« Η ασιτία, η ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα, ο θάνατος ζώων χωρίς εμφανή αιτία συνιστά κακοποίηση ζώου και η ανοχή των υπευθύνων είναι συνενοχή».
Αυτό καταγγέλλει σε μακροσκελή ανακοίνωση της , η οργάνωση « Αδέσποτη Φροντίδα Σαλαμίνας» τονίζοντας ότι « ένα ζώο υγιές για το ΔΙΚΕΠΑΖ χάθηκε γιατί δεν προλάβαμε να το πάρουμε».
Σύμφωνα με τη ζωοφιλική οργάνωση « πολλά χάνονται τον τελευταίο καιρό» και καλεί τους υπεύθυνους του Δήμου Σαλαμαίνας να τα δουν « όχι σαν ένα λιγότερο αδέσποτο που δημιουργεί πρόβλημα αλλά σαν αθώες ψυχές που έχουν την ανάγκη μας».
Παράλληλα ζητεί « και ο Δήμος και το ΔΙΚΕΠΑΖ , καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του! Θέση πρέπει να πάρει και η 5μελης επιτροπή, αφού ενημερωθεί αναλυτικά για τα περιστατικά, καθώς και τους θανάτους των τελευταίων 5 μηνών μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ».
Επίσης απαιτούν για τα ζώα που πεθαίνουν στο ΔΙΚΕΠΑΖ, « την ίδια ημέρα να ειδοποιείτε ο Δήμος ώστε να έχει την ευχέρεια να είναι μπροστά κτηνίατρος του Δήμου μας όταν όπως λένε γίνετε νεκροτομή».
Η « Αδέσποτη Φροντίδα Σαλαμίνας» ,αναφερόμενη στο Δήμο , χαρακτηρίζει « καλή κίνηση το φαρμακείο ζώων (άλλωστε εμείς σας προτρέψαμε να το κάνετε για να δίνετε τα φάρμακα στους φιλόζωους που αναγκάζονται να τα αγοράζουν από το πενιχρό τους εισόδημα που πολλές φορές δεν υπάρχει). Σας μιλήσαμε όμως και για χώρο για 3-4 σκυλιά που έρχονται από το νοσοκομείο και δεν υπάρχει κάποιος να τα προσέχει αλλά δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο. Ήδη βρίσκονται τέτοια ζώα στο δρόμο…..χωρίς φροντίδα ενώ άλλα πρότειναν οι κτηνίατροι του κέντρου» υπογραμμίζει.
Επίσης αναφέρει ότι « εκτός από τις κινήσεις εντυπωσιασμού (τροφή από τους δημότες που τα ζώα θα φάνε στις 4 Απριλίου) καθώς και κουτί πρώτων βοηθειών (αλήθεια για ποιον το φτιάξατε;) υπάρχουν και οι κινήσεις ουσίας και σ’ αυτές σαν Δήμος υπεύθυνος για τα ζώα συντροφιάς δεν έχετε κάνει ακόμη κάτι.
Οι προηγούμενοι άρχισαν από το μηδέν και το έφτασαν στο 5….. εσείς βρήκατε μια βάση να ξεκινήσετε όσο κι αν δεν σας αρέσει. Γραφείο διαχείρισης ζώων συντροφιάς με υπάλληλο γνώστη της νομοθεσίας, αρχείο 1150 δεσποζόμενων καθώς και 2.800 αδέσποτων με τις εξετάσεις τους, αρχείο υιοθεσιών σε αδέσποτα ζώα του Δήμου, χορηγούς σε στειρώσεις αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων, δίκτυο φιλόζωων που ενημερώνουν τηλεφωνικώς και καταγράφονται αμέσως σε excel (1605 περιστατικά μέχρι την ημέρα που αναλάβατε). Ζώα άρρωστα, έγκυα, καθώς και ζώα σε ανάγκη ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ . Και όχι σε χαρτάκια ώστε ο καθένας σας να προωθεί περιστατικά γνωστών και φίλων και όχι με βάση το επείγον της κατάστασης κάθε ζώου».
Σύμφωνα με τη ζωοφιλική οργάνωση της Σαλαμίνας , η νυν Δημοτική Αρχή Σαλαμίνας , ήταν ενήμερη « για όλα αυτά πριν ακόμη αναλάβετε, πέρασαν 5 μήνες και ακόμη δεν έχετε βρει τον τρόπο να πηγαίνουν τα επείγοντα καθώς και τα αυθημερόν περιστατικά στο ΔΙΚΕΠΑΖ με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν. Καταφέρατε λέτε να φεύγουν 4 ζώα ε και; καλύτερα να γυρίζουν τα ζώα υγιή και με όλες τις θεραπείες τους τελειωμένες παρά να τα πληρώνουν δημότες με ευαισθησίες».
Ακόμη τους προτρέπει , «χαμηλώστε το ύφος της εξουσίας, την καρέκλα που κάθεστε σας την δανείσαμε. Σκύψτε πάνω από το πρόβλημα, γι αυτό σας έβαλε σε αυτή την θέση ο Δήμαρχος και όχι για να μοστράρετε τα ονόματά σας κάτω από 10 γραμμές για να πάρετε τα like των γνωστών σας και των ανθρώπων που δεν έχουν γνώση του τι γινόταν στον τομέα ζώων συντροφιάς και που εσείς τώρα τόσο πονηρά καπηλεύεστε.
Ο τρόπος που διαχειρίζεστε τα αδέσποτα που βρίσκονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ μέχρι στιγμής είναι κάκιστος. Δέστε πόσα ζώα έχουν πεθάνει το τελευταίο διάστημα των πέντε μηνών και αν οι εξετάσεις τους δικαιολογούν το θάνατό τους. Ενδιαφερθείτε να δείτε και την κατάσταση των ζώων που γυρίζουν…..
Το νοσοκομείο ζώων το πληρώνουν οι δημότες σας για να έχουν τα ζώα αυτά που πρέπει. Αποσυμφόρηση του ΔΙΚΕΠΑΖ λέτε κύριε υπεύθυνε αλλά δεν έχετε πάρει κάποιο ζωάκι να το φιλοξενήσετε, να δώσετε φάρμακα και ότι άλλο χρειάζεται από την δική σας τσέπη αν και σας προτάθηκε.
Εκεί είσαστε για τα ζώα και μόνο! Για τους ανθρώπους υπάρχουν άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Όταν κάνετε κάτι που θα σκεφτείτε, θα πράξετε μόνος σας και θα το χρηματοδοτήσει ο Δήμος και όχι οι δημότες τότε βάλτε το όνομα σας από κάτω για να σας κάνουμε και μείς like που τόσο τα έχετε ανάγκη. Εμείς που έχουμε μάθει να δουλεύουμε για τα ζώα και όχι για τα like δεν θεωρούμαι πως πρέπει να επικροτούμαι τα ήδη υπάρχοντα η τα αυτονόητα» σημειώνουν.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΟΥΣ!
Επίσης παραθέτουν το εξής : « Λένε πως όταν δεις ένα ζώο στα μάτια, όταν του δώσεις ένα χάδι, κάπου μέσα σου αισθάνεσαι πως είσαι υπεύθυνος γι’ αυτό.
Την Κλειώ την γνωρίσαμε τον Δεκέμβριο του 2015 στις στειρώσεις του PENNY MARATHON και τον Ιούνιο του 2019 το μόνο που υπήρχε από αυτήν για αναγνώριση ήταν η σήμανσή της. Από τότε είχαμε να την δούμε και να μάθουμε για την τύχη της. Φέτος τον Ιούνιο αυτή την μικρούλα μας την έφερε να την στείλουμε για θεραπεία κάτοικος από το Σατερλί και έτσι οι δρόμοι μας συναντήθηκαν και πάλι…. Το ζωάκι το 2015 έμενε στην περιοχή Μπατσί. Ίσως κάποιος εκεί να το είχε αγαπήσει και να το πρόσεχε. Μάλλον δεν είχε σημασία γι’ αυτόν που το μετέφερε σε περιοχή με λίγους μονίμους κατοίκους. Τα ζώα επανεντάσσονται στην περιοχή που περισυλλέγονται αγαπητοί φιλόζωοι.
Η σήμανση και όχι τα βασιλεμένα μάτια της μας θύμισαν την κούκλα Κλειώ. Το κορμάκι της ήταν γεμάτο πληγές, το τρίχωμα της ελάχιστο και θαμπό, τα νύχια της τεράστια και οι δυνάμεις της ελάχιστες. Αυτό το ζώο αντικρίσαμε τον Ιούνιο.
Μετά μια εβδομάδα στις 28/6/2019 στάλθηκε στο ΔΙΚΕΠΑΖ για εξετάσεις και θεραπεία στα δερματικά αλλά και στην ερλίχεια και λεϊσμανίαση που είχε. 12 Αυγούστου για το νοσοκομείο ζώων ήταν έτοιμο για επανατοποθέτηση στο δρόμο, επίσης ΚΑΙ στις 19 Αυγούστου. Στις 18 Οκτωβρίου το θυμήθηκαν και πάλι ζητώντας την επανατοποθέτησή του από τον Δήμο Σαλαμίνας παρόλο που όπως έγραφαν το ζώο δεν είχε ανταποκριθεί στην δερματολογική του αγωγή, είχε εκτεταμένη αλωπεκία και αποφολιδωτική δερματίτιδα κατά το ΔΙΚΕΠΑΖ και την αγωγή του έπρεπε να την κάνει φιλόζωος.
Ήδη το ζώο ήταν στο ΔΙΚΕΠΑΖ 4 μήνες …τι θα έκανε ο φιλόζωος που δεν μπορούσαν να κάνουν στο νοσοκομείο ζώων; Θα έπρεπε να το νοσηλεύσει σε δικό του χώρο και από την τσέπη του την φαρμακευτική αγωγή!!!24 Οκτωβρίου επανέρχονται και πάλι να επανατοποθετηθεί το ζώο αλλά αυτή την φορά στην καρτέλα του εμφανίζετε κάτι καινούργιο….φαίνεται για πρώτη φορά πως το ζώο έκανε 3 μπάνια αλλά τα άρχισε 12 /9….. Κάθε φορά η απάντηση είναι αρνητική , το ζώο δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί σε αυτή την κατάσταση στο δρόμο και δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος ώστε να συνεχίσει ή να αρχίσει θεραπεία για τα δερματολογικά του.
Ώσπου στις 4 Δεκεμβρίου ενημερώνουν πως το ζώο δεν είναι καλά και βρίσκετε στον ορό και η κατάσταση του είναι δύσκολη. Όσο και να ήμασταν γεμάτοι ζώα έπρεπε να δράσουμε πριν φύγει ΚΑΙ αυτό το ζώο. Ζητήσαμε εξετάσεις για να το πάρουμε σπίτια μας και να το σώσουμε. Βρισκόταν ήδη 6 μήνες στο ΔΙΚΕΠΑΖ. Έτσι το ζώο έκανε και πάλι αιματολογικές εξετάσεις.
Σε καινούργια ενημέρωση (αφού έκανε πλήθος θεραπευτικών λουτρών..χαχαχα) και ξεπέρασε τα προβλήματα υγείας που οδήγησαν τους κτηνιάτρους σε οροθεραπεία κρίνεται έτοιμο για επανατοποθέτηση σε σπίτι φιλόζωου στις 14/1/2020. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να το παραλάβουμε αφού παραλάβαμε άλλο ζώο σε μαύρο χάλι το ΣΑΛ 2380. https://www.facebook.com/adespotifrontida/videos/183852669368627/?__xts__[0]=68.ARDdEAnNG-xNTHlX1oiHjRzKA1P9iOf4OnGacUNw0pEi8n51zE7IOQ6n7KjuIb0zqBm1_nt_MNV2d4N0OJ6a5hB4SA3B1-eE5vN290mrCYuz5aZC7W0JZXLNOtaDHpvSV3frCoViptB91BM6fExWx3-YBk6KOR2_qDfXyXTJhluV6NdSQkZgS–55YAAbj0Hrz-MOD_jqLfzwalWCPkz4nqUqCKfk8hWnTM7-qq7J6K5ouCatVJatg5sjSOoWenxbojnFQQc1q_Q1ZWrUYZ6jNcv09EYGnNHdOU83dMng1C4b5OMRuAOzDme1mG3IKgN3edBKU8X8wWGvw3F9U-foe_oX88PQTygN2Tk9Q&__tn__=-R
Τελικά η πεντάχρονη Κλειώ στις 27/1/2020 μετά 7 μήνες παραμονής στο ΔΙΚΕΠΑΖ γύρισε στην αγκαλιά μας. Παραλάβαμε ένα φάντασμα και μέσα σε μιάμιση εβδομάδα , με καθημερινά μπάνια, βιταμίνες, φαρμακευτική αγωγή για τα δερματικά (δεμοδεκτική ψώρα DEMODEX κατόπιν εξέτασης), ειδική τροφή, ηρέμησε από το ξύσιμο που γέμισε πληγές το σώμα της και άρχισε να μας δίνει φιλάκια.
Τα μελένια ματάκια της δεν λάμπουν ακόμα αλλά με τον καιρό και μετά τρεις μήνες εντατικής θεραπείας, τόσο θα κρατήσει, είμαστε σίγουροι πως θα σας δείξουμε ένα ζώο όπως αυτό που γνωρίσαμε το 2015. Ότι δεν μπορέσαμε να της προσφέρουμε τότε ήρθε ο καιρός να το κάνουμε τώρα. Την λάμψη της ζωής στα μελένια μάτια της θέλουμε να επαναφέρουμε στην ΚΛΕΙΩ και θα το κάνουμε».