Ελπ.Παντελάκη: Οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ ταυτίζονται με την κεντρική εξουσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Την ταύτιση και συμφωνία των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ με τη στρατηγική και την κατεύθυνση της παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του λαού γενικότερα, υπογράμμισε  η Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούσε τον προπομπό και το δοκιμαστήριο όλων των αρνητικών εξελίξεων που προώθησαν οι προηγούμενες, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής πολιτικής μέσα στο χώρο των δήμων.

Επισήμανε ότι η παρέμβαση των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης απλώνεται και στις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όπου πρόσφατα είδαμε δήμους και περιφέρειες «να στρώνουν κόκκινα χαλιά, για να υποδεχθούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, όπου δηλαδή υπάρχουν βάσεις και στρατηγεία». Ακόμα και στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο κύριο ζήτημα που προωθεί η κυβέρνηση και αυτό είναι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ -επισήμανε- δεν διαφωνεί κανένα αστικό κόμμα. Παρότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ακούστηκαν «τρομερές πατριωτικές κορόνες», κανένας δεν είπε για κατάργηση στο Σύνταγμα της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων με 151 βουλευτές.

Η Ελπίδα Παντελάκη κατήγγειλε, επίσης, ότι δεν έγινε καμία αναφορά στα προβλήματα και τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και, μάλιστα, πρόσθεσε πως «ό,τι ακούστηκε ήταν εναντίον και όχι υπέρ τους».

Η κ. Παντελάκη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μονιμοποίηση των εργαζομένων στα προγράμματα των δήμων όπως Βοήθεια στο Σπίτι κ.α., για τις σχολικές καθαρίστριες που παραμένουν απλήρωτες για τους μόλις 10 μήνες που εργάζονται και μάλιστα με εξευτελιστικούς μισθούς, ενώ κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης που διά στόματος υπουργού είπε πως πρέπει να πληρωθούν χωρίς όμως η κυβέρνηση να δίνει τα αντίστοιχα κονδύλια.

Τόνισε επίσης την υποκρισία που υπάρχει για τη δραματική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Υπενθύμισε ότι «οι εργαζόμενοι εργάζονται με βάση το νόμο που ζήτησε η ΚΕΔΕ, το νόμο 2581, άρθρο 36, του 2007, που είναι καρμανιόλα για τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει τη διευθέτηση του ωραρίου σε 24ωρη βάση, ενώ κάνει το πενθήμερο, 7ήμερο, τις Κυριακές και τις αργίες υποχρεωτικές εργάσιμες. Το αποτέλεσμα είναι πλήθος δήμων να έχουν λιγότερους οδηγούς στα απορριμματοφόρα «σαπάκια», να αναγκάζονται να έχουν προσωπικό που δουλεύει 7 μέρες την βδομάδα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η εξάντληση και να γίνονται τα ατυχήματα. Να καταργηθεί εδώ και τώρα αυτός ο νόμος», επισήμανε η Ελ. Παντελάκη.

Όσον αφορά την αναθεώρηση Συντάγματος, επισήμανε ότι και σε αυτό το θέμα φαίνεται πόσο επιζήμια είναι η πολιτική, η στάση και η πρακτική των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης όλα τα χρόνια και τώρα.

Υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές αφ’ ενός επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, αφ’ ετέρου θωρακίζονται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων σε βάρος του λαού. Παίρνονται μέτρα για σταθερές κυβερνήσεις και είναι βαθιά ταξικές γιατί θεωρείται ιερό και απαραβίαστο ό,τι αφορά το κεφάλαιο και λάστιχο ό,τι αφορά το λαό. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι αυτό φαίνεται ολοκάθαρα και στα οικονομικά και στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό.

Ο νόμος για τους πόρους των οΤΑ δεν εφαρμόζεται, η διάταξη για τις αρμοδιότητες επίσης δεν εφαρμόζεται, ενώ για το προσωπικό απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα να μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι νόμοι και οι διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν το κεφάλαιο δεν είναι λάστιχο και δεν αλλάζουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καθορισμό της σύνθεσης των πλοίων και τη φορολόγηση των εφοπλιστών που έχουν ελληνική σημαία στα πλοία τους, τα οποία φορολογούνται με τους κόρους και όχι με το είδος που μεταφέρουν και τα κέρδη που έχουν. Αυτό προβλέπεται με νόμο από το 1953 και δεν αλλάζει, παράδειγμα που καταρρίπτει και το μύθο πως όταν έχει κέρδη το κεφάλαιο, κάτι θα κερδίσουν και οι εργαζόμενοι, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι «η πολιτική που υπηρετούν οι αιρετοί των αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση είναι η ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Η λογική είναι πως ό,τι υπάρχει γύρω από σπίτι και χώρο δουλειάς, σχολεία, Υγεία, Πρόνοια, την ευθύνη θα έχει η Τοπική Διοίκηση όχι για να λύσει τα προβλήματα του κόσμου, αλλά για να τον βάζει να πληρώνει αυτές τις υπηρεσίες, που κανονικά δικαιούται να τις έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Μιλάμε για μπίζνες και δήμους-επιχειρηματίες που δεν θα καλύπτουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά θα απαλλάσσουν το κράτος από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τα κονδύλια».