Ερώτηση για τα ΚΔΑΠ στη Βουλή. Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους , ζητεί ο Τέρενς Κουικ

terkoyik

Εξηγήσεις για την επαπειλούμενη κατάργηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) ζητά από τους Υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, στις πληροφορίες της οποίας βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «οι κοινωνικές δομές των ΚΔΑΠ προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην εξωσχολική απασχόληση των παιδιών από 5 έως 12 ετών κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα το πρωί, για όλο το χρόνο εντελώς δωρεάν».

Δυστυχώς, μετά από απόφαση του Υπουργού Εργασίας, ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών από 16.000 μειώθηκε περίπου στο ήμισυ ενώ η επιδότηση για κάθε παιδί υπέστη και αυτή αδικαιολόγητη μείωση 50%, από 2.800 σε 1.400 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, προσλαμβάνονται στους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αμείβονται από τα κοινοτικά κονδύλια (Γ΄ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) με συμβάσεις «ανανεούμενες κατ’ έτος μέχρι τη λήξη του προγράμματος».

«Επειδή το ΕΣΠΑ 2007-2013, λήγει τον Αύγουστο του 2013, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης και κατ’ επέκταση τα Κέντρα απειλούνται με κλείσιμο», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για το εάν «σκοπεύουν να επιδιώξουν παράταση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την περίοδο 2013-2015 και να συμπεριλάβουν στην παράταση αυτή τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΚΔΑΠ ούτως ώστε αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

                                                       Η ερώτηση

Αναφέρει συγκεκριμένα στην ερώτησή του , ο βουλευτής: «Οι κοινωνικές δομές των ΚΔΑΠ λειτουργούν από το 2000 και έκτοτε προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην εξωσχολική απασχόληση παιδιών από 5 έως 12 ετών κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα το πρωί, για όλο το χρόνο εντελώς δωρεάν.

Σύμφωνα με επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα ΚΔΑΠ τα παιδιά ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, μελετούν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας και κοινωνικοποιούνται Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς, κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες  ειδικά στις μέρες μας που η κρίση έχει αποδεκατίσει το εισόδημα και η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό. Σήμερα, ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών από 16.000 μειώθηκε περίπου στο ήμισυ και η επιδότηση για κάθε παιδί υπέστη και αυτή αδικαιολόγητη μείωση 50%, από 2.800 σε 1.400 ευρώ, μετά από απόφαση του Υπουργού Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, προσλαμβάνονται στους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αμείβονται από τα κοινοτικά κονδύλια (Γ΄ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) με συμβάσεις «ανανεούμενες κατ’ έτος μέχρι τη λήξη του προγράμματος».

Επειδή το ΕΣΠΑ 2007-2013 λήγει τον  Αύγουστο του 2013, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης και κατ’ επέκταση τα Κέντρα απειλούνται με κλείσιμο.

Παρακαλώ όπως απαντήσετε επί του κάθε ενός ξεχωριστά ερωτήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

1. Θα δεχτεί φέτος κάθε ΚΔΑΠ όσα παιδιά προβλέπει η άδεια λειτουργίας του όσα δηλαδή δεχόταν κάθε χρόνο , μιας και οι ανάγκες των οικογενειών αυξάνονται συνεχώς;

2. Θα αυξήσετε την επιδότηση για κάθε εγγεγραμμένο παιδί, δεδομένου ότι τα 1.400 ευρώ δεν αρκούν στις δομές για να καλύψουν τις μισθοδοσίες και τα έξοδά του;

3. Αφού οι αμοιβές των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά μιας και πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ, θα ανανεώσετε τις συμβάσεις που έχουν λήξει;

4. Σκοπεύετε να επιδιώξετε παράταση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2013 – 2015 και να συμπεριλάβετε στην παράταση αυτή τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΚΔΑΠ ούτως ώστε αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους;

5. Θα μεριμνήσετε ώστε να μεταφερθεί το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και έτσι να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι συμβάσεις των εργαζομένων για να μην προστεθούν και αυτοί στην τεράστια λίστα των ανέργων;

6. Θα υπάρξει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για έλεγχο από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια που φτάνουν στους Δήμους για τα ΚΔΑΠ θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες;».