Κόντρες για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αγία Παρασκευή

Αντιπαραθέσεις προκάλεσε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής η απάντηση του Προέδρου Γιάννη Βουτσινά σε άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Μιχάλη Γαβρά, στο οποίο ασκείται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος άσκησε τα καθήκοντα του σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, όπου θέμα συζήτησης ήταν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βουτσινάς, το άρθρο τον κατηγορεί ότι ήταν «σε πλήρη εναρμόνιση με τις βλέψεις του Δημάρχου τις οποίες διευκόλυνε με το καλύτερο δυνατό τρόπο», «αγνόησε πως θεσμικά είναι Πρόεδρος ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου» και «αγνόησε την υποχρέωση του να αποτρέπει τη μετατροπή της δημοκρατικής διαδικασίας σε δικτατορία της πλειοψηφίας και του μικροφώνου».

Επίσης τον κατηγορεί, ότι «εξέφρασε περίεργες απόψεις για περιορισμό στο καταστατικό δικαίωμα της ξεχωριστής έκφρασης γνώμης των Δημοτικών Συμβούλων και την εξαναγκαστική αντιπροσώπευσή τους από την τοποθέτηση του επικεφαλής της κάθε δημοτικής παράταξης» και «εξέφραζε σκέψεις που είναι ανεπίτρεπτες και δεν τιμούν το θεσμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου».

 

   Απάντηση Βουτσινά

 

Απαντώντας λοιπόν στα παραπάνω, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Βουτσινάς, τόνισε όσον αφορά τη διαδικασία λειτουργίας του Σώματος, ότι προφανώς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν απεριόριστο χρόνο ομιλίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι δόθηκε στον κ. Γαβρά ο ίδιος χρόνος ομιλίας με τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι και πρόλαβαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Γαβράς είχε τη δυνατότητα να καταθέσει τις απόψεις του εγγράφως για τα πρακτικά ή να ζητήσει από τον επικεφαλής της παράταξης να οριστεί ειδικός αγορητής, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο ομιλίας.

Όσον αφορά την πολιτική άποψη του κ. Γαβρά για το πρόσωπό του, τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του και κυρίως την άποψη του για την πολιτική υστεροβουλία των πράξεων του, ο κ. Βουτσινάς δήλωσε τα εξής:

«Αυτά τα δύο χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Σώματος είναι πάγια τακτική μου να μην απαντώ σε κρίσεις για το άτομο μου. Δίνω μόνο εξηγήσεις επί της διαδικασίας και αποκλειστικά μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώ δικαίωμα του κάθε συναδέλφου μου να με κρίνει και υποχρέωση μου να ακούω την κριτική, να τη θεωρώ ως καλόπιστη και να τη λαμβάνω πάντα σοβαρά υπόψη μου. Αυτό θα πράξω και τώρα που η θητεία μου βαίνει, αισίως πιστεύω, προς το τέλος της. Και οι κρίνοντες κρίνονται, όχι όμως από τον Πρόεδρο του Σώματος».

Απαντώντας σε γενικότερα παράπονα που υπήρξαν για τη διαδικασία λειτουργίας του Σώματος και ιδιαίτερα για τη μακρά διάρκεια των συνεδριάσεων, ο Πρόεδρος υπογράμμισε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ότι όλοι γνωρίζουν και έχουν διαβάσει τον κανονισμό, υπενθυμίζοντας τους το χρόνο ομιλίας που προβλέπει για κάθε περίπτωση.

Αν όμως, όπως τόνισε ο Πρόεδρος, ο οποιοσδήποτε Δημοτικός Σύμβουλος ζητάει πέντε φορές το λόγο επί προσωπικού ή κάνει οκτώ ερωτήσεις με οκτώ σκέλη η κάθε μία και ζητάει να είναι από δύο λεπτά η κάθε ερώτηση, ή ζητάει το λόγο επί της διαδικασίας και ουσιαστικά δεν είναι επί της διαδικασίας, είναι εύκολο να γίνει η διαδικασία «λάστιχο».

Σχολιάζοντας τέλος τις φήμες που όπως είπε κυκλοφορούν στην πόλη για το αν θα εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και το 2013 και για το κατά πόσο εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Δημάρχου, ο κ. Βουτσινάς επισήμανε ότι «αν ήταν ο κ. Ζορμπάς να έχει πρόβλημα μαζί μου, θα μου το είχε πει και εγώ θα είχα πάει σπίτι μου».

 

Γαβράς: «Δικτατορία της πλειοψηφίας»

 

Επί προσωπικού ζήτησε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μιχάλης Γαβράς, ο οποίος τόνισε ότι όσο καιρό είχε συνεργαστεί με τον Πρόεδρο στο σύλλογο Κοντοπεύκου είχαν μια κοινή στόχευση και μια κοινή προσπάθεια για ομόφωνες αποφάσεις. «Αυτή την προσπάθεια δεν την είδα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο» υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Αντί να προσπαθήσεις με το κύρος του Προέδρου και του βασικού στελέχους της παράταξης σου και της ανάγκης για ομόφωνο ψήφισμα, να βρεις τα σημεία που όλοι συμφωνούν, παρακολουθούσες απλά τη διαδικασία, διευκολύνοντας τελικά την επιδίωξη του Δημάρχου να επιβάλει τις δικές του απόψεις στο σύνολο τους στο ακέραιο».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρά, «αυτό λέγεται δικτατορία της πλειοψηφίας, πολύ περισσότερο όταν αυτή η πλειοψηφία είναι προϊόν εκλογικού συστήματος και φυσικά δεν αποτελεί πλειοψηφία στην κοινωνία».

 

                      «Δικτατορία του μικροφώνου»

 

Όσον αφορά το διαδικαστικό, ο κ. Γαβράς τόνισε ότι σε μια συνεδρίαση πέντε ωρών που η διαδικασία είχε γίνει «λάστιχο» με τις πρωτολογίες, δευτερολογίες, τριτολογίες και τις συχνές παρεμβάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, ο Πρόεδρος εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα στους «πληβείους» Δημοτικούς Συμβούλους.

«Δεν θα σταθώ – συνέχισε- στο συνάδελφο από τη διοίκηση που μίλησε πέντε λεπτά. Αλλά δεν μπορώ να μην σταθώ στην ανεκτική στάση απέναντι σε συνάδελφο που με πρόσχημα τη διαδικασία, σε μια συνεδρίαση που δεν είχε διαδικαστικά ζητήματα, διέκοψε για πάνω από επτά φορές τη διαδικασία. Με αποκορύφωμα την απαγόρευση σ’ άλλους Δημοτικούς Συμβούλους αυτού που επετράπη σ’ αυτόν. Να δικαιολογήσει δηλαδή την ψήφο που επρόκειτο να δώσει. Αν αυτό δεν είναι δικτατορία του μικροφώνου πώς αλλιώς λέγεται».

 

  « Η καλύτερη λύση που έχει ο Δήμαρχος»

 

Δήλωσε τέλος ότι δεν θεωρεί τον κ. Βουτσινά «κακό Πρόεδρο». «Απεναντίας για εμένα είσαι η καλύτερη λύση που έχει ο Δήμαρχος από τους συνεργάτες που διαθέτει. Και βεβαίως δεν πιστεύω να θεωρήσεις πως η κριτική μου θα είναι το αίτιο για τη φημολογούμενη αντικατάσταση σου. Αλλού να ψάξετε να βρείτε το αίτιο» κατέληξε.

 

Γιαννακόπουλος: Νέος κανονισμός

 

«Καλή περίπτωση» χαρακτήρισε το σημερινό Πρόεδρο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Γιαννακόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση. «Δεν έχουμε βάλει ποτέ μομφή εναντίον του Προέδρου» ξεκαθάρισε και υποστήριξε ότι ο απολογισμός της λειτουργίας του Σώματος τα δύο αυτά χρόνια, είναι μάλλον θετικός.

Θέλησε ωστόσο να επισημάνει κάποια πράγματα, υπογραμμίζοντας ότι επειδή ο νόμος είναι δύσκαμπτος ίσως θα μπορούσε να γίνει ένας νέος κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και μια συνάντηση των παρατάξεων η οποία θα βοηθούσε στη λειτουργία του Σώματος, αφού θα είχε σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερος χρόνος για τη συζήτηση των θεμάτων, ειδικά των δευτερευόντων.

 

   Ζορμπάς: Κουτσομπολιό και φήμες

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς, υποστήριξε ότι η πόλη έχει ένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τα δημοτικά δρώμενα και συγκεκριμένα το κουτσομπολιό και τις φήμες. «Και γι’ αυτό βέβαια φταίμε όλοι. Και φταίμε όλοι γιατί είτε τώρα, είτε κατά το παρελθόν, είτε στο μέλλον, όλοι διασπείρουμε φήμες, μεγαλοποιούμε πράγματα, επειδή νομίζουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα βγούμε πολιτικά ωφελημένοι. Και αυτό είναι λυπηρό» τόνισε.

Σχολίασε παράλληλα την αναφορά του κ. Γαβρά για διδακτορία της πλειοψηφίας και δικτατορία που επιβάλει ο εκλογικός νόμος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τον ενοχλούσε τέσσερα χρόνια, όπου τη χρησιμοποιούσε μαζί με το Δήμαρχο του τον κ. Γιαννακόπουλο και επέβαλε τις απόψεις του στην υπόλοιπη μειοψηφία, αλλά τον ενοχλεί τώρα που είναι μειοψηφία».

«Εγώ τουλάχιστον δεν αισθάνομαι καμία δικτατορία να επιβάλλεται σε καμία μειοψηφία ως Δήμαρχος» συνέχισε και δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα οι επόμενες εκλογές να γίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο Δημάρχων και με χωριστά ψηφοδέλτια Δημοτικών Συμβούλων, έτσι ώστε όποιος βγει Δήμαρχος να μην έχει πλειοψηφία και να αναγκάζεται να συναινεί και να συνδιοικεί με την αντιπολίτευση.

 

   Έχει την εμπιστοσύνη

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμα ότι ο κάθε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγεται μετά από πρόταση στη δημοτική ομάδα του Δημάρχου και επομένως προφανώς και έχει την εμπιστοσύνη του Δημάρχου. Διότι, όπως τόνισε, αν δεν την είχε την εμπιστοσύνη του Δημάρχου, εννοείται ότι θα τον είχε καλέσει και θα του ζητούσε να παραιτηθεί. «Και είμαι 100% βέβαιος ότι θα το έκανε» σημείωσε.

Μίλησε τέλος και για τις φήμες που κυκλοφορούν, κάνοντας λόγο για «βρώμικο πόλεμο». «Όποιος βγάζει φήμες, να ξέρει ένα πράγμα: ότι στο τέλος του έρχονται κατά πάνω του και τον πνίγουν και τον αποτελειώνουν πολιτικά» τόνισε μεταξύ άλλων.

 

   Σταθόπουλος : Συναίνεση και όχι αιφνιδιασμοί

 

Αν η Δημοτική Αρχή το επιθυμούσε θα μπορούσε να έχει ήδη προχωρήσει στη συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας πριν από τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Νίκης» Γιάννη Σταθόπουλο.

«Θα μπορούσατε να το κάνετε και εκτός θεσμοθετημένου πλαισίου. Αν το επιβάλει το κράτος, αλίμονο αν δεν το τηρήσει, όποιος δεν το τηρήσει. Σήμερα όμως που δεν το έχει επιβάλει το κράτος, εσείς μπορείτε να δώσετε το φωτεινό παράδειγμα άμα θέλετε και δεν το έχετε κάνει τα δύο σχεδόν χρόνια τώρα που είσαστε στη διοίκηση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και συμπλήρωσε: «Η πρόταση η δικιά μου είναι να δώσετε εδώ και τώρα στίγμα συναίνεσης, διαλόγου προ Δημοτικού Συμβουλίου. Να μην βρίσκεται το Δημοτικό Συμβούλιο προ απροόπτων αποφάσεων σας που έχουν ληφθεί στη δημοτική σας ομάδα».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του Προεδρείου, κρίνοντας ότι γενικά είναι πετυχημένο. Ζήτησε όμως να υπάρχει μια ελαστικότητα ενός ή δύο λεπτών σε Δημοτικούς Συμβούλους «που θέλουν να δώσουν και ένα στίγμα παραπάνω δικό τους, πάνω σ’ ένα θέμα».

 

  Κουβόπουλος: Προσπαθεί ο πρόεδρος

 

Την άποψη ότι ο Πρόεδρος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, προσπαθεί και έχει επιτύχει να υπάρχει μια καλή διαδικασία στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Εποχή» Κωνσταντίνος Κουβόπουλος. Αναφέρθηκε ωστόσο στις πιέσεις, που όπως υποστήριξε, δέχεται ο Πρόεδρος από τα στελέχη της πλειοψηφίας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να βγει στην κόντρα με τους ανθρώπους οι οποίοι τον ψήφισαν και να κάνει αυτό που θέλει».

«Θα υπακούσει μέσα στα πλαίσια της λογικής στις εντολές της πλειοψηφίας και δη του Δημάρχου. Μέσα λοιπόν σ’ όλο αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι ο Πρόεδρος έχει καταφέρει και έχει επιτύχει πολλά πράγματα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράπονα για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου διατύπωσε τέλος ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Αλεξόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος δεν φέρεται απέναντι του όπως θα έπρεπε και μόλις μιλήσει για δύο λεπτά, τον βγάζει εκτός θέματος. Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι σαν ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος δεν ενημερώνεται για πολλά θέματα.