Όχι προεκλογικούς χώρους στη Χρυσή Αυγή αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Να μην παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι προεκλογικής προβολής στη Χρυσή Αυγή, εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
Υιοθετώντας την εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Μπρούλια, κατά την ειδική συνεδρίαση για την παραχώρηση και κατανομή χώρων προεκλογικής προβολής, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να επιμείνει στην προηγούμενη απόφασή του για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, και να μη διατεθούν, ούτε κατά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, χώροι στο κόμμα της Χρυσής Αυγής.
«Ο δήμος Αθηναίων έχει συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι στην πόλη και τους πολίτες της και στο μέτρο που η ρητορεία μίσους και η προσπάθεια εκλογικής κεφαλαιοποίησής της συνεχίζεται και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, οφείλει να ανταποκριθεί με σύνεση στις ευθύνες αυτές» τόνισε ο κ. Μπρούλιας,
Ωστόσο επισήμανε τις πρόσφατες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με τις οποίες ακυρώθηκαν οι υπ’ αρ.751/2109 και 753/2019 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων για μη παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την προβολή της Χρυσής Αυγής και των συνδυασμών της στις ευρωπαϊκές, καθώς και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Το Δημοτικό Συμβούλιο , είπε , γνωρίζει τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012, άρθρο 44 παρ. 3 και Υ.Α. 24923/2019 άρθρο 3), που επικαλέστηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεών του και αναμένει την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, όπου ο Δήμος Αθηναίων έχει προσφύγει, για την ερμηνεία τους και για τα υπόλοιπα κρίσιμα νομικά και ουσιαστικά ζητήματα.
Ενώ σημείωσε ότι «οι κανόνες δικαίου δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο, υπάρχει ιεράρχηση των κανόνων δικαίου στην εθνική έννομη τάξη, με υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και του Συντάγματος, και στην ιεράρχηση αυτή η εκλογική νομοθεσία κατέχει συγκεκριμένη θέση».
Ο κ. Μπρούλιας στην εισήγησή του υπογράμμισε ακόμη ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μπορεί καταρχήν να θεωρηθεί αναγκαία στις δημοκρατικές κοινωνίες η επιβολή προληπτικών μέτρων σε βάρος των μορφών έκφρασης οι οποίες διαδίδουν, υποκινούν, προάγουν ή δικαιολογούν το μίσος που βασίζεται στη μισαλλοδοξία, υπό την προϋπόθεση ότι η επιβολή «διατυπώσεων», «προϋποθέσεων», «περιορισμών» ή «κυρώσεων» γίνεται κατά τρόπο ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό».
Ακόμη τόνισε ότι , « ο δήμος Αθηναίων δεν σκιαμαχεί. Έχει υπόψη του συγκεκριμένες πρακτικές μίσους που ασκήθηκαν εντός των ορίων του από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο – και οι οποίες δυστυχώς δεν περιορίστηκαν στο επίπεδο της ρητορικής.
Ο δήμος δεν είναι δικαστήριο ούτε είναι αρμόδιος να ελέγξει την νομιμότητα των κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία.
Έχει όμως υπόψη του πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων κατά στελεχών του συγκεκριμένου χώρου και πλήθος δικών που εκκρεμούν για παράνομες πράξεις σε βάρος ανθρώπων που ανήκουν σε τμήματα του πληθυσμού της Αθήνας κατά των οποίων στρέφεται το μίσος της Χρυσής Αυγής.
Ο δήμος Αθηναίων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μένει θεατής στην τέλεση ποινικών αδικημάτων.
Ούτε μπορεί να προβλέψει την έκταση που μπορεί να λάβει μια σύγκρουση με αφορμή την παρουσία εκλογικού κέντρου της Χρυσής Αυγής σε κοινόχρηστο χώρο – αυτό ασφαλώς ούτε τα ίδια τα στελέχη της Χρυσής Αυγής μπορούν να το προβλέψουν.Εμμένουμε στο πνεύμα των αποφάσεων 751 και 753, δεν κάνουμε πίσω.Η Αθήνα παραμένει πόλη δημοκρατική και ελεύθερη».
Σοφιανός
Στηρίζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην παραχωρήσει προεκλογικά χώρους στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:
« Συμφωνούμε με το κείμενο που διάβασε ο Δήμαρχος. Είναι μια απόφαση αντίστοιχη αυτής που πήρε το δημοτικό συμβούλιο για τις εκλογές του Μαΐου. Τις απειλές για τα δικαστήρια και όλα τα άλλα που ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής τα γυρίζουμε πίσω στους υπόδικους. Θεωρούμε ότι είναι τιμή να δικαστεί κάποιος γιατί αρνήθηκε να δώσει χώρο στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση για την οποία ο ελληνικός λαός βγάζει τα συμπεράσματα του και την απομονώνει».