Παρέμβαση εισαγγελέα και Μανιτάκη στο Πνευματικό Κέντρο Βύρωνα για «μαύρα» ζήτησε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ - SCHOOLWAVE ΦΕΣΤΙΒΑΛ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Σκανδαλώδεις παραβάσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα κατήγγειλε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ , μ΄ερώτηση του βουλευτή του , Δημήτρη Τσουκαλά .

Ο κ. Τσουκαλάς , στην ερώτησή του , η οποία απευθύνεται προς τους Υπουργούς :

Διοικητικής  Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνιο Μανιτάκη και  Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα , από τους οποίους ζητεί τόσο τη δική τους  παρέμβαση όσο και του εισαγγελέα  ,επικαλείται σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ , σύμφωνα με το οποίο καταλόγισε στο Νομικό Πρόσωπο του Πνευματικού Κέντρου πρόστιμο 350.000 ευρώ για πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, «μαύρα», σε καλλιτέχνες.

Καλεί δε τους δυο συναρμόδιους υπουργούς , να ενημερώσουν τη Βουλή , αν :

– Έχει αποστείλει ο Προϊστάμενος του Σ.Δ.Ο.Ε. σχετική αναφορά προς τον αρμόδιο κ. Εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων, βάσει της από 6/2/2012 έκθεσης ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε.;

– Έχει συντάξει το Σ.Δ.Ο.Ε. έκθεση ελέγχου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βύρωνα για τις φορολογικές περιόδους πριν το 2008;

– Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. και ο αρμόδιος Ελεγκτής Νομιμότητας για τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων αιρετών οργάνων του Δήμου Βύρωνα;

Αναφέρει συγκεκριμένα , στην ερώτησή του , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , κ. Τσουκαλάς: «            Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Βύρωνα – ένας εκ των πολυπληθέστερων και μεγαλυτέρων Δήμων του Λεκανοπεδίου – υπήρξε διοργανωτής επί σειρά ετών του γνωστού Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων». Υπεύθυνο ως ελεγχόμενη επιχείρηση για την διεξαγωγή του ως άνω Φεστιβάλ υπήρξε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα. Σοβαρές παραβάσεις διαπίστωσε και καταλόγισε το αρμόδιο κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. σχετικά με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

Δυνάμει της υπ’ αριθμόν 14362/2010 εντολής ελέγχου του Προϊσταμένου του  Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) διενεργήθηκε έρευνα στο Πνευματικό Κέντρο (Ν.Π.Ι.Δ.) του Δήμου Βύρωνα στις 12/10/2010 από συνεργείο ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε..

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών παραβάσεων για τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους 2008 και 2009, οι οποίες και καταλογίστηκαν στο ελεγχόμενο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα με την από 6/2/2012 έκθεση ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε..

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. διαπίστωσε ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα) δεν τηρούσε – ως όφειλε – βιβλία και στοιχεία τουλάχιστον της Β’ κατηγορίας του Π.Δ. 186/1992 (ΚΒΣ) και επιπλέον σε είκοσι περιπτώσεις λήψεις υπηρεσιών από διάφορες επιχειρήσεις δεν ζήτησε, δεν έλαβε, αλλά ούτε και εξέδωσε φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 304.216,79 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 57.801,21 ευρώ, ήτοι συνολικής αξίας 362.018 ευρώ.

Για τις ως άνω παραβάσεις επιβλήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα πρόστιμο άνω των 350.000 ευρώ εκ των οποίων ποσό 47.000 ευρώ έχει ήδη καταβληθεί από το Πνευματικό Κέντρο ως προκαταβολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ενώ το υπόλοιπο του προστίμου έχει υπαχθεί σε σχετική ρύθμιση. Να σημειωθεί ότι σχετικές έγγραφες εξηγήσεις των εκπροσώπων της ελεγχόμενης επιχείρησης δεν έγιναν δεκτές από το Σ.Δ.Ο.Ε.

Πέρα από τις παραπάνω διαπιστωθείσες φορολογικές παραβάσεις, έκπληξη προκαλούν και τα όσα πρωτοφανή και προφανώς παράνομα καταγράφονται στην έκθεση ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. Συγκεκριμένα, στην έκθεση ελέγχου περιγράφονται οι πρακτικές και οι τακτικές που ακολουθούσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα στις συναλλαγές του με τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούσαν τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ συνομολογούν μεταξύ άλλων ότι «τα τιμολόγια που εκδίδονταν από τα σχήματα ήταν σύμφωνα με τα συμβόλαια πλην όμως τα σχήματα παίρνουν επί πλέον αμοιβή χωρίς παραστατικό»!!! Δηλαδή, σε ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά φεστιβάλ της χώρας, οι απαιτούμενες οικονομικές συναλλαγές γινόταν χωρίς να εκδίδονται τα ανάλογα παραστατικά, χωρίς να αποδίδεται ο αναλογούν Φ.Π.Α. και χωρίς να φορολογούνται τα όποια διακινούμενα ποσά!

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ισχυρίστηκαν ότι το σύνολο των εγγράφων (καταστάσεις εσόδων – εξόδων, παραστατικά, φορολογικά στοιχεία κλπ.) των ετών 2000 έως και 2009 έχουν καταστραφεί λόγω πλημμύρας, γεγονός όμως που ουδέποτε είχαν γνωστοποιήσει οι υπεύθυνοι στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες».