Δικαστικές αποφάσεις για ανεξόφλητα έργα ύψους 3,6 εκατ. ευρώ του 2004 και 2005. Πληρώνει τα «σπασμένα» των προκατόχων του , ο Τζανής

Τιτάνιος είναι ο αγώνας που δίδει καθημερινά η Δημοτική Αρχή Τζανή , στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας , για την οικονομική επιβίωση του Δήμου και τη διατήρηση ταυτόχρονα σε υψηλά στάνταρ των υπηρεσιών που προσφέρει στους δημότες της .

Πέρα από τις τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα πολλοί Δήμοι να είναι στο « κόκκινο» , η Δημοτική Αρχή Τζανή πληρώνει και τα τεράστια χρέη που της άφησαν οι προκάτοχές της .

Ένα απ΄αυτά , όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , είναι και δικαστική απόφαση για άμεση εξόφληση έργων που έγιναν το 2004 και 2005 , συνολικού ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα αυτό όπως και η οικονομική κατάσταση του Δήμου , ετέθη κατά τη συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τρέχας

Η εισήγηση του θέματος έγινε από τον αντιδήμαρχο Αντώνη Τρέχα, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο των εσόδων και των εξόδων για το διάστημα αυτό, τονίζοντας ότι τα έσοδα ανέρχονται στα 8,7 εκατ. ευρώ και τα έξοδα στα 7,6 εκατ. ευρώ περίπου.

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των εσόδων και των εξόδων, η οποία θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο επόμενο τρίμηνο» είπε και εξήγησε ότι η διαφορά οφείλεται κυρίως στη ΣΑΤΑ, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, η οποία ήρθε καθυστερημένα.

Ενημέρωσε τέλος το Σώμα για την πρόθεση της διοίκησης να ζητήσει επιμήκυνση του δανεισμού του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με περισσότερο συμφέροντες όρους, καθώς και λήψη δανείου για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών και υποχρεώσεων του Δήμου, οι οποίες είναι πιεστικές, αλλά και αντιοικονομικές, αφού ο Δήμος υποχρεώνεται να πληρώνει τόκους υπερημερίας.

 

Τζανής

Συγχαρητήρια σε ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο έδωσε ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής, επισημαίνοντας ότι είναι από τα πιο παραγωγικά τμήματα του Δήμου. Όσον αφορά τη ΣΑΤΑ, ο Δήμαρχος σχολίασε ότι δυστυχώς ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει και πολλά με τα χρήματα αυτά, όταν υπάρχει για παράδειγμα δικαστική απόφαση για πληρωμή 3,6 εκατ. ευρώ, για έργα που είχαν γίνει το 2004 και το 2005.

Τα χρήματα αυτά επομένως, όπως είπε, δαπανώνται για την πληρωμή προμηθευτών παρελθόντων ετών. «Μακάρι να φέρναμε το Δήμο σε ένα τέτοιο ισοσκελισμό, ώστε να μπορούσαμε με τη ΣΑΤΑ να κάνουμε παραγωγικά έργα στο σήμερα» ανέφερε κλείνοντας.

Κούβαρης

 

Από το θέμα των οφειλών για έργα παρελθόντων ετών ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης» Κώστας Κούβαρης, υπενθυμίζοντας ότι το ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκε, αφορά έργο που κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας Σαράπογλου.

Καυτηρίασε μάλιστα το γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν είχε ψηφίσει το δάνειο που είχε προτείνει η προηγούμενη διοίκηση για την εξόφληση της οφειλής, ενώ τώρα ζητάει τη λήψη δανείου συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ. Μια τοποθέτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντιδημάρχου Νίκου Οικονομάκη.

«Μέσα» ο Δήμος 2,5 εκατ, σ΄ένα χρόνο επί Μελά»

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν το λόγο πήρε και πάλι ο Δήμαρχος, ο οποίος επισήμανε ότι όταν παρουσιαστούν τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου χρόνου, θα γίνει φανερή η χρηστή διαχείριση που κάνει η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Σχολίασε δε το γεγονός ότι επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ο Δήμος είχε μπει μέσα 2,5 εκατ. ευρώ μόλις σ’ ένα χρόνο, εξηγώντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν είχε ψηφίσει τότε και το δάνειο.

Πατίδης

Ο προϋπολογισμός του Δήμου αποτυπώνει την αντιλαϊκή πολιτική και την πολιτική βαρβαρότητα, δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ηλίας Πατίδης. Όπως είπε, ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων του Δήμου προέρχεται από τη φορολογία των πολιτών. Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος αναγκάζεται να προβεί στη λήψη δανείου, επειδή το κράτος δεν του αποδίδει τους πόρους που του οφείλει.

Ζούπης

Λευκό δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζαχαρίας Ζούπης, επειδή όπως είπε έχει καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε δε ότι από κάποιες επισημάνσεις που γίνονται, φαίνεται ότι η οικονομική πορεία του Δήμου για το πρώτο τρίμηνο του 2012 βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για προοδευτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για μη ισορροπία στο δίπολο έσοδα – δαπάνες, αφού κάποιες δαπάνες συνεχίζουν τα αυξάνονται και τα έσοδα να μειώνονται.

Από τη μεριά του ο κ. Τρέχας τόνισε απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ότι όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει, για να είναι αξιόπιστα, να συγκριθούν μ’ άλλα προηγουμένων ετών. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά επισήμανε ότι έχει δοθεί οδηγία να είναι 30 με 40% κάτω, οποιαδήποτε δαπάνη είχε πραγματοποιηθεί στις προηγούμενες διοικήσεις.