Παρέμβαση Σαμαρά για να ξεκινήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση , ζητούν Ασκούνης και Ευθυμίου

Να δρομολογηθεί άμεσα η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μοσχάτου και της Καλλιθέας , από ΣΕΦ έως Ιππόδρομο ζητούν  με κοινή επιστολή τους , προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά , οι δήμαρχοι Ανδρέας Ευθυμίου και Κώστας Ασκούνης  αντίστοιχα.

Στην επιστολή τους οι δυο Δήμαρχοι, τονίζουν ότι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα αποτελεί ώριμο και αυτοτελές έργο που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η παραλιακή ζώνη στο Φαληρικό μέτωπο, που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων τους « αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή θέμα στρατηγικής σημασίας».    Όπως αναφέρουν , « με το έργο της ανάπλασης και αξιοποίησης της έκτασης θα αρθεί η απομόνωση της Αθήνας από τη φυσική της διέξοδο που είναι η θάλασσα» και τον ενημερώνουν ότι « οι πάγιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παραλιακή ζώνη είναι συμβατές με όλες τις αποφάσεις της πολιτείας και άλλων αρμοδίων κεντρικών φορέων που προσδιορίζουν την περιοχή ως δημόσιο χώρο και υπερτοπικό πόλο αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού με την ταυτόχρονη υλοποίηση των συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων που είναι αναγκαία για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».

Οι κκ Ασκούνης και Ευθυμίου , υπογραμμίζουν ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό ότι «το συγκεκριμένο έργο της ανάπλασης της περιοχής, από το ΣΕΦ έως τον Ιππόδρομο, αποτελεί έργο πλήρους τεχνικής ωριμότητας καθώς έχει εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως, επίσης, και σχέδιο ΠΔ Σχεδιασμού που έχει υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς εκτός του Υπουργών Οικονομικών και του Υφυπουργού Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση του έργου έχει προβλεφθεί καθώς για το πρόγραμμα ανάπλασης έχει εκδοθεί η υπ. αριθμ. 27055/ΕΥΣ 3266/15-6-2012 απόφαση εκχώρησης του Υπουργού Ανάπτυξης προς το ΠΕΠ Αττικής για το ποσόν των 290.000.000 €. Παράλληλα, έχει εκδοθεί ανάλογη πρόσκληση με τελικό δικαιούχο την ΕΤΑΔ ΑΕ για το ποσόν των 110.000.000€ ενώ για τα έργα υποδομής αναμένεται εντός του έτους η έκδοση νέας πρόσκλησης από την ΕΥΔ ΠΕΠ Αττικής ύψους 150.000.000 €»

Ακόμα επισημαίνουν  ότι η εκπόνηση της μελέτης και η σύνταξη των τευχών Δημοπράτησης χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την καθοριστική συμβολή του διάσημου Ιταλού Αρχιτέκτονα Ρέντζιο Πιάνο ο οποίος έχει και την ευθύνη του άλλου μεγάλου έργου, της κατασκευής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που ήδη υλοποιείται στο χώρο του πρώην Ιππόδρομου.

« Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί στρατηγικής σημασίας παρέμβαση για την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου αφού αποτελεί τη μοναδική έκταση για να αποκτήσει συνολικά η Αθήνα πρόσωπο προς τη θάλασσα. Η κοινωνική αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Πιο συγκεκριμένα, το master plan της ανάπλασης έχει παρουσιαστεί και έχει αποτιμηθεί θετικά από τα Δημοτικά συμβούλια Μοσχάτου- Ταύρου και Καλλιθέας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά φορείς της κεντρικής διοίκησης (ΟΡΣΑ), το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ, τέλος, η οριστική μελέτη Master Plan παρουσιάστηκε στην Επιτροπή περιβάλλοντος και στη Βουλή των Ελλήνων στην οποία εκπροσωπηθήκαμε με τη δική μας συμμετοχή. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, έργο είναι τεχνικά ώριμο, μπορεί να υλοποιηθεί διοικητικά αυτοτελώς, διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει κατακτήσει ισχυρή κοινωνική, πολιτική και τεχνοκρατική αποδοχή. Με βάση όλα τα προηγούμενα θα πρέπει να επισπευσθεί η υλοποίηση του έργου όπως έχει εγκριθεί με την τελική υπογραφή του νέου Π.Δ., να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του και να προβλεφθεί η συμμετοχή του Δήμου στο φορέα διαχείρισης του έργου. Ένα έργο που θεσμικά έχει ωριμάσει και έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του, θα είναι κοινωνικά άδικο και τεχνοκρατικά ανορθολογικό να ανατραπεί για λόγους ανεξάρτητους της εξέλιξής του».

Και καταλήγουν απευθύνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό αλλά και εκφράζοντας την εκ των προτέρων βεβαιότητά τους ότι θα υποστηρίξει «την άμεση υλοποίηση του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού έργου το οποίο θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και θα σηματοδοτήσει τη φυσική έξοδο της πόλης προς τη θάλασσα και ένα όνειρο πολλών ετών θα γίνει πραγματικότητα. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και σε αναμονή της απάντησής σας διατελούμε με τιμή» ,αναφέρουν .