Υδατοδρόμιο στον Πειραιά ζήτησε ο Μώραλης


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα: «Λειτουργία Υδατοδρομίων και Επιχειρηματικές Προοπτικές για τον Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της πόλης. Η ημερίδα, διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ημερών Θάλασσας 2019.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι « η εκδήλωση αυτή βάζει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης, ένα σημαντικό θέμα, αυτό της λειτουργίας των υδατοδρομίων και των αναπτυξιακών προοπτικών τους. Το θέμα αυτό έχει πρόσθετο ενδιαφέρον για τον Πειραιά, καθώς η πορεία του και οι προοπτικές του είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τη Γαλάζια Οικονομία.
Ως Δήμος έχουμε χαράξει μια συγκεκριμένη στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία με χρήματα που αντλήσαμε είτε από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση – ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο – είτε από την Περιφέρεια. Έχουμε θεσμοθετήσει τον διαγωνισμό Blue Growth και δημιουργούμε Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία. Για αυτή μας τη στρατηγική πήραμε το πρώτο βραβείο ως Δήμος, μεταξύ 323 προτάσεων, στο Γκρατς.
Είναι προφανές ότι το μέλλον της πόλης δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που λέμε: να κοιτάζει προς τη θάλασσα. Ο Πειραιάς είναι η έδρα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης – το οποίο αναπτύσσεται παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας για την ανάπτυξή του και τις επενδύσεις».
Για το θέμα , ο κ. Μώρακης επιγραμματικά ανάφερε τα εξής :
« Πρώτον, η Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο για τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία των υδατοδρομίων. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει εισόδημα και θέσεις εργασίας. Άλλωστε αυτό γίνεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου – αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο νόμος του 2018 είναι πραγματικά ένα θετικό βήμα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να λυθούν ακόμα πολλά ζητήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.
Δεύτερον, ο Πειραιάς – κατά τη γνώμη μου – έχει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να αποτελέσει προνομιακή τοποθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία υδατοδρομίου, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με πραγματισμό και σύγχρονη προσέγγιση. Εάν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια – που δυστυχώς τα αντιμετωπίζουμε γενικότερα στη χώρα και είναι τραγικό πραγματικά το πόσα στερούν από την πρόοδο, από τη χώρα και την πόλη μας – τα υδατοδρόμια μπορούν να αποτελέσουν, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, κινητήριο δύναμη για τη σημαντική ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας, όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά και για όλη τη χώρα. Θα αυξηθούν οι επισκέψεις, η εμπορική και επιχειρηματική κίνηση, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε κάθε επένδυση και κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με το λιμάνι και τη θάλασσα».