Ίδρυση στη Μυτιλήνη σημαντικού ευρωπαικού Οργανισμού, πρότεινε η Γεννηματά  στην ΕΕ

Να δράσει τώρα και να δώσει τέλος στη « Μόρια» απαίτησε από την Ευρωπαική Επιτροπή , η πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ , Φώφη Γεννηματά, σε συναντήσεις που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους , στις Βρυξάλλες .

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κυρία Γεννηματά, συναντήθηκε μεταξύ  άλλων με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.  

Στον  αρμόδιο ευρωπαίο αξιωματούχο , πρότεινε να δημιουργηθεί ένας αποκεντρωμένος  Οργανισμός για την συνεργασία, την στήριξη των νησιών και των συνοριακών περιοχών της Ένωσης με έδρα τη Μυτιλήνη. « Για να αντιμετωπισθούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται.Για να μη επιτρέψουμε στην Ακροδεξιά να εκμεταλλευθεί τις δυσκολίες» τόνισε και υπογράμμισε : « Η Ευρώπη οφείλει τώρα να δράσει. Να δοθεί τέλος στη ντροπή της Μόριας.Να γίνει πράξη επιτέλους μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση στη βάση της αλληλεγγύης».

Τη θέση της αυτή, είχε καλέσει  τους ευρωπαίους σοσιαλιστές να την στηρίξουν  στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο , μιλώντας νωρίτερα στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επίσης στις Βρυξέλλες , που είχε θέμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Ανάφερε συγκεκριμένα στην ομιλία της :

« Τα προβλήματα με την νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών γίνονται εκρηκτικά!

Πρόσφατα επισκέφθηκα το κέντρο υποδοχής στην Μόρια.

Τα όσα συμβαίνουν εκεί με τους βιασμούς, την εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης παραβιάζουν βάναυσα τις ανθρωπιστικές μας αξίες.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά.

Τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα, να αποσυμφορηθούν τα νησιά, να γίνει ορθή διαχείριση των πόρων.

Οι συμφωνίες της Ελληνικής Κυβέρνησης οδήγησαν σε επώδυνα αδιέξοδα.

Η Ένωση οφείλει να συμβάλλει στην ανακοπή των ροών από την Τουρκία,  την προώθηση της επανεγκατάστασης.

Καθυστερούμε επικίνδυνα στην Ευρώπη για την προώθηση μιας νέας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. (νέο σύστημα ασύλου, Κανονισμός Δουβλίνου, πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων, προστασία εξωτερικών συνόρων).

Και τις καθυστερήσεις αυτές αξιοποιούν οι ακροδεξιοί και οι λαϊκιστές για να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες της Ένωσης.

Οφείλουμε να σταθούμε ενεργά απέναντι σε αυτές. Το επιβάλλουν οι αξίες μας ως προοδευτικές δυνάμεις.

Και καθώς οι περισσότερες νησιωτικές και συνοριακές περιοχές αντιμετωπίζουν εκτός από τις πιέσεις των μεταναστευτικών ροών και πρόσθετα προβλήματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, θέλω εδώ να τονίσω την ανάγκη σύστασης “Οργανισμού για την Προώθηση της Συνεργασίας ανάμεσα στα Νησιά και τις Συνοριακές Περιοχές της ΕΕ” (Agency for the Promotion of the Cooperation of Islands and Border Regions of the EU).

Και τούτο γιατί, ενώ έχουμε δέσμη  πολιτικών  για τα νησιά και τις συνοριακές περιοχές, απουσιάζει το πλαίσιο, το εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας, ανταλλαγής καλών πρακτικών, ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών δράσης, υλοποίησης κοινών σχεδίων, κλπ.

Ζητώ από την κοινοβουλευτική μας Ομάδα στο ΕΚ να υποστηρίξει τη πρωτοβουλία αυτή ».