Με σημαντικά έργα βγάζει από το τέλμα τη Νίκαια , η Δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη.

             Για πρώτη φορά , μετά από …δεκαετίες η Νίκαια έχει μια Δημοτική Αρχή , με όραμα αλλά και σαφή σχεδιασμό και προπαντός  …απτά αποτελέσματα σ’ έργα υποδομών .

Η Δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη , σε μόλις 2 χρόνια μετά την εκλογή της , δρομολόγησε και κατασκευάζει –και μάλιστα εν μέσω κρίσης – περισσότερα έργα απ΄όσα σε …οκτώ χρόνια η προκάτοχός του , η Δημοτική Αρχή Μπενετάτου .

Το κυριότερο δε προετοιμάζει και διεκδικεί για έγκριση χρηματοδοτήσεων πολύ περισσότερα έργα.

Τον σχετικό προγραμματισμό των έργων της Δημοτικής Αρχής ,  για τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την έγκριση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το έτος 2013.

                                Μελέτες

Ξεκινώντας από το κεφάλαιο των μελετών, ο κ. Ιωακειμίδης ανέφερε την εδαφολογική και μικροβιολογική μελέτη του παλιού νεκροταφείου Νίκαιας, η οποία όπως τόνισε ήδη εξελίσσεται για να μπορέσει να ακολουθήσει μετά η μελέτη αξιοποίησής του , τη μελέτη περιοχής Καραμπίνη – αθλητικές εγκαταστάσεις, τη μελέτη κυκλοφοριακών φόρτων και θέσεων στάθμευσης για το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, τη μελέτη παρέμβασης – εξοικονόμησης σε δημοτικά κτίρια και τη μελέτη αστικής κινητικότητας.

                               Έργα

Όσον αφορά τα νέα έργα, τα οποία έχουν δρομολογηθεί ή κατατίθενται προτάσεις για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους από την Περιφέρεια Αττικής , μέσω ευρωπαικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) αναφέρθηκε στην ν ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της Νίκαιας, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού κάποιοι έχουν να ασφαλτοστρωθούν πάνω από μια δεκαετία, τη διάνοιξη νέων δρόμων Ελαιώνα, την κατασκευή πλατείας Αναστάσεως, και την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Νίκαιας.

 Κάθε χρόνο και ένας παιδικός σταθμός

             Περνώντας στον τομέα των κοινωνικών υποδομών, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το κτίριο του παιδικού σταθμού της οδού Τιάνων και η ανακατασκευή του παιδικού σταθμού στην Ακροπόλεως.

Ο κ. Ιωακειμίδης ,τόνισε ότι στόχος και επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής του , είναι η κατασκευή κάθε χρόνο και ενός παιδικού σταθμού , αφού όπως υπογράμμισε, με εξαίρεση τον παιδικό σταθμό της Ακροπόλεως, οι παιδικοί σταθμοί της Νίκαιας ήταν τραγικοί. «Και μπορεί η λέξη να είναι και λίγη για την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

                           Θέατρο στο « Μάνος Λοίζος»

        Φέτος , ακόμη ,ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο βρεφονηπιακό σταθμό Ρέντη.

Ο κ. Ιωακειμίδης , αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ένταξη στο ΕΣΠΑ του παιδικού σταθμού Νίκαιας, καθώς και στην ολοκλήρωση του ΙΚΑ στο Ρέντη, αλλά και της δημοτικής πινακοθήκης, όπου θα μεταφερθούν όπως τόνισε όλοι οι πίνακες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα κτίρια του Δήμου, χωρίς να φυλάσσονται και είναι μεγάλης αξίας,

Συνεχίζοντας την παράθεση των προσπαθειών αλλά και των αποτελεσμάτων της Δημοτικής του Αρχής , ο κ. Ιωακειμίδης , αναφέρθηκε στην παραχώρηση για 25 χρόνια από τον ΟΣΚ, του κτιρίου του ΟΣΕ στο Ρέντη,  τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων στη Βουρνόβα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στην τελική του φάση, ενώ το ίδιο ισχύει όπως είπε και για την οδό Τσαλδάρη.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο σχεδιασμό του Δήμου για την εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό της πόλης, καθώς και για την κατασκευή θεάτρου στον πολιτιστικό πολυχώρο,  Μάνος Λοΐζος.

                   Νέα σχολεία

              Αναλυτική ήταν η παρουσίαση του Δημάρχου στις ανακατασκευές που έγιναν στις παιδικές χαρές της πόλης, ενώ ακολούθησε ο τομέας της σχολικής στέγης όπου έγινε αναφορά μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση του 19ου Δημοτικού Νίκαιας, την αγορά οικοπέδου για το 3ου Νηπιαγωγείο Νίκαιας, τη μελέτη του 5ου Νηπιαγωγείου Ρέντη, την ολοκλήρωση κατασκευής του 1ου Δημοτικού Ρέντη, τη μελέτη του ειδικού σχολείου και τη μεταφορά του 17ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας.

                            Κι άλλα

             Στα μελλοντικά έργα του Δήμου, τα οποία όπως διευκρίνισε δεν περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013, ο κ. Ιωακειμίδης ανέφερε μεταξύ άλλων το κτίριο πολλαπλών χρήσεων στο οικόπεδο επί της οδού Ευριπίδου, το κτίριο ΚΑΠΗ στο οικόπεδο της οδού Καζαντζάκη και Κ. Παλαμά, την προσθήκη ορόφου στο ΚΑΠΗ του Αη Γιάννη και την προσθήκη ορόφου στην οδό Τυάνων για ΚΑΠΗ.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Δήμαρχος τόνισε ότι με τον παραπάνω προγραμματισμό υπάρχει πλέον μια συνολική καταγραφή των αναγκών της πόλης.

«Εγώ – είπε- νιώθω πολύ καλά γιατί ξέρω πια – με βάση το σημερινό επίπεδο αναγκών και δυνατοτήτων της πόλης- πού πρέπει να κοιτάξω και πώς πρέπει να κινηθούμε. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία και το Δημοτικό Συμβούλιο να ξέρει αυτό το πράγμα και η Δημοτική Αρχή που θα διαδεχθεί εμένα ή οποιονδήποτε άλλο, να βρίσκει κάποια πλάνα, τα οποία προφανώς μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά να υπάρχουν για το τι σκεφτόμαστε και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό».

                Λογοθέτης

 Γενναία χαρακτήρισε την προσπάθεια που παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας,  Στέλιος Λογοθέτης.

«Άκουσα με μεγάλη ευχαρίστηση την προσπάθεια σας να περάσετε ένα σχεδιασμό και για τις δύο ενότητες» ανέφερε, παρόλο που όπως παρατήρησε, αυτό ξεφεύγει από το τεχνικό πρόγραμμα του 2013, το οποίο το Σώμα καλείται να ψηφίσει.

Επικεντρώνοντας τις παρατηρήσεις του στη δημοτική κοινότητα Νίκαιας, ο κ. Λογοθέτης υποστήριξε ότι η διοίκηση του Δήμου πρέπει να μελετήσει την ιστορία της πόλης, προκειμένου όπως είπε να αποφύγει τις παγίδες των τεχνικών υπηρεσιών οι οποίες δεν έχουν συνέχεια. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στην περιοχή Καραμπίνη υπάρχει μια συνέχεια αγώνων από το 1979 και έχει αποχαρακτηριστεί, κάνοντας μάλιστα λόγο για απαράδεκτη ταλαιπωρία από το δασαρχείο.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για πολεοδομικό σχεδιασμό και πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης, πρότεινε την κατασκευή πάρκινγκ στο Μετρό και μπροστά από το 3ο νεκροταφείο, καθώς και τη συγκοινωνιακή σύνδεση του σταθμού του προαστιακού στο Ρέντη με το κέντρο της πόλης. Δήλωσε τέλος ότι δεν τον ικανοποιεί η στασιμότητα στο Δηλαβέρη και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι έχει αφήσει το Κατράκειο στην τύχη του.

               Παπαδόπουλος

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κόντρα στο Ρεύμα» Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος τόνισε ότι αν δεν υπήρχαν οι περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης και το οικονομικό παρατηρητήριο θα μπορούσε να είχε εντυπωσιαστεί από το όραμα που παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο και δήλωσε ότι αδυνατεί να ψηφίσει πράγματα, «για τα οποία μάλλον άλλοι θα αποφασίσουν σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αν θα τα εφαρμόσουμε ή όχι».