134 (!) προτάσεις στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Με την υποβολή 134 αρχιτεκτονικών προτάσεων από όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση διεξαγωγής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Τεχνική Επιτροπή του διαγωνισμού έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της αξιολόγησης, ενώ η διεθνής Κριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει στην Αθήνα στις 17-19 Δεκεμβρίου 2012.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στις 24 Απριλίου 2012 και αφορά στο σχεδιασμό ενός σύγχρονου, καινοτόμου και βιοκλιματικού Σχολείου. Το σχολείο θα καλύψει τις ανάγκες του διεθνούς οργανισμού ENISA (European Network and Information Security Agency), ο οποίος εδρεύει στο Ηράκλειο από το 2005.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη: Ελισάβετ Απλακίδου (αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της ΟΣΚ ΑΕ), Ben Nakamura (αρχιτέκτων, Ιαπωνία, εκπρόσωπος της UIA), Νίκος Φιντικάκης (αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του ΤΕΕ), Ελένη Μάντζιου (αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του ΕΜΠ), Όλγα Παππά (αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ), Angela Brady (αρχιτέκτων, Μεγάλη Βρετανία, πρόεδρος της RIBA), Alastair Blyth (αρχιτέκτων, Μεγάλη Βρετανία, εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ), Antonio Riverso (αρχιτέκτων, Ιταλία) και Françoise-Hélène Jourda (αρχιτέκτων, Γαλλία).

Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τρία βραβεία και δύο εύφημες μνείες, στα οποία αντιστοιχούν οι παρακάτω αμοιβές: 1ο βραβείο 30.000€, 2ο βραβείο 20.000€, 3ο βραβείο 10.000€, δύο εύφημες μνείες από 5.000€ η κάθε μία.