Αρωγός ο Βενιζέλος των Δήμων και φορέων του Πειραιά . Παρεμβάσεις στην κυβέρνηση για όλα τα σημαντικά θέματα

o benizelos ston peiraiaΤην ενεργό συμπαράστασή του , με την προώθηση για επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες του Πειραιά και των νησιών του , διατύπωσε ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ , Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στον Πειραιά.
Ο κ. Βενιζέλος , συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην οποία παρέστησαν όλοι οι Δήμαρχοι του Πειραιά και οι πρόεδροι των σημαντικότερων φορέων του .
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , τάχθηκε ενάντια στην πώληση του συνόλου των μετοχών του ΟΛΠ και πρότεινε αντ΄αυτού να υπάρξει παραχώρηση δραστηριοτήτων , όπως με το παράδειγμα της COSCO, στο Ν. Ικόνιο.
Επίσης  υπέρ της παραμονής της « κρουαζιέρας» στο λιμάνι του Πειραιά , την ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην ανάπλαση – αξιοποίηση της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων  κ.α Ο κ. Βενιζέλος, συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ , Φώφη Γεννηματά, και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου , Δημήτρη Κατσικάρη ,  βρέθηκε στον Πειραιά για να συζητήσει τα προβλήματα και τις προοπτικές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Στέφανος Χρήστου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων , Δημήτρης Κατσικάρης.
Από τους Δήμους και τους φορείς της περιοχής παρόντες στη συνάντηση ήταν: ο Δήμαρχος Πειραιά  Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ,Λουκάς Τζανής, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ ,Σταύρος Κασιμάτης, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη , Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Ιωάννης Τσαβαρής, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας , Γιάννης Σαμπάνης, ο Δήμαρχος Κυθήρων , Θεόδωρος Κουκούλης, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ ,Γιώργος Ανωμερίτης, ο  Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου , Γιώργος Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ,Ανδριανός Μιχάλαρος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Στέλιος Μανουσάκης, ο Παύλος Πολιτάκης εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελιάτος, ο  Γιώργος Βερνίκος εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού,  Γιάννης Πολυχρονόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας , Σταύρος Καλαμάκης,  . Επίσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ , Χρήστος Πάλλης, οι πρώην βουλευτές Γρηγόρης Νιώτης,  Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λιντζέρης και  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σπύρος Σπυρίδων, Γιάννης Μπενέτος, Γιάννης Αξαρλής, Γιώργος Τσιρίδης, Μαντσιώκα Αλεξάνδρα και Βουδούρης Παναγιώτης. Τα θέματα που τέθηκαν μετ’ επιτάσεως από τους παριστάμενους αφορούσαν την ανάσχεση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.

Χρήστου : Να πρωτοστατήσει το ΠΑΣΟΚ  στην αναβάθμιση της ΤΑ Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά , Στέφανος Χρήστου μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση λόγω έλλειψης πόρων αλλά και εξαιτίας της υποβάθμισης του ρόλου της από την κεντρική εξουσία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε μια εποχή που αναδύεται ο νεοφασισμός, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει θεσμική ασπίδα για να θωρακιστεί η Δημοκρατία, επειδή βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη και τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητάς του. Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναδείξει την πολιτική του  διαφοροποίηση και να πρωτοστατήσει στην πραγματική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης ως πυλώνα ανάπτυξης και θωράκισης της δημοκρατίας.
Για επίλυση
Επίσης αναφέρθηκε στην  πάγια θέση της Περιφερειακής Επιτροπής Πειραιά για τη λειτουργία  του ΟΛΠ τονίζοντας  ότι το δημόσιο  συμφέρον δεν εξυπηρετείται από την πλήρη πώληση των μετοχών του Οργανισμού, αλλά από την  παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιμάνι.   Ιδιαίτερα στάθηκε στη μεγάλη σημασία των έργων για την αναβάθμιση των υποδομών κρουαζιέρας ενώ ζήτησε και την υποστήριξη για την υποψηφιότητα του Πειραιά και της Σαλαμίνας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2021.
Τέλος έθεσε υπόψη του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ  τις θέσεις και τις προτάσεις  για μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως η επαναχρησιμοποίηση του  νερού της Ψυττάλειας, οι επεκτάσεις του ΤΡΑΜ, η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, η δημιουργία νέας αγοράς τροφίμων, η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου, η επέκταση του ΒΙΠΑ Σχιστού, η έλλειψη αθλητικών χώρων,  η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου , η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού, η λήψη μέτρων για την τόνωση της ΝΕΖ Περάματος και γενικότερα η ανάληψη δράσεων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία δυστυχώς καταγράφει στην περιοχή ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά.

Κατσικάρης : Σας θέλουμε δίπλα  μας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων , Δημήτρης Κατσικάρης, υποδεχόμενος τον κ. Βενιζέλο, είπε, μεταξύ άλλων τα εξής: « Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ και εσάς προσωπικά, δίπλα μας για να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα των Νησιών. Η θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Νήσων αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση, γιατί διαφοροποιεί τα νησιά της Αττικής με βάση τη Νησιωτικότητα».
« Με έργο  πάμε μπροστά»
Ο κ. Κατσικάρης , υπογράμμισε  μ’ έμφαση « από την πρώτη στιγμή της θητείας μας με τον Περιφερειάρχη μας Γιάννη Σγουρό είχαμε ξεκάθαρη στόχευση «με έργο να πάμε μπροστά» και σε αυτό το δρόμο κινηθήκαμε πιστά, με επιμονή, διάλογο, συνέργειες και κοινή δράση. Οι υποδομές λείπουν από τα νησιά μας -οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι αποχετεύσεις ομβρίων, η ποιότητα και η επάρκεια του νερού- και σε αυτές τις δράσεις έχουμε επικεντρώσει, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών που έγινε ποτέ στα νησιά μας».
Ακόμη επισήμανε , « μας ενδιαφέρει η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, γι’ αυτό θέλουμε να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική του αεροδρομίου, ώστε να ενισχυθούν τα νησιά. Αγωνιζόμαστε για καλύτερη ακτοπολοϊκή κάλυψη, για ίσες ευκαιρίες στην υγεία, αλλά και για να είναι ο ευρύτερος Πειραιάς με επίκεντρο την Σαλαμίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021».

Μάχες εμπροσθοφυλακής με σχέδιο και δουλειά

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων , τόνισε, « δίνουμε μάχες εμπροσθοφυλακής με ενότητα, αλήθεια, σχέδιο και δουλειά, πολλές φορές κόντρα στο κεντρικό κράτος, με την πόρτα μας ανοιχτή για όλους τους πολίτες, γιατί θέλουμε να δικαιώσουμε εκείνους που μας στήριξαν, εκείνους που προτίμησαν άλλους και, κυρίως να ξαναφέρουμε πίσω στις δημόσιες υποθέσεις όσους κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι».

Βενιζέλος : Όχι στην πώληση του ΟΛΠ
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του χρησιμοποίησε το παράδειγμα της κυβέρνησης συνεργασίας για να καταδείξει την ανάγκη κοινής προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων που θέτει μια κοινωνία και για τους οποίους είναι συχνά αναγκασμένη να κάνει και θυσίες, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπάρχουν ξεκάθαρες προτεραιότητες και πρόγραμμα και ότι σημασία δεν έχει μόνο η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας αλλά και η βελτίωση της ζωής των πολιτών που έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος.
Το θέμα που ανέδειξαν ως μείζον οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν η φημολογούμενη πώληση μεριδίου μετοχών του ΟΛΠ, την οποία απέρριψαν τόσο οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας όσο και οι φορείς, ενώ μαζί τους συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και χαρακτήρισε το λιμάνι «μηχανή ανάπτυξης».
Να μείνει στον Πειραιά , η κρουαζιέρα
Κοινός τόπος όλων ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε συγκεκριμένους τομείς της δραστηριότητας του λιμανιού, χωρίς να πωληθεί ο ΟΛΠ. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Πειραιά , Βασίλης Μιχαλολιάκος είπε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση του λιμανιού κρουαζιέρας εκτός Πειραιά και σε αυτό συμφώνησαν μαζί του όλοι, αλλά και ο κ. Βενιζέλος που δεσμεύθηκε να θέσει όλο το πλέγμα των θεμάτων που σχετίζονται με το λιμάνι και την κρουαζιέρα στην κυβέρνηση. Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.  Σε σχέση με το λιμάνι, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά ,  Βασίλης Κορκίδης έθεσε το ζήτημα της ίδρυσης Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, ενώ, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να βοηθήσει ώστε να μην περάσει η ρύθμιση για την λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές. Στην ανάγκη να αναζωογονηθεί η πραγματική παραγωγή αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου , Ανδριανός Μιχάλαρος, ο οποίος σημείωσε την γραφειοκρατία που «πνίγει» τις επιχειρήσεις. Επίσης μίλησε για την αναγκαία αναβίωση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, κάτι που επισήμαναν πολλοί ομιλητές. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι επί των ημερών του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε προσπάθεια να σωθούν τα ναυπηγεία με εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σήμερα γίνεται και πάλι μια μεγάλη προσπάθεια διάσωσης των δύο μεγάλων ναυπηγείων (Ελευσίνας και Σκαραμαγκά) και των πολύτιμων «εθνικών» υποδομών τους.
Ο  Πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου , Μπενέτος Γιώργος  ανέφερε ότι βάλλεται ο επιμελητηριακός θεσμός, τόνισε ότι υπάρχει συναντίληψη για τα προβλήματα και χαρακτήρισε ώριμη ανάγκη τη συνένωση των επιμελητηρίων.
Ανάπλαση – αξιοποίηση των « Λιπασμάτων»
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης δέχθηκε να συμβάλλει ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση των Λιπασμάτων, όπου ιδιοκτησιακά τον πρώτο λόγο έχει η Εθνική Τράπεζα. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Τζανής Λουκάς μίλησε και για την πρόταση για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1, ενώ ζήτησε να κατατεθεί προς συζήτηση και κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση για την περιοχή.
Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης αναφέρθηκε στη διαχρονική εγκατάλειψη του Πειραιά από όλες τις κυβερνήσεις, στην άσχημη οικονομική κατάσταση της Αυτοδιοίκησης λόγω μειωμένων πόρων αλλά και λόγω αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στα δημοτικά τέλη, όπως και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση έργων και ζήτησε εξορθολογισμό του ΕΣΠΑ προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη χώρα.

Παρέμβαση για δικαστικό μέγαρο
Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά όσο και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Στέλιος Μανουσάκης μίλησαν για την ανάγκη ενός νέου δικαστικού μεγάρου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μεσολαβήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε σχέση με την πιθανή εγκατάστασή του σε υπάρχον κτίριο του Πειραιά, το οποίο έχουν απορρίψει πολλά υπουργεία, και στο οποίο θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να μεταφερθούν τα δικαστήρια της πόλης. Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε να ζητήσει απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία.
Ο εκπρόσωπος του ΒΙΠΑ Σχιστού αναφέρθηκε στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, ζήτησε επανασχεδίαση της Εθνικής στρατηγικής για βιώσιμα ναυπηγεία που θα αποτελέσουν μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τέως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος ,Σπύρος Σπυρίδων τόνισε ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος και βαθειά συναίσθηση ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας. Ζήτησε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη  αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεργασίες. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την  οικονομική ανάπτυξη μέσω πωλήσεων του Δημόσιου τομέα και ζήτησε την επιμήκυνση του ΕΣΠΑ τουλάχιστον κατά ένα χρόνο.
Τα νησιά Οι Δήμαρχοι  των νησιών αλλά και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων πέραν της αναφοράς στα γενικότερα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης  λογω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και υποχρηματοδότησης  συμφώνησαν  με τον  Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Κατσικάρη ότι  τα νησιά του δίνουν σήμερα σκληρή μάχη στον τομέα των υποδομών για να κερδίσουν τις χαμένες είναι δεκαετίες και ζήτησαν  να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και να στηριχθεί ο τουρισμός (με μείωση του κόστους μετάβασης των ξένων επισκεπτών μέσου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»), η ακτοπλοΐα αλλά και υποδομές όπως οι μαρίνες, που θα φέρουν τεράστια έσοδα.