Με πλεόνασμα στο… κόκκινο και « λιτότητα» ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης

Ο Δήμος Λυκόβρυσης -Πεύκης μπήκε από τους πρώτους στη λίστα με τους «κόκκινους» υποχρεωμένους ΟΤΑ και περιμένει πάντα το συνολικό πρόγραμμα εξυγίανσης από την κυβέρνηση. Μέχρι να βγει αυτό όμως, η δημοτική αρχή του Δημήτρη Φωκιανού φαίνεται να εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα «λιτότητας», το οποίο μάλιστα δείχνει να έχει αποτελέσματα.

Μεγαλύτερη απόδειξη του παραπάνω, ο ισολογισμός του Δήμου για το 2011, ο οποίος παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και βγάζει πλεονασματική την χρήση για το συγκεκριμένο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Δήμος δεν κουβάλαγε το μεγάλο χρέος του θα ήταν απόλυτα υγιής. Όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή…

                  Φωκιανός: Συνετή και χρηστή διαχείριση

Παρουσιάζοντας τον ισολογισμό του 2011, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι « καταγράφεται η θετική χρηματοοικονομική επίδοση του Δήμου για το 2011, που συμπυκνώνεται στη μείωση του χρέους κατά 1.800.000 ευρώ και τη δημιουργία πλεονάσματος 1.212.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Φωκιανό, «η συνετή και χρηστή διαχείριση οδήγησε στο θετικό αυτό αποτέλεσμα. Παρά τα μειωμένα κατά 7% έσοδα σε σχέση με το 2010, η χρηματοδότηση με προγράμματα ΕΣΠΑ γονέων και παιδικών σταθμών, η νοικοκυρεμένη διαχείριση των νέων ΝΠΔΔ σε σχέση με τις αμαρτίες των υπό εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα».

Κατά το Δήμαρχος , «στο θετικό αποτέλεσμα, συνέβαλε επίσης η μεταφορά δραστηριοτήτων από ενοικιαζόμενους χώρους σε ακίνητα του Δήμου, η μείωση των ειδικών συμβούλων και της σπατάλης για προβολή, η σοβαρή μείωση του προσωπικού και η κατάργηση πελατειακών προσλήψεων συμβασιούχων, καθώς και οι περιττές αναθέσεις έργων και εργασιών, χωρίς πόρους».

                            Απούσης της αντιπολίτευσης…

Βέβαια, ο κ. Φωκιανός ανέλυσε τα κατορθώματά του ενώπιον της παράταξής του και μόνο, αφού η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει νωρίτερα εξαιτίας ενός επεισοδίου ανάμεσα στα στελέχη της και τον δήμαρχο στην προ ημερησίας διάταξης διαδικασία.

Σε θέμα για το σχολείο κωφών που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εντός του Ηλιακού Χωρίου, ο δήμαρχος επιτέθηκε σε όσους δεν θέλουν το ίδρυμα, κάνοντας λόγο για «ρατσιστές». Οι της αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι μιλούσε για αυτούς, αποχώρησαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας, για να διευκρινίσει ο κ. Φωκιανός αργότερα ότι με το «ρατσιστές» δεν μιλούσε για τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά για κάτοικους της περιοχής οι οποίοι αντιτίθενται στο σχολείο. Ήταν όμως αργά, η κατάσταση ήδη είχε γίνει μύλος…