Κανονισμό για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα κ.α ενέκρινε το Δ.Σ. Κορυδαλλού

Κανόνες στη παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο Κορυδαλλού για τραπεζοκαθίσματα κ.α έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε συνεδρίασή του. Η σχετική απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος τόνισε κατά την εισήγηση του ότι στόχος της κανονιστικής απόφασης είναι να βάλει κανόνες στην παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων, βελτιώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση.
Στο ίδιο κλίμα και ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στην πόλη μπαίνουν κανόνες στο συγκεκριμένο θέμα και έδωσε συγχαρητήρια στην διεύθυνση περιβάλλοντος και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο εντεταλμένος στο θέμα αυτό , Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας , Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο οποίος επισήμανε ότι το σχέδιο κανονιστικής απόφασης είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και έρευνας και αποτελεί ένα σχέδιο πλήρες, πολύ αυστηρό, με συγκεκριμένους ορισμούς, χωρίς το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας ή παρεξήγησης.
«Βάζει τα ζητήματα όπως πρέπει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο κανονιστικής απόφασης η διοίκηση βάζει το πλαίσιο και τις αρχές και οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους αντικειμενικά και στα πλαίσια της ισονομίας, χωρίς καμία πλέον παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή.
«Με τον τρόπο αυτό και το νόμο εφαρμόζουν και δεν υπάρχουν παράπονα για πολιτικές παρεμβάσεις» ανέφερε και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο όποιος κάνει κατάληψη κοινοχρήστου χώρου, είτε είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε όχι και κάνει τρεις βεβαιωμένες παραβάσεις, θα του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για δέκα ημέρες.
Σημείωσε τέλος ότι προβλέπεται για πρώτη φορά η επιβολή τελών σε οργανισμούς όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχουν ωφέλεια από τη χρησιμοποίηση κοινόχρηστων χώρων. «Όλοι αυτοί δηλαδή που χρησιμοποιούν τον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος του Δήμου θα κληθούν να πληρώσουν» κατέληξε.

Παπουτσιδάκη

Υπέρ της ύπαρξης ενός κανονιστικής πλαισίου που θα ελέγχει την αναρχία, την ασυδοσία και την υπερκάλυψη των κοινόχρηστων χώρων τοποθετήθηκε η Δημοτική Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελευθερία Παπουτσιδάκη. «Είμαστε υπέρ όμως της αύξησης των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων» συνέχισε και υποστήριξε ότι η κατάσταση σήμερα είναι εκτός ελέγχου με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Διατύπωσε παράλληλα μια σειρά από εντάσεις πάνω στο σχέδιο κανονιστικής απόφασης, ζητώντας μεταξύ άλλων τη σημαντική μείωση του χώρου κατάληψης από τα καταστήματα περιμετρικά των πλατειών, με το να περιορίζονται αυστηρά στο ποσοστό που αναλογεί στην πρόσοψη τους και τη διατήρηση 1,5 μ. καθαρού χώρου διάβασης στα πεζοδρόμια. Δήλωσε τέλος ότι θα ψηφίσει λευκό.

Κυλάκου

Θετική χαρακτήρισε την ύπαρξη ενός κανονιστικού πλαισίου η επικεφαλής της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης «Πάμε Αλλιώς», Καίτη Κυλάκου, επισημαίνοντας όμως ότι θα περίμενε και ορισμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης, όπως για παράδειγμα μια ειλικρινή καταγραφή των καταλήψεων νόμιμων και παράνομων των κοινοχρήστων χώρων της πόλης.
Σύμφωνα με την κυρία Κυλάκου έρχεται ένας κανονισμός το 2012, τη στιγμή που ήδη υπάρχει σε μεγάλο βαθμό κατάληψη νόμιμη, αυθαίρετη ή και παράνομη των κοινοχρήστων χώρων του Κορυδαλλού και έκανε λόγο για ανοχή της Δημοτικής Αρχής στις αυθαίρετες κατασκευές σε πλατείες της πόλης.
«Ο κανονισμός αντικειμενικά είναι μια θετική πράξη. Υποκειμενικά όμως θα έπρεπε να έχει υπάρξει από προχθές για να έχουμε προλάβει, να έχουμε σώσει τους ελεύθερους ανοιχτούς χώρους της πόλης και να έχουμε υπερασπιστεί αυτό που τα τελευταία δέκα χρόνια λέμε για δικαιώματα των πεζών» ανέφερε και τόνισε ότι ο κανονισμός θα έπρεπε να βάζει μ’ έναν σαφή τρόπο το τι δεν επιτρέπεται, κάτι που όπως υποστήριξε δεν ορίζεται με σαφήνεια.
Υπογράμμισε τέλος ότι η παράταξη της έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες ακολουθούν τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την κατάληψη δημόσιων χώρων από χρήσεις αναψυχής, ενώ τοποθετήθηκε υπέρ του περιορισμού της κατάληψης των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
«Είναι διαφορετική η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζουμε τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους. Εμείς δεν θέλουμε να επεκταθούν οι καταλήψεις και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Εμείς θέλουμε να περιοριστεί η κατάληψη των ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και αυτός ο κανονισμός αυτό δεν το αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό λοιπόν και θα ψηφίσουμε λευκό» κατέληξε.