Οικονομική ανάσα με την επιμήκυνση των δανείων επιδιώκει ο Δήμος Αμαρουσίου

Τις νέες ευνοϊκές διατάξεις σχετικά με τα δάνεια των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σπεύδει να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Αμαρουσίου.Tο Δημοτικό Συμβούλιό του , σε πρόσφατη συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών του προς το συγκεκριμένο Πιστωτικό Ίδρυμα.

Η εν λόγω επιμήκυνση, με την ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου των υφιστάμενων τοκοχρεολυσίων, αναμένεται, εάν εγκριθεί, να δώσει μια σημαντική οικονομική ανάσα στον Δήμο, η διοίκηση του οποίου εδώ και χρόνια ψάχνει να αποτινάξει τον ζυγό του βαρύ δανεισμού που έχουν κληροδοτήσει παρελθούσες χρήσεις.

             1,4 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση ετησίως

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών Σπύρο Σταθούλη, η παραπάνω ρύθμιση αναμένεται να δώσει μια τεράστια οικονομική ανάσα στο δημοτικό ταμείο, το οποίο θα κερδίσει κοντά στο 1,4 εκατ. ευρώ το χρόνο από μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σταθούλης, ο Δήμος Αμαρουσίου αυτή την στιγμή έχει υποχρεώσεις προς το ΤπΔ που λήγουν το 2036 και οι οποίες «κοστίζουν» στον Δήμο 2,08 εκατ. ευρώ το χρόνο για αποπληρωμή κεφαλαίου και τόκο. Με τις νέες προβλέψεις, δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο να ζητήσει την επιμήκυνση με παράλληλη πτώση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα, από το 6% να πάει δηλαδή στο 5,5%.

Εν ολίγοις, ο Δήμος ζητά οι δανειακές του υποχρεώσεις να λήγουν πλέον το 2045, με το τοκοχρεολύσιο να πέφτει από τα 2,08 εκατ. που είναι σήμερα στα 1,46 εκατ. ευρώ περίπου, με παράλληλη χρήση της τριετούς περιόδου χάριτος που δίνουν οι νέες προβλέψεις, στην οποία ο Δήμος θα υποχρεούται να πληρώνει μόνο τους τόκους.

«Όλα αυτά θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στον Δήμο μας που υποφέρει από τις υποχρεώσεις του υπέρμετρου δανεισμού της προηγούμενης δεκαετίας», σχολίασε ο κ. Σταθούλης, ο οποίος όμως επιφυλάχθηκε να υπολογίσει και να απαντήσει στο μέλλον για το πόσο τελικά θα κοστίσει η επιμήκυνση στον Δήμο στο τέλος των δανείων (σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Κόντρα στον Καιρό Λευτέρη Μαγιάκη).

Ανάσα μεν, ακριβή δε…

Αυτό ακριβώς, το τελικό νούμερο δηλαδή που θα αγγίξουν τα δάνεια στο τέλος της επιμήκυνσης, ήταν και το σημείο ενστάσεων από την αντιπολίτευση.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, μπορεί ο Δήμος να πάρει μια προσωρινή ανάσα από την ελάφρυνση των τοκοχρεολυσίων, όμως στο «τέλος της ημέρας» το δημοτικό ταμείο και κατά συνέπεια οι δημότες του Αμαρουσίου θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα τα ίδια δάνεια.