Μεγάλη καθυστέρηση από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας στα ΣΔΙΤ των εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων

Μόλις τώρα αναμένεται να ξεκινήσει για τα ΣΔΙΤ των εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτ.Ελλάδα( Αχαία-Ηλεία-Αιτωλοακαρνανία) ο ανταγωνιστικός διάλογος .

Παρότι για τη σημαντική χρονική καθυστέρηση της διαδικασίας οφείλεται η εμπλοκή με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ευθύνη φέρει και η αντίστοιχη Περιφέρεια της Δυτ. Ελλάδας

Ειδικότερα , οι σχετικές διαδικασίες για τα αντίστοιχα ΣΔΙΤ στους τρεις νομούς της Περιφέρειας , βρίσκονται στο εξής σημείο:

Ηλεία: Μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που κατέθεσαν υποψήφιοι, ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.

Αιτωλοακαρνανία:  Ο διαγωνισμός για τη διαχείριση απορριμμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζεται επίσης μετά την απόρριψη από το ΣτΕ των προσφυγών υποψηφίων κατά της απόφασης προεπιλογής. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τριών προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.

Αχαΐα:  Εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Νομού Αχαΐας, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου 2013.

 

« Πρωταθλητής» στην καθυστέρηση ο Τατούλης

 

Η Περιφέρεια ωστόσο που οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σ΄ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση , είναι αυτή της Πελοποννήσου , μ’ επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη.

Μόλις στις 27 Δεκεμβρίου υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη η εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη συγχρηματοδότηση του έργου παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σ΄αντίθεση με την Περιφέρεια Αττικής , η οποία παρότι αντιμετώπιζε τεράστιες αντιδράσεις ( πολιτικές, συνδικαλιστικές  και τοπικίστικου χαρακτήρα) κατάφερε να πείσει τις τοπικές κοινωνίες και να πετύχει ευρύτερες συναινέσεις .

Ως γνωστόν , ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει προβεί στην προκήρυξη δημοπράτησης των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών , με την πρώτη εντός του Ιανουαρίου .

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , όπου η σχετική διαδικασία βρίσκεται αρκετά πίσω, έχει μόνο ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και… προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη , με …στόχο να γίνει …κατορθωτό  να κατατεθούν οι  δεσμευτικές προσφορές εντός του α’ τριμήνου 2013.

Στον αντίποδα , εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , στην οποία από τις 28 Δεκεμβρίου υπεβλήθησαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μονάδα που είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.