Ομόφωνα η επανεπιβολή απαλλοτρίωσης σε οικόπεδο στο Μαρούσι , που είναι δεσμευμένο …76 χρόνια

Με αιχμηρές αναφορές στο «παρελθόν» των απαλλοτριώσεων και αλλαγών χρήσεων γης στην πόλη και ποιοι ωφελήθηκαν, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου , ομόφωνα αποφάσισεσε πρόσφατη συνεδρίασή , την  επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο Ο.Τ.300 στην περιοχή «Άγιοι Ανάργυροι».

Συγκεκριμένα οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες είχαν επίσης υποβάλει ένσταση για το θέμα, εισηγήθηκαν να γίνει δεκτή η ένσταση που κατατέθηκε από τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Δορύλαο Κλαπάκη κατά του αποχαρακτηρισμού του χώρου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του ιδιοκτήτη του χώρου, ο οποίος αφού τόνισε ότι η ιδιοκτησία του είναι δεσμευμένη επί 76 χρόνια, προσπάθησε να αποδείξει ότι οι ενστάσεις πρέπει να απορριφθούν, ενώ στον αντίποδα των παραπάνω ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται να γίνει αποχαρακτηρισμός κοινόχρηστου χώρου, εκτός και αν υπάρχει πλήρης πτώχευση του Δήμου.

Ακολούθησε η εισήγηση από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους με την ένταση του κ. Κλαπάκη. Όπως ανέφεραν , η περιοχή των Αγίων Αναργύρων είναι κορεσμένη πολεοδομικά και επομένως ο αποχαρακτηρισμός ενός κοινόχρηστου χώρου θα δημιουργούσε μείζον θέμα στην περιοχή από άποψη κοινοχρήστων χώρων.

 

Κριτική από Καλαιτζίδη

 

Για προχειρότητα ή αναποφασιστικότητα της διοίκησης η οποία δεν παίρνει τελικά τη θέση να προχωρήσει την υπόθεση, έκανε λόγο το στέλεχος της πλειοψηφίας Νικόλαος Καλαϊτζίδης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί εδώ και 76 χρόνια.

«Είναι τόσο χρονίζον που εμένα μου κάνει κατάπληξη που δεν έχουμε ξεκάθαρη θέση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα ο Δήμος να ταλαιπωρεί τόσα χρόνια έναν άνθρωπο.

 

                               Και από Ρώτα

 

Στις αποφάσεις που έχουν παρθεί από τη σημερινή διοίκηση για αποχαρακτηρισμούς κοινόχρηστων χώρων αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Ρώτας.

«Μην κοροϊδευόμαστε εδώ μέσα. Αυτή η διοίκηση έχει κάνει αποχαρακτηρισμούς» τόνισε και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική της διοίκησης για το θέμα.

«Εγώ θεωρώ ότι είναι πολιτικό το θέμα. Θα πρέπει η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Βεβαίως παρέλαβε κάποιες εκκρεμότητες από προηγούμενες διοικήσεις, αυτό όμως δεν την απαλλάσσει διότι η δημοσία διοίκηση έχει συνέχεια» ανέφερε . Ο κ. Ρώτας , κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει τη σωστή θέση, αποφασίζοντας να παραμείνει ο χαρακτηρισμός του κοινόχρηστου χώρου, καταβάλλοντας όμως άμεσα την αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ή ανταλλάσσοντας το οικόπεδο με κάποιο άλλο.

 

Ναι από Φωτόπουλο

 

Σύμφωνος με την εισήγηση δήλωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θανάσης Φωτόπουλος και ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος προς κοινωνικό όφελος.

Έκανε όμως παράλληλα λόγο για έναν διαγωνισμό πολιτικής απάτης, αναφερόμενος στο πώς κατέληξε το Μαρούσι «Βωβούπολη», ενώ μίλησε και για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου Παναγόπουλου, επισημαίνοντας ότι αποφασίστηκε από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Άρα μην παίζουμε τώρα με τις αντοχές και των συμπολιτών μας, αλλά και της αντιπολίτευσης» ανέφερε μεταξύ άλλων κλείνοντας.

 

  Πατούλης

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι δεν προσφέρεται για πολιτική συζήτηση κάτι που είναι γνωστό σ’ όλη την πόλη, με ποιον δηλαδή τρόπο υπήρξαν αγορές, ιδιαίτερα από τους ολυμπιακούς νόμους, για ένα κομμάτι ψωμί, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισοπεδώνονται όλες οι διοικήσεις, παλαιότερες και νεότερες.

«Δεν είναι πολύ χρήσιμο να λέμε και αυτοί που διοίκησαν και αυτοί που διοικούν, βάλτους εκεί μέσα σ’ ένα καζάνι» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι οι αποχαρακτηρισμοί που έγιναν από τη σημερινή διοίκηση αφορούν κάποιες πολύ συγκεκριμένες σημειακές περιπτώσεις, για τις οποίες υπήρξε δέσμευση να βρεθεί το αντίστοιχο κομμάτι κοινόχρηστου χώρου.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι παρόλο που πιστεύει στην ιδιοκτησία, δεν μπορεί να αποχαρακτηρίσει έναν κοινόχρηστο χώρο σ’ ένα Μαρούσι που είναι τραυματισμένο από την έλλειψη τους.

«Δεν μπορούμε να πούμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτός ο χώρος, ο οποίος από το ’36 ήταν χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος, επειδή σήμερα είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, θα τον αποχαρακτηρίσουμε» σημείωσε και δεσμεύτηκε για την απαλλοτρίωση του χώρου με τάχιστους ρυθμούς.