Γ. Κωτσός: Αποκρουστική πολιτική εξέλιξη ο  «Κλεισθένης»

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση του Καλλικράτη εξαπέλυσε ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, εκπρόσωπος παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», κατά την ομιλία του, στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο κ. Κωτσός είπε ότι το συνέδριο διεξάγεται μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανασφάλειας και προβληματισμού για το μέλλον του θεσμού, λόγω της εφαρμογής του Κλεισθένη 1, που επιβλήθηκε και ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση αυταρχικά.

«Η κυβέρνηση λοιπόν, χρησιμοποιώντας αυταρχικά την κυβερνητική της πλειοψηφία, μας αναγκάζει να υποδεχθούμε τον δικό της Κλεισθένη, που εμπεριέχει συμφέρουσες για αυτήν νομικές επινοήσεις, οι οποίες φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα ευαγγελίζεται η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ» ανέφερε ο κ. Κωτσός.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσό ο Κλεισθένης επικεντρώθηκε κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος «όχι για να διορθώσει κυρίαρχα θεσμικά, οικονομικά, λειτουργικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και ούτε για να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του δαιδαλώδους νομικού και οικονομικού περιβάλλοντος κάτω από το οποίο καλείται να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως όμως το έκανε για να ελέγξει τις τοπικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην ιδεολογική και πολιτική φιλοσοφία της».

Τόνισε ότι «ο  Κλεισθένης  αποτελεί για αυτήν ένα νομικό όχημα, για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την εφαρμογή ενός κομματικής έμπνευσης εκλογικού συστήματος, το οποίο ονόμασε κατ’ επίφαση απλή αναλογική και που ευνοεί εντέχνως δημοτικές παρατάξεις αποκλειστικής μειοψηφικής διαδικασίας και όχι πλειοψηφικής δυναμικής».

Συμπλήρωσε επίσης ότι ο Κλεισθένης «εξυπηρετεί πλήρως τις πολιτικές επιδιώξεις του εκλογικά συρρικνωμένου πλέον κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θέλει να αποκτήσει νομικό καταχυρωμένο ρυθμιστικό ρόλο στην άσκηση της διοίκησης των Δήμων και στις Περιφέρειες, με μετεκλογική φαλκίδευση της αρνητικής προς αυτό βούλησης του εκλογικού νόμου».

«Μέσα λοιπόν από αυτήν την αποκρουστικά πολιτική εξέλιξη, συμπλήρωσε  ο κ. Κωτσός,  επί της ουσίας η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία ούτως ή άλλως έχει πολύ μικρό ακροατήριο, έχει πολύ μικρή διεισδυτικότητα και ταυτόχρονα ελάχιστο αριθμό στελεχών’.

Ο κ. Κωτσός κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς, με αφορμή και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, να συνεχίσουν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην κεντρική εξουσία «για τη δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου θεσμού, και θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης»  απαιτώντας:

  • Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του ζητήματος των ανθρωπογεωγραφικών και λοιπών διαφορών των Δήμων ως πολιτικοδιοικητικών οντοτήτων του πολιτειακού συστήματος της χώρας μας.
  • Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού στους  Δήμους, που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης, με ταυτόχρονη κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, πλην του κατασταλτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Άμεση έναρξη του διαλόγου προκειμένου να προσδιοριστούν επακριβώς τα παρακρατηθέντα ποσά των Δήμων και να συμφωνηθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόδοσής των.
  • Μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα πρότυπα που το έχει ανακοινώσει ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ,  Κ.Μητσοτάκης.
  • Επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού σε Νομικά Πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
  • Διατύπωση ολοκληρωμένων στρατηγικών στο πλαίσιο των οποίων προσδιορίζεται η σχέση των πόλεων με την ανάπτυξη περιαστικών αγροτικών μικροπεριφερειών των οποίων αποτελούν πια τα ευρύτερα κέντρα.