Δ. Μπίρμπας:Ο “Κλεισθένης” το πρώτο βήμα της αναγκαίας ριζοσπαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης

«Σήμερα που η χώρα πετυχαίνει την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μια συνολικά διαφορετική κατάσταση, θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Ο “Κλεισθένης” αποτελεί το πρώτο βήμα της αναγκαίας ριζοσπαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, τη δημοκρατική πρόκληση για τις αναγκαίες προωθητικές συνθέσεις στο προγραμματικό και κοινωνικό πεδίο, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με την αναγκαστική αλλαγή κουλτούρας της διοίκησης που επιβάλει, ενώ παράλληλα ανοίγει τη δυνατότητα για παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό πεδίο σε ενέργεια και δημόσια αγαθά κ.λπ.» τόνισε ο Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική  Αυτοδιοικητική  Πρωτοβουλία», κατά την ομιλία του, στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Ο κ. Μπίρμπας σημείωσε επίσης ότι «η καταστροφική 4ετία για εμάς σαν Αυτοδιοίκηση, ήταν η 4ετία του 2010-2014. 65% μείον, παγίωση αυτού του ποσοστού με πολύ μικρές βελτιώσεις, ελαχιστοποίηση της ΣΑΤΑ, και θηριώδη πλεονάσματα, τα οποία άλλαζαν από μήνα σε μήνα» και συμπλήρωσε:

Η καταστροφολογία που έχει ακουστεί επανειλημμένως σε αυτά τα Συνέδρια έχει διαψευστεί, θα διαψευστεί και στο μέλλον. Θα διαψευστεί και στο μέλλον γιατί θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση που θα υπάρξει, που θα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και θα έχει πολύ πιο ριζοσπαστικές αντιλήψεις και δυνατότητες για να το εφαρμόσει».

Σε ότι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε:

Για εμάς η συνταγματική αναθεώρηση που έχει εξαγγελθεί αποτελεί μια δημοκρατική τομή. Έχει προβλήματα, δεν θα αναφερθώ αναλυτικά, στο σύνολό της. Θα αναφερθώ όμως σε εμάς. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ότι δεν συμπεριλαμβάνει την επιβαλλόμενη αποκέντρωση του υπερσυγκεντρωτικού ελληνικού κράτους και την αντιστοίχισή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θετική η τοποθέτηση του Υπουργού, θετικότατη, άνοιξε δύο-τρία ζητήματα, δεν αρκούν.

Καλά, δεν συζητάω για τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων που είναι έτοιμα να στηρίξουν την Αυτοδιοίκηση. Μία αναφορά στο άρθρο 102 η κυρία Γεννηματά, και γενικολογίες γενικές και πόσο καλοί είμαστε εμείς στο μέλλον, θα τα κάνουμε όλα καλά. Καμία αναφορά σε κανένα άλλο άρθρο.

Δεν συζητάω τώρα για τον κύριο Γεωργιάδη. Ο πιο συναινετικός Άδωνις που ζήσαμε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά δεν είχε να μας πει και τίποτα. Και δεν είχε να μας πει και τίποτα, γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δίλημμα στη νέα φάση της Αυτοδιοίκησης είναι ένα: Υπάρχουν δύο προτάσεις. Είσαστε εσείς με το λιγότερο κράτος; Με το ένα προς πέντε των προσλήψεων; Με την αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει μειωθεί; Αυτά είναι η πρόταση της ΝΔ, αυτά είπε ο κύριος Μητσοτάκης, αυτά μας λέει και σήμερα. Από πού θα κάνετε προσλήψεις; Ακούω εδώ τοποθετήσεις, και για το πολιτικό επίδικο κανένα. Αυτές οι ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις δεν αντιμετωπίζονται; Θα αντιπαρατεθούμε απέναντι σε αυτές;

Και υπάρχει και η άλλη πρόταση, η οποία είναι  πολύ συγκεκριμένη, που μιλάει ότι σε αυτή τη φάση αυτό που μπορεί να εγγυηθεί, και το εγγυήθηκε, το άλλαξε, είναι το ένα προς ένα. Είναι αυτή που λέει ότι  σταδιακά θα δώσουμε πόρους. Και επειδή πραγματικά έχουμε δεσμεύσεις και δεν μπορούν να λένε καλαμπούρια εδώ πέρα, αυτό που μπόρεσε να κάνει, ήταν να κάνει το «Φιλόδημο» και τέσσερα-πέντε μέτρα συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα και με τα χρέη. Αυτά δεν έγιναν; Γιατί δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι; Με μεγαλύτερο ΑΕΠ το 2012. Γιατί; Γιατί δεν μας λένε ότι θα τα κάνουν αύριο; Συγκεκριμένα όμως. Ένα προς ένα, αύξηση και αντικατάσταση του Φιλόδημου, που είναι ΠΔΕ. Το ΠΔΕ πληρώνει το Φιλόδημο, τη δικιά μας συμμετοχή, δεσμευμένος σε δάνειο για τέσσερα-πέντε χρόνια, και προφανώς λέω δεν αρκούν. Και δεν αρκούν γιατί θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει, και αυτά προτείνουμε άμεσα, να προχωρήσει σε μια αν θέλετε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την όποια κυβέρνηση βγει, γιατί για εμάς η αντίθεση του κεντρικού κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι διαχρονική και για πολλά χρόνια. ΄Αρα σε κάθε περίπτωση όποιος και είναι κυβέρνηση, εγώ πιστεύω θα είναι κυβέρνηση με κορμό το κυβερνόν κόμμα, άλλοι πιστεύουν κάτι άλλο, αλλά όποιος και να είναι, θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε και να ζητήσουμε, τα παρακρατηθέντα, με μια συμφωνία απόδοσης, ένα πολυετές επενδυτικό σχέδιο, άρσης των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων της χώρας, γιατί πραγματικά έχουμε τεράστια προβλήματα σε δίκτυα, κοινωνικές και τεχνολογικές υποδομές, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να πετύχει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αν δεν χρηματοδοτηθούν αυτές οι υποδομές και αυτές οι παρεμβάσεις από ένα συγκεκριμένο πολυετές επενδυτικό, δεν θα πετύχει η χώρα τους στόχους και η Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει καθόλου να παράσχει εκείνο το επίπεδο που πρέπει να δίνει στους πολίτες της με το συγκεκριμένο και κοινωνικό και οικολογικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μπίρμπας απαρίθμησε και τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, τις εξής:

  • Ουσιαστική αύξηση των προβλεπόμενων κρατικών επιχορηγήσεων, με σταδιακή εφαρμογή του Ν. 3852, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα και τους περιορισμούς που έχει η χώρα.
  • Λειτουργία των Επιτροπών των άρθρων 211 και 212.
  • Ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στις νέες προσλήψεις.

«Σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται, τόνισε ο κ. Μπίρμπας, οφείλουμε επίσης, να ξεπεράσουμε την κυριαρχία του φαίνεσθαι και των προσωπικών στρατηγικών πάνω στο είναι. Μας χαρακτήρισε σε σημαντικό βαθμό αυτή την περίοδο.

Να ξεπεράσουμε ιδιαίτερα αυτοεγκλωβισμούς πολιτικούς με ευθύνη της πλειοψηφίας, που δεν ήταν μονοπαραταξιακή, στην κεντρική πολιτική κομματική αντιπαράθεση. Στην καμπάνια του ναι, στην υιοθέτηση του αφηγήματος περί αριστερής παρένθεσης και έτσι βγήκαμε εκτός όλων των συζητήσεων. Εμείς αποχωρούσαμε ή βρίσκαμε λόγο για να φεύγουμε από τη συζήτηση με την κυβέρνηση και για αυτό υπάρχουν πολλά λάθη πάνω στο νομοθετικό πλέγμα, που θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.

Ταυτόχρονα είναι η εργαλειοποίηση η δική μας να ρίξουμε ή να ανατρέψουμε, να ανεβάσουμε ή να κρίνουμε κυβερνήσεις και ταυτόχρονα είχαμε κραυγές υπερμεγέθυνσης και δαιμονοποίησης συγκεκριμένων κυβερνητικών αστοχιών, μειώνοντας ταυτόχρονα θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης όπως ήταν ο Φιλόδημος, τα χρέη των Δήμων, τα ληξιπρόθεσμα, οι νησιωτικοί και ορεινοί όγκοι. Έτσι στερήσαμε από την Αυτοδιοίκηση τον ουσιαστικό της ρόλο ως θεσμικού συνομιλητή και αξιόπιστο διεκδικητή της αποκέντρωσης.

Ως Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία δηλώνουμε το παρών μας στη διεκδίκηση αυτού του πλαισίου, από τις όποιες Κυβερνήσεις προκύψουν στο μέλλον, γιατί θεωρούμε ότι η αντίθεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού Κράτους θα είναι παρούσα για πολλά χρόνια».