιμήσης υπογράμμισε ότι  μόνο με αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί η Αυτοδιοίκηση να είναι  ψηλά για να μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά.

«Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι σε αυτές τις εκλογές θα γίνουν επιλογές από τον κόσμο, όποιες και αν είναι αυτές, που δεν θα δώσουν απλώς νότα αισιοδοξίας, θα αλλάξουν τελείως το περιβάλλον για να πάμε σε μια άλλη κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Κοιμήσης