Διαφωνίες και επιφυλάξεις για τη ρύθμιση των δανείων του Δήμου Πεντέλης

Επιφυλάξεις εξέφρασαν παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης για τη ρύθμιση των δανείων του Δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατά την εισήγηση του , σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καρβουνάκης εξήγησε ότι η ρύθμιση προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά οκτώ χρόνια, τη μείωση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα και τριετή περίοδο χάριτος, στην οποία ο Δήμος θα πληρώνει μόνο τους τόκους και όχι το κεφάλαιο.

Διευκρίνισε δε, μετά από σχετικές ερωτήσεις ότι η ρύθμιση αφορά οκτώ δάνεια του πρώην Δήμου Μελισσίων που λήγουν σταδιακά ως το 2016 και ένα της Πεντέλης που λήγει το 2013, συνολικού ύψους 868.000 ευρώ, από τα οποία τα 840.000 ευρώ περίπου αφορούν τον πρώην Δήμο Μελισσίων.

Οι παραπάνω διευκρινίσεις δεν κάλυψαν όμως τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες και ζήτησαν περισσότερα στοιχεία, χωρίς ωστόσο η διοίκηση να είναι σε θέση να τα δώσει.

 

                             Στεργίου

 

Αποτέλεσμα ήταν να πάρει το λόγο ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου, ο οποίος παραδέχτηκε πως αν υπήρχαν στην εισήγηση αναλυτικά τα ποσά του κάθε δανείου και ο χρόνος αποπληρωμής τους θα ήταν πιο ολοκληρωμένη και δεσμεύτηκε να δοθούν όλα τα στοιχεία την επόμενη ημέρα.

«Επί της ουσίας όμως, αυτό που λέει και ο κ. Αντιδήμαρχος, είναι ότι εδώ υπάρχει μια απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων η οποία προσπαθεί να δώσει ανάσα στους Δήμους με το δικό της τρόπο» συνέχισε και υπογράμμισε ότι ενώ χωρίς τη ρύθμιση ο Δήμος θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 500.000 ευρώ μέσα στην τριετία, τώρα με την περίοδο χάριτος θα πληρώσει περίπου 165.000 ευρώ.

«Άρα μένουν αυτή την τριετία γύρω στα 400 χιλιάρικα που δεν θα τα καταβάλουμε και είναι μια ανάσα. Ελπίζω ότι μ’ αυτή τη σκέψη ο κ. Αντιδήμαρχος σας κάνει την εισήγηση αυτή και δεσμεύομαι ότι αύριο θα είναι στις θυρίδες σας τα δάνεια αυτά ονομαστικά το ποσό και η λήξη τους» κατέληξε.

 

Κοσμοπούλου

 

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας η Δημοτική Σύμβουλος Νατάσσα Κοσμοπούλου σημείωσε ότι παρόλο που η διοίκηση ενδεχομένως να είχε χρόνο να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, πρόκειται για ένα θέμα τυπικό. «Είναι προφανές ότι εφόσον δεν αυξάνεται το επιτόκιο, αλλά μειώνεται και οι όροι είναι θετικοί για το Δήμο, καλό είναι να γίνει η αίτηση» ανέφερε.

 

Φειδοπιάστης

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πεντέλη Εν Δράσει», Αντώνης Φειδοπιάστης , δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την επιθυμία της διοίκησης να ενταχθεί στο διακανονισμό, καθώς και τα δύσκολα οικονομικά για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Όμως δεν καταλαβαίνω τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών να έρθει εδώ σήμερα, να μας φέρει εννιά δάνεια που δεν ξέρουμε πότε λήγουν, γιατί λήγουν και τι υπόλοιπο έχουν» τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι ότι «δεν έχουμε εικόνα για το τι γίνεται και έτσι είμαστε σε δύσκολη θέση να το ψηφίσουμε».

Εξέφρασε συγκεκριμένα την αντίθεση του με την ένταξη στη ρύθμιση δανείων που λήγουν άμεσα, λέγοντας κατά συνέπεια ότι ενδεχομένως κάποια δάνεια να πρέπει να ενταχθούν και κάποια άλλα όχι. «Υπάρχει λόγος κάποια μικρά δάνεια να μην τα πληρώσουμε και να μην τα εξοφλήσουμε ώστε να φαίνεται η δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου πιο ισχυρή» αναρωτήθηκε.

 

   Καρατζής

 

Προχειρότητα καταλόγισε στη διοίκηση ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Καρατζής, υπογραμμίζοντας ότι το κάθε ένα απ’ αυτά τα δάνεια έχει τη δική του ιστορία. «Εγώ δεν έχω ψηφίσει ποτέ δάνειο. Γιατί να ψηφίσω το κατεπείγον και γιατί να ψηφίσω τη μείωση του κατά μισή μονάδα» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε:

«Επιμηκύνετε το χρόνο για να έχετε αβάντζα σ’ αυτή τη διοίκηση, ενδεχομένως και στην άλλη, για να πληρώνει λιγότερα και να τη βγάλουμε καλύτερα, φορτώνοντας όμως ακόμα περισσότερο τους δημότες, διότι επιμήκυνση σημαίνει και περισσότερο χρήμα στο τέλος. Αυτό κάνετε».

 

    Λάζος

 

Διάτρητη χαρακτήρισε την εισήγηση ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Λάζος, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των δανείων, καθώς και πότε και για ποιο λόγο συνάφθηκαν. «Αυτά έχουν ονοματεπώνυμο κ. Καρβουνάκη. Εξετάσεις δεν δίνουμε αλλού. Εξετάσεις δίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε και πρόσθεσε:

«Επιτέλους πια μην τους σκεπάζετε τόσο πολύ και μην φοβάστε ότι θα σας κρυώσουν. Να τελειώνουν αυτού του είδους τα παιχνίδια μια και καλή και έχετε υποχρέωση να καταδείξετε ποιοι τα έχουν πάρει και πού τα έχουν διαθέσει. Μια και εσείς επικαλείστε ότι είστε η χρηστή διοίκηση. Αν είσαστε λοιπόν έτοιμοι, απέναντι πρώτα στους εαυτούς σας και μετά στην κοινωνία, βγείτε και ξεφωνίστε τους. Όχι να μου έρχεσαι με κάποια νούμερα εδώ κ. Καρβουνάκη και να μας περνάς εμάς για νούμερα».

Κατηγόρησε τέλος τη Δημοτική Αρχή ότι καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει «γουρούνι στο σακί», κάνοντας λόγο για εισηγήσεις – κουρελόχαρτα, ενώ απευθύνθηκε στο φιλότιμο και την αξιοπρέπεια των μελών της πλειοψηφίας, ζητώντας τους να μην δεχτούν να γίνεται συζήτηση για τέτοια θέματα, αν δεν υπάρχει τεκμηριωμένη εισήγηση.

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καρβουνάκης, αφού τόνισε ότι «εξετάσεις δίνω μόνο σ’ αυτούς που με έφεραν εδώ, στους δημότες» και δήλωσε ότι καυχιέται για τη χρηστή οικονομική διοίκηση που υπάρχει στο Δήμο αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε ότι τα δάνεια που πρόκειται να υπαχθούν στη ρύθμιση πάρθηκαν από το 2002 μέχρι το 2006.

«Τώρα από εκεί και πέρα το θέμα μας δεν είναι γιατί το πήραμε το δάνειο» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι αν ο Δήμος θα ενταχθεί στη ρύθμιση ή όχι. «Αν θέλετε λεπτομέρειες, ελάτε στο λογιστήριο πάνω να τα δούμε» τόνισε.