Γ. Ιωακειμίδης:  Πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της Αυτοδιοίκησης

«Ακούγοντας τον Αποστόλη (Κοιμήση), έχει κανείς την αίσθηση ότι τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν από το ’15. Μέχρι τότε βιώναμε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, όλα ήταν καλά και ξαφνικά το ’15 έγινε ο χαμός, η καταστροφή του Θεού. Έχοντας ξεχάσει ότι η πιο δύσκολη θητεία μας ήταν η ’10 – ’14, όταν φάγαμε αυτή τη βίαιη ελαχιστοποίηση των πόρων μας κατά 65%, όταν χάσαμε υπηρεσίες, όταν, όταν, όταν… Εγώ δεν λέω ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει κάθε φορά να λέει τα στραβά που συμβαίνουν, αλλά να έχουμε και μία εικόνα. Η καταστροφολογία ποτέ δεν βοήθησε κανέναν»,  τόνισε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση»,μιλώντας  στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ο ίδιος είναι «δήμαρχος του 60% plus” όλα αυτά τα χρόνια «γιατί προσπαθώ να βρίσκω τις συνθέσεις στην πόλη. Γιατί για εμένα δεν υπήρξε ποτέ πρωτεύον το κομματικό ή ό,τι ψήφισα κάθε φορά. Και δεν υπάρχει στην αυτοδιοικητική μου συμπεριφορά. Το πρωτεύον είναι κάθε φορά τι υπηρετεί και εξυπηρετεί την κοινωνία μου. Αυτός είναι ο λόγος του αυτοδιοικητικού. Κατά τη δική μου άποψη. Ο δικός μου λόγος δεν είναι να ανατρέπω κυβερνήσεις. Φυσικά και θα κάνω κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις. Γιατί καλή κυβέρνηση δεν θα υπάρχει για εμάς. Άλλη πιο πολύ, άλλη πιο λίγο λοιπόν, θα κάνει λάθη, θα μας αδικεί, θα μας ρίχνει, θα, θα, θα… Εκεί είναι ο λόγος ο δικός μας και της ΚΕΔΕ. Αλλά να ρίχνω κυβερνήσεις, δεν είναι ο δικός μου λόγος».

«Δεν κατάλαβα λοιπόν, συνέχισε ο κ. Ιωακειμίδης,  γιατί η Διοίκηση αυτή της ΚΕΔΕ, που η Διοίκηση της ΚΕΔΕ δεν ήταν η πλειοψηφία του κυρίου Πατούλη, ήταν μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση του κυρίου Κοιμήση. Υπήρχε λοιπόν μια τεράστια πλειοψηφία, διότι σε κανένα θέμα δεν διαφοροποιήθηκαν αυτά τα 4 χρόνια, 24 – 25 ανθρώπων στους 31, άρα μια πολύ μεγάλη ομοφωνία, που θα μπορούσε να έχει πετύχει πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι το ξόδεψε κάνοντας αντιπολίτευση και αντικυβερνητισμό. Λάθος τεράστιο. Είμαι από αυτούς που δεν ψήφισαν τον Κλεισθένη και το ξέρετε. Είμαι από αυτούς που άσκησα κριτική και στον προηγούμενο Υπουργό Εσωτερικών και επωνύμως, με ανοιχτή επιστολή. Είναι άλλο κομμάτι αυτό και άλλο κάνω αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Είναι τελείως διαφορετικό. Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε οι εκπρόσωποί μας να είναι στην εξέδρα του ναι. Δεν είχε κανένα λόγο η Αυτοδιοίκηση να πάρει θέση σε αυτό. Κατά τη δική μου άποψη και ως αντιλαμβάνομαι εγώ την Αυτοδιοίκηση. Και σε σειρά άλλων ενεργειών.

Εγώ λοιπόν πιστεύω σε μία Αυτοδιοίκηση που συνθέτει.

Έχω κάνει πολύ μεγάλη κριτική στον εκλογικό νόμο. Οδηγεί θέλοντας και μη, σε συνθέσεις. Θα πετύχουν; Κατά την άποψή μου, θα υπάρξουν 40 – 50 Δήμοι στη χώρα που θα καταστραφούν. Και αυτός είναι ο λόγος που έχω κάνει αυτή την κριτική που έχω κάνει. Γιατί; Γιατί δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν συνθέσεις σε αυτές τις κοινωνίες. Δεν θα βοηθούν οι Δήμαρχοι ή οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Και αυτό είναι πολύ κακό για την Αυτοδιοίκηση. Και αυτό έπρεπε να το προβλέψει το σύστημα, που δεν το προέβλεψε. Σε μεγάλο βαθμό θα βρούμε συνθέσεις, θέλοντας και μη. Θέλοντας και μη. Η πόλη θα μας οδηγήσει σε αυτό. Δεν θα καταστραφεί το σύμπαν, θα καταστραφεί ένα κομμάτι. Είναι πάρα πολύ κακό. Βεβαίως και πρέπει να διορθωθεί».

Ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «την επόμενη μέρα, από το Σεπτέμβρη και μετά, να ξανά πιάσουμε το νήμα εκεί που έμεινε και όπως θα έχει εκείνη τη στιγμή και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όλα αυτά που δεν έχουν διορθωθεί. Όλα αυτά που είναι λάθος και είναι πολλά. Διότι προφανώς οι ευθύνες… Εμείς έχουμε ευθύνες και τις έχω πει σε προηγούμενα Συνέδρια. Δεν θα αναφερθώ τώρα ξανά και ξανά την ίδια κουβέντα. Και σε ότι έχει να κάνει με το εκλογικό, η ευθύνη μας είναι ότι δεν προτείναμε ένα εκλογικό σύστημα που να συμφωνήσουμε και να υποχρεώσουμε να παίξει από την άλλη. Διότι κάνοντας αυτό που είπα πριν, αντικυβερνητική πολιτική, θεωρούσαμε θα κάνουμε την κόντρα αυτή και θα χάσει η κυβέρνηση. Να που δεν έχασε αυτή και να που πάμε με ένα σύστημα που δεν το θέλαμε. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Και δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει.

Εγώ λέω λοιπόν ότι εδώ πρέπει να δώσουμε μάχες συνεχείς και στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε δύο προτάσεις, εκτός αυτών που εισηγείται η ΚΕΔΕ:

«Η μία έχει να κάνει με το κομμάτι του θα έχουμε αναλογικό σύστημα; Θα περάσει μέσα στο Σύνταγμα αυτό; Και τι σημαίνει αναλογικό σύστημα; Ναι, τι σημαίνει αναλογικό σύστημα; Σημαίνει ότι αυτό που ψηφίζει ο λαός με αυτό που βγαίνει, πόση διαφορά και απόκλιση μπορεί να έχει; Να θυμίσω πως με το υπάρχον, το παλαιό εκλογικό σύστημα, είχαμε Δήμους με 18% και με 16% μια – δυο περιπτώσεις, που έβγαλαν το 60% των Συμβούλων. Αυτό ξέρετε τι αλλαγή σημαίνει; 340%. Ο λαός ψήφισε αυτό, το 16% ή το 18% και έβγαλε το 60%. 340% πάνω. Αυτό θεωρείτε ότι είναι λογικό;

Να ορίσουμε λοιπόν έναν κανόνα που να μην τον αλλάζει η κάθε κυβέρνηση, που να λέει, μπορεί το εκλογικό σύστημα να επηρεάζει και να αλλάζει για την κυβερνησιμότητα, πόσο, την πρωταρχική ψήφο του κόσμου. Εγώ λέω λοιπόν το 20% είναι ένα καλό νούμερο. Που σημαίνει τι το 20%; Ότι το 42% βγάζει το 50% των Συμβούλων, για να πω στα δικά μας. Αυτή είναι μια σωστή σχέση. Αλλά σίγουρα το 18, 340, δεν γίνεται, συνάδελφοι. Πρέπει λοιπόν να μπούμε και σε αυτό το κομμάτι. Να ορίσουμε αυτή τη σχέση.

Και φυσικά να ορίσουμε ότι το εκλογικό σύστημα δεν θα το αλλάζει η κάθε κυβέρνηση με ένα νόμο, θα το αλλάζει, όπως αλλάζει το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών, έτσι θα αλλάζει και το δικό μας. Για να μην είμαστε σε αυτή τη διαδικασία, ήρθε αυτός το έκανε έτσι, ήρθε ο άλλος το έκανε αλλιώς. Ότι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική, πρέπει να συμβαίνει και σε εμάς».