“Αναστενάζει” η Αίγινα από τα σκουπίδια και την έλλειψη νερού

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος,η Αίγινα , ταλαιπωρήθηκε από την αδυναμία αποκομιδής των μεγάλων όγκων – για τα δεδομένα της- απορριμμάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το νησί αλλά και από τα σοβαρότατα εξίσου προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσής της .

Στη Βουλή κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Κατσώτης, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής ύδρευσης, αλλά και για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στην Αίγινα, τόσο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, όσο και σύγχρονων υποδομών (απορριμματοφόρα κ.ά) ;

Όπως επισημαίνουν , “ εδώ και χρόνια παραμένει ιδιαίτερα οξυμμένο το πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών σε Αίγινα-Αγκίστρι, που χειροτερεύει ακόμη πιο πολύ, την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω τουριστικής αιχμής, αφού αυξάνεται ο πληθυσμός στο νησί. Αυτό επαναλήφθηκε ακόμη μια φορά το φετινό καλοκαίρι και μάλιστα αναδείχτηκε και προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. Μπορεί τα σκουπίδια που έπνιγαν το νησί να συγκεντρώθηκαν με «δανεικά» απορριμματοφόρα από 12 Δήμους της Αττικής, στις 24 Αυγούστου, όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε, παραμένει πιεστικό.

Συνεχίζεται μάλιστα και παρά την ήδη υπάρχουσα ομάδα εργασίας και τις συσκέψεις που έγιναν στα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τα νησιά του Αργοσαρωνικού που μαστίζονται από το ίδιο πρόβλημα.

Συσκέψεις για τα απορρίμματα γίνονται, υποσχέσεις δίνονται, πιθανές λύσεις λέγονται, ωστόσο κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βραχυ-μεσοπρόθεσμης και οριστικής λύσης, αν και οι κάτοικοι πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ ανταποδοτικά τέλη.

Ταυτόχρονα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού η αντιδραστική αυτή πολιτική απαγορεύει τις προσλήψεις, όπως ελλείψεις και σε υποδομή. Χαρακτηριστικά η Αίγινα έχει μόνο 16 εργάτες καθαριότητας και απορριμματοφόρα χαλασμένα, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και φυσικά έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ οι όροι μεταφοράς των απορριμάτων με επιβατικά πλοία, προς το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να φτάσουν στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Επίσης πολλά προβλήματα παρουσιάζονται και στον τομέα της ύδρευσης, με διακοπές νερού και πολλές ζημιές στο εσωτερικό δίκτυο, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες νερού” .

Τέλος τονίζουν ότι “ η αποκομιδή των σκουπιδιών αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας , αλλά και η απρόσκοπτη παροχή επαρκούς και καλής ποιότητας και ποσότητας νερού για κάθε κάτοικο είναι δικαίωμα και δεδομένου ότι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να παρέχεται η αντίστοιχη υπηρεσία με επάρκεια και ασφάλεια “.