Ξαναρχίζουν οι επισκέψεις στα αρχοντικά της Κηφισιάς

 

Ο Δήμος Κηφισιάς πραγματοποιεί την 3η Βόλτα στα Αρχοντικά την Κυριακή 21 Οκτωβρίου,  δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακούσουν την ιστορία της πόλης μας και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μέσω πλατφόρμας στο portal του Δήμου Κηφισιάς  (https://goo.gl/forms/YL9ES7NuIgdyEupR2 ) που άνοιξε σήμερα το πρωί και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι καθορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα αρχοντικά της Κηφισιάς είναι περισσότερα από 180 και το όλο εγχείρημα  πραγματοποιείται χάρη στον Δήμαρχο Κηφισιάς, Γιώργο Θ. Θωμάκο, και στην αντιδήμαρχο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εθελοντισμού, Ζέτη Κασιμάτη Πολύτιμη είναι η βοήθεια της επιστημονικής ομάδας και  των εθελοντών  για την πραγματοποίηση της 3ης Βόλτας στα Αρχοντικά που εργάζονται για την άρτια ολοκλήρωση της δράσης.

Ο περίπατος στα Αρχοντικά ξεκινά από την οδό Δηλιγιάννη και συνεχίζεται στις οδούς Ραγκαβή, Τατοΐου, Π. Τσαλδάρη, Στροφυλίου,  Εμ. Μπενάκη.

Οι συμμετέχοντες, στην πορεία της διαδρομής, θα μπορέσουν να δουν εξωτερικά την Κατοικία Dörpfeld, η οποία κινείται στο πνεύμα του Ρομαντισμού, την έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη που  ανήκει στην κατηγορία των νεογοτθικών κτηρίων αλλά και την Έπαυλη πρώην Ζούρα (Βουδούρη) που κατατάσσεται στην κατηγορία των πυργοειδών – μεσαιωνικών επαύλεων με έντονα στοιχεία νέο-μπαρόκ.

Οι ψηλές μάντρες των Αρχοντικών ανοίγουν και οι περιπατητές μπορούν να μπουν στις αυλές τους και σε κάποιες περιπτώσεις και στο εσωτερικό τους.

Πρώτος σταθμός η Βίλα Βαλλιάνου – Ρωμάνου, η οποία κτίστηκε περί το 1890 από ξένο αρχιτέκτονα. Είναι ένα θαυμάσιο δείγμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής και του ρομαντισμού. Το στυλ αυτό εισάγεται στην Ελλάδα επί Όθωνα: βίλλες σε αυτό το στυλ κτίζουν ξένοι αρχιτέκτονες, όπως ο Χάνσεν και ο Τσίλλερ, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κηφισιά ειδικότερα.

Το ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία συνεχίζεται στην Έπαυλη Ζερβουδάκη (Σταθάτου) η οποία αρχιτεκτονικά διακρίνεται για το βυζαντινό της χαρακτήρα. Ένα έργο που συνδυάζει ανομοιογενή στοιχεία, τα οποία, ωστόσο, παράγουν ένα κομψό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο ρομαντικός υπαινιγμός στην αρμονική σχέση περιβάλλοντος χώρου και αρχιτεκτονήματος έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η Βίλα Σταθάτου είναι έργο του Ερνέστου Τσίλερ.

Επόμενος σταθμός  η έπαυλη της Πηνελόπης Δέλτα, η οποία κτίστηκε περίπου την πρώτη δεκαετία του 1900 από τον Αιγυπτιώτη μηχανικό Κ. Λύτσικα. Το κτίριο ανήκει ανήκει στη κατηγορία των εκλεκτιστικών επαύλεων και είναι  δείγμα μείξης νεοκλασικών και φρουριακών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Σήμερα η έπαυλη στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Το μαγικό ταξίδι θα καταλήξει στην Κατοικία Βάρσου η οποία συνιστά λιτή εκδοχή του τύπου του αθηναϊκού «αστικού μεγάρου» του τέλους του 19ου αι.