Δεν έχει δοθεί ακόμη το έκτακτο βοήθημα των 8000 ευρώ στους πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες της Μάνδρας

 

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας κατέθεσε ερώτηση προς τoυς Υπουργούς Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη  σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοέμβριου 2017.

Η κατατεθείσα ερώτηση έχει ως εξής:

«Όπως ήδη γνωρίζετε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου 2017 στις περιοχές των Δήμων Μάνδρας, Ν. Περάμου και Μεγάρων είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς πολλές αγροτικές και αλιευτικές επιχειρήσεις.

Οι αγροτικές επιχειρήσεις για την ορθή καθημερινή λειτουργία τους εκτός από τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν έχουν χώρους αποθήκευσης για τα προϊόντα και τα αγροτικά μηχανήματα, ψυκτικούς θαλάμους, δεξαμενές συγκέντρωσης νερού και άλλους λειτουργικούς χώρους.

Όσον αφορά τους ψαράδες της Ν. Περάμου, τα καΐκια τους και ότι υλικά χρησιμοποιούσαν για την καθημερινή τους επιβίωση έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Σ΄ όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αυτοψίες από κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής.

Τόσο οι αγρότες όσο και οι αλιείς ζήτησαν να συμπεριληφθούν στο δικαίωμα καταβολής του έκτακτου βοηθήματος των 8000 Ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του σχετικού νόμου και τη σχετική ΚΥΑ το επίδομα των 8000 χορηγείται σ’ όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων χωρίς να υπάρχει κανένας διαχωρισμός ή εξαίρεση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που καθορίζονται στη σχετική ΚΥΑ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το έκτακτο βοήθημα θα είναι μια ανάσα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές, υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν προκειμένου να ξεκινήσουν να καλλιεργούν και να παράγουν. Είναι παράλογο να αντιμετωπίζονται οι αγρότες και οι ψαράδες σαν πολίτες 3ης κατηγορίας.

Απευθυνόμενοι οι ανωτέρω στις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και της Περιφέρειας και ενώ τους διαβεβαίωναν ότι έχουν δίκιο πήραν τις απαντήσεις τις οποίες και επισυνάπτουμε :

  1. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών(Γενική Δ.νση Οικονομικών Υπηρεσιών), Aρ. πρ. 21886 /1001 31-5-2018
  2. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών(Γενική Δ.νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), Aρ. πρ. ΓΔΑΕΦΚ 317/ΓΔστ5 23-5-2018
  3. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Δ.νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), αρ. πρ. ΔΑΕΦΚ – ΚΕ /3268/A326  27-3-2018

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να διευκρινίστε και να συμπληρώστε την σχετική ΚΥΑ, έτσι ώστε να δικαιωθούν οι αγρότες και οι αλιείς που επλήγησαν απ’  αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή;»