19 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΣ στους 12 νεοιδρυθέντες δήμους


Υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών , Τάκη Θεοδωρικάκο , η απόφαση για οικονομική ενίσχυση με 19 εκατ. ευρώ των 12 νέων δήμων που δημιουργήθηκαν με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης «και δυστυχώς είχαν αφεθεί αβοήθητοι», όπως καταγγέλλει σε δήλωση του , ο ίδιος υπουργός .
Καθώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους , βρέθηκαν αμέσως σε δυσχερή οικονομική θέση .

Με αυτά τα χρήματα οι 12 δήμοι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις νέες υποδομές και τον διοικητικό μηχανισμό για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους και να λειτουργήσουν κανονικά.
Οι δικαιούχοι δήμοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Στην πρώτη εντάσσονται οι Δήμοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αργοστολίου, Σερβίων, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, για κάθε έναν εκ των οποίων προβλέπεται χρηματοδότηση από 1.000.000 € .
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι Δήμοι Βόρεις Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Ληξουρίου, Σάμης, Βελβεντού, Δυτικής Λέσβου, Δυτικής Σάμου, για κάθε έναν εκ των οποίων προβλέπεται χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση θα γίνει με την κατάθεση αιτημάτων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».
Επιλέξιμες είναι κάθε είδους δαπάνες που αφορούν στην κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, καθώς και κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω.