Στην Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του-Γιαβάσειο προχωρά η Δημοτική Αρχή Ζορμπά

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει στην αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή του ακίνητο επί της οδού Ερμού 76 και Αγίας Ειρήνης 29,  στο Κέντρο της Αθήνας ,το Γιαβάσειο. Το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου από δωρεά του Γεωργίου Ανδρέα Γιαβάση και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Το κτήριο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από το σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 1999 και έχει χαρακτηριστεί ως επιδεκτικό επισκευής. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι εγκαταλειμμένο εδώ και πολλά χρόνια, με στέγη κατεστραμμένη, οροφές υπό κατάρρευση και είναι γεμάτο με μπάζα, σκουπίδια και ακαθαρσίες. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, τόσο από κτηριακής πλευράς όσο και από πλευράς δημόσιας υγιεινής.
Η σημερινή κατάσταση του κτηρίου αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες .
Το θέμα της επικινδυνότητας του κτηρίου ήταν γνωστό στις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές της Αγ. Παρασκευής . Χρόνια συζητιέται ότι το εν λόγω κτήριο πρέπει να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί.
Δυστυχώς όμως  καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με το θέμα, ούτε φρόντισε να εξασφαλίσει έσοδα στο Δήμο από ένα ακίνητο το οποίο, δια της απραξίας τους ,παρέδωσαν στη φθορά και στην απαξίωση του χρόνου.
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και όχι μόνο, η σημερινή  Δημοτική Αρχή  του κ. Ζορμπά αποφάσισε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
Ήδη έχε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ),την επ’ αμοιβή  εκπόνηση Μελέτης-Έκθεσης Εκτίμησης ,την τέταρτη της τελευταίας δωδεκαετίας. Και έχει πλέον στα χέρια της,  την με αριθμό Φ. 7242/12513/06.09.2012 Έκθεση Εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.
Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις ειδικών (ΣΟΕ, Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ιδιώτες μηχανικοί), για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτηρίου, το κόστος ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ περίπου, ποσό απαγορευτικό για τα οικονομικά του Δήμου ειδικά αυτή την εποχή των δραματικών περικοπών εσόδων και κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους.
Γι αυτό , όπως υπογραμμίζεται , σ΄ανακοίνωση του Δήμου ,  «  όλες οι μελέτες και τεχνικές εκθέσεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα-πρόταση: Να δοθεί το ακίνητο προς αξιοποίηση, με δημόσιο, ανοιχτό, προφορικό διαγωνισμό, με σκοπό να ανακατασκευασθεί και να δομηθεί και ο υπόλοιπος συντελεστής. Στη συνέχεια και δεδομένου ότι υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες ,η Δημοτική Αρχή προχώρησε, και έφερε το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του».
Καταγγέλλει όμως  « κάποιοι από την Αντιπολίτευση, επιλέγοντας για άλλη μια φορά την πολιτική της στείρας αντιπαράθεσης, «ανακάλυψαν» ότι η παραπάνω διαδικασία αποτελεί «Μέγα Σκάνδαλο».
Η Δημοτική Αρχή ωστόσο είναι αποφασισμένη και όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της , «αμέσως μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου εμείς-όπως άλλωστε επιτάσσει το καθήκον μας απέναντι στους δημότες-θα προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες. Κάποιοι από την Αντιπολίτευση μπορούν να συνεχίσουν να “κοιμούνται” και να ονειρεύονται «σκάνδαλα».