Μείωσε 4,5% τα δημοτικά τέλη ο Καλλίρης στο Δήμο Ζωγράφου. Από τους ελάχιστους Δημάρχους πανελλαδικά που το έπραξαν.

Σε μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 4,3% προχώρησε ο Δήμος Ζωγράφου στην προσπάθειά του να ελαφρύνει τους δημότες του από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που επωμίζονται από τα τελευταία οικονομικά μέτρα.

Η παραπάνω απόφαση εγκρίθηκε κατά… πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και της αρμόδιας αντιδημάρχου Μαρίας Βαρσαμιδάκη.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η αρνητική ψήφος τόσο της παράταξης του πρώην δημάρχου Γιάννη Καζάκου, όσο και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που πρόσκειται στο ΚΚΕ, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία…!

Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ζωγράφου Μαρία Βαρσαμιδάκη υποστήριξε ότι με την πρότασή της η δημοτική αρχή του Κώστα Καλλίρη, στέλνει ένα μήνυμα συμπαράστασης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε…!

«Με την ισχύουσα νομοθεσία τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ενοποιήθηκαν σε ενιαίο ανταποδοτικό τέλος, που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Όπως φαίνεται από την εισήγηση των υπηρεσιών η διοίκηση προτείνει μείωση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το οικονομικό έτος 2013 ποσοστό 4%, για την ακρίβεια είναι 4,30%. Με τη σημερινή εισήγηση και λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη συγκυρία, που βιώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο δήμος μας προτείνουμε ποσοστό μείωσης 4%, τόσο για τον οικιακό, όσο και για τον επαγγελματικό συντελεστή» ,ανέφερε.

Βεβαίως , επισήμανε, « γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για το δημότη, για το Ζωγραφιώτη στην ουσία η μείωση αυτή δεν επιφέρει κάποια σημαντική ανακούφιση».

Αντίθετα , « ά η διαφορά των εσόδων για το δήμο είναι 329.000 ευρώ και η οποία θα απορροφηθεί από ανάλογη μείωση μη λειτουργικών δαπανών. Στην ανωτέρω μείωση του ποσοστού δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικές μειώσεις κατά 50% των κοινωνικών ομάδων, που έχουμε αποφασίσει και είναι οι άποροι, τα ΑΜΕΑ, οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή της η κ. Βαρσαμιδάκη.

 

    Καζάκος

 

Από τη δική του πλευρά, ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας , Γιάννης Καζάκος έκανε λόγο για εικονικά ποσά που περιλαμβάνονται ως έσοδα των ανταποδοτικών τελών στην εισήγηση της διοίκησης, που δεν του επιτρέπυν να την εγκρίνει.

«Πρέπει να το προλάβετε και να το διορθώσετε, γιατί αυτό έχει αντίκρυσμα και στη μείωση που προτείνετε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καζάκος, ο οποίος ολοκληρώνοντας υπογράμμισε πως δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να γίνει μείωση των δημοτικών τελών, αλλά να γίνει σωστά…!

 

Καραβίδας

 

Ενάντια στην πρόταση της δημοτικής αρχής τάχθηκε και η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με το δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Καραβίδα να ισχυρίζεται πως θα έπρεπε να προταθεί μεγαλύτερη μείωση για τις οικίες και να επιβάλλονται δημοτικά τέλη ανάλογα με την ταξική θέση του καθενός.

«Επειδή ο προϋπολογισμός του δήμου μας είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ τη δική μας, γι’ αυτό θα καταψηφίσουμε και τα δημοτικά τέλη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στη μείωση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίδας.

 

Καφατσάκη

 

Υπέρ της εισήγησης, εξάλλου, τάχθηκαν πλην των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης οι δημοτικές παρατάξεις της Τίνας Καφατσάκη και του Χαράλαμπου Κρανιώτη από τη μειοψηφία.
Η κυρία  Καφατσάκη μάλιστα πρότεινε και τελικά συμπεριλήφθηκε στην εισήγηση της διοίκησης, να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες που τυγχάνουν μείωσης 50% των δημοτικών τελών και οι μακροχρόνια άνεργοι Ζωγραφιώτες. Επιπλέον, η ίδια πρόσθεσε να γίνει ενημερωτική καμπάνια μέσα από τον τοπικό τύπο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι δημότες τη δυνατότητα που έχουν να απαλλαγούν ή να έχουν έκπτωση από την καταβολή των ανταποδοτικών τελών.