« Δεν θα υπογράψω ποτέ διαπιστωτική πράξη» για διαθεσιμότητα δηλώνει ο Ζενέτος . Kατά των νέων μέτρων το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τα νέα μέτρα και δηλώνει μαχητικά αντίθετο στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις προσωπικού στους ΟΤΑ, υιοθέτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του.

O Δήμαρχος Νίκος Ζενέτος,  ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ότι βεβαίως θα υπάρχει πολιτική απόφαση και κάλυψη στις υπηρεσίες, από εκεί και πέρα όμως είναι απόφαση του κάθε υπαλλήλου αν θα εφαρμόσει ή όχι το νόμο, ενώ όσον αφορά τις διαπιστωτικές πράξεις τόνισε:

«Αυτός ο Δήμαρχος που βλέπετε, αυτός ο Δήμαρχος που σας μιλάει δεν υπάρχει περίπτωση ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον να υπογράψει διαπιστωτική πράξη. Και αν χρειαστεί με οποιοδήποτε τρόπο να του το επιβάλλουν, δεν θα πάει να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Θα πάει να παραιτηθεί πραγματικά εκεί που πρέπει».

 

                      Τσίτσου

 

Την έκπληξη της για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα εξέφρασε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταυρούλα Τσίτσου, τονίζοντας ότι όταν στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε θέσει το ίδιο θέμα, δηλαδή ο Δήμος να μην δώσει τις λίστες με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, ο Δήμαρχος είχε απαντήσει ότι «αφού το λέει ο νόμος εγώ δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά και μην μου ζητάτε να είμαι παράνομος».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμα και αν η αλλαγή στάσης της διοίκησης έγινε μετά από πίεση, είναι ευχάριστη.

Συνεχίζοντας η κ. Τσίτσου υποστήριξε ότι οι σημερινές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, έκανε λόγο για δεδομένη απόφαση απολύσεων δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγήσει στη μείωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και κάλεσε το Δήμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΠΕΔΑ.

 

                               Κουτσιανάς

 

Για αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής πάνω στο θέμα έκανε λόγο και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αριστερό Σχήμα» Πάνος Κουτσιανάς, και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι το ψήφισμα, το οποίο όπως προέβλεψε θα στηριχθεί απ’ όλους, αλλά τι θα γίνει εμπράκτως.

«Και το εμπράκτως σημαίνει το αν επιλέξεις το δρόμο του θεσμικού και του νόμιμου, έχεις επιλέξει έναν άλλο κόσμο. Αν επιλέξεις την επιλογή του «παράνομου», χρειάζεσαι στήριξη .Και τη στήριξη που είχατε μέχρι τώρα Δήμαρχε δεν πρόκειται να τη βρείτε. Αυτή που σας έδωσαν, την όποια στήριξη. Θα πρέπει να βρείτε τη στήριξη από το λαϊκό παράγοντα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να είναι χαμαιλέοντες και να αλλάζουν χρώμα κάθε φορά που έρχονται δημοτικές εκλογές ή οτιδήποτε άλλο,  ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Σταματόπουλος. «Μπορεί κάποια παράταξη να είναι υπέρ του καπιταλισμού και κατά των μνημονίων;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Ή είσαι με τον καπιταλισμό ή δεν είσαι. Ή είσαι με τα μνημόνια ή δεν είσαι».

 

         Κανελλόπουλος

 

Από την πλευρά του το στέλεχος του συνδυασμού «Σύγχρονο Ίλιον», Γιώργος Κανελλόπουλος, υποστήριξε ότι επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετείται ομόφωνα υπέρ του ψηφίσματος, «κάποιοι θα πρέπει να βγάλουν κορώνες γιατί τους τρώμε το ψωμί» και πρόσθεσε ότι «εδώ μέσα δεν εκπροσωπούμε κόμματα». «Αφήστε λοιπόν αυτούς τους χαρακτηρισμούς» σημείωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος σε συναδέλφους του.

 

 

                            Πατερέλης

Την έκπληξη του για την αντίδραση του κ. Σταματόπουλου εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης, Γιάννης Πατερέλης. «Πίστευα ότι η στρατηγική της ετικέτας που εφάρμοζε παλιά, η παλιά ηγεσία του ΚΚΕ, δεν θα συνεχιζόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «δεν μπορεί να μας πετάτε μια ετικέτα και βάσει αυτής της ετικέτας να μας κρίνετε».

 

                                  Ζενέτος

 

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος, Νίκος Ζενέτος ,δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του και επισήμανε ότι τις θέσεις της για το θέμα η Δημοτική Αρχή τις αναφέρει στο ψήφισμα. «Έγιναν παρεμβάσεις. Ακούστηκαν τοποθετήσεις. Ο καθένας με τις θέσεις του» σχολίασε και ζήτησε, επειδή όπως είπε δεν υπάρχουν περιθώρια για έριδες, να είναι ομόφωνο το ψήφισμα, έτσι ώστε να είναι πιο ισχυρό.

 

         Το ψήφισμα

 

Το ψήφισμα, όπως αυτό εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση διαπιστώνει ότι, η σημερινή τριμερής κυβέρνηση με την εμμονή της για βίαιη επιβολή επαχθών και αντιλαϊκών μέτρων που πλήττουν βάναυσα τις κατακτήσεις και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και που υλοποιούνται με τις γνωστές αντιδραστικές ρήτρες αυτόματης διόρθωσης σε περιπτώσεις απόκλισης από τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που συνεχώς διαμορφώνει και αυξάνει η Τρόικα, και που σκοπεύουν στην ενίσχυση του νομικού πλαισίου εφαρμογής του αποκαλούμενου Μνημονίου 3, διαλύει το κράτος πρόνοιας, αποσταθεροποιεί την κοινωνία και βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες αυτής της χώρας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ότι είναι μαχητικά αντίθετο:

  1. Στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις προσωπικού στους ΟΤΑ. Οι μειώσεις και οι απολύσεις του προσωπικού των ΟΤΑ θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση και κατάργηση των παρεχομένων υπηρεσιών (Κοινωνικών παρεμβάσεων -Πολιτισμού- Βελτίωση περιβάλλοντος κλπ).
  2. Στη σύσταση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα του δίνει την δυνατότητα ελέγχου της εφαρμογής του προϋπολογισμού των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων. Η ύπαρξη απόκλισης άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή υποχρεωτικής διόρθωσης της απόκλισης, που θα γίνει εις βάρος των δημοτών με αυξήσεις τελών και επιπλέον δημοτικούς φόρους.
  3. Στις μεγάλες αυξήσεις, σε τοπικό επίπεδο, των κρατικών φόρων για να χρηματοδοτούνται οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες.
  4. Στον περιορισμό των Δημοτικών δαπανών και στην απαγόρευση κάθε κοινωφελούς έργου  και παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  5. Στη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου, για την εκποίηση της Κρατικής και Δημοτικής περιουσίας που θα εξυπηρετήσει το Κρατικό Χρέος.
  6. Στην επιβολή νέων χαρατσιών μέσω ΤΑΠ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συντάσσεται με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ και με όλο τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ στον ΑΓΩΝΑ του ενάντια στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και τις όποιες πολιτικές τα αναπαραγάγουν. Θα παρέχει πολιτική και νομική κάλυψη των υπηρεσιακών παραγόντων σε περίπτωση που απειληθούν με κυρώσεις στην άρνηση παροχής στοιχείων των εργαζομένων».