Καίρια ερωτήματα Κατσαφάδου για τη διαδικασία κτηματογράφησης στα Κύθηρα

Ερώτηση για τις διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθηθούν για την κτηματογράφηση στα Κύθηρα, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.
Ο Βουλευτής με την Ερώτησή του, ζητά διευκρινήσεις για το αν το γραφείο που πρόκειται να ανοίξει στα Κύθηρα το Εθνικό Κτηματολόγιο θα είναι γραφείο κατάθεσης και διεκπεραίωσης όλων των σχετικών εγγράφων ή θα είναι μόνο για την παροχή πληροφοριών.
Όπως αναφέρει, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, οι κάτοικοι των Κυθήρων και οι έχοντες κτηματική περιουσία θα κληθούν να καταθέτουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα σε δυο κτηματολογικά γραφεία στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Κάτι τέτοιο, αναμφίβολα, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους των Κυθήρων. Την ίδια ώρα, ερωτήματα τίθενται για έναν τεράστιο αριθμό Κυθηρίων που βρίσκονται στην αποδημία και συγκεκριμένα κυρίως στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ και είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να ενημερωθούν και να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες, πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.
Τέλος, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό τι πρόκειται να γίνει με τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών, παρεκκλησίων και ξωκλησίων μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους και μαζί με πιθανά βοηθητικά, των εκκλησιών κτίσματα, που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και έχουν δοθεί κατόπιν δωρεάς ή δια λόγου.
Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος:
1. Αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες για τα γραφεία του Κτηματολογίου στα Κύθηρα;
2. Πότε πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία και τι χρονικό περιθώριο θα υπάρξει, ώστε κανείς απόδημος Κυθήριος να μην χάσει την περιουσία του;
3. Τι σκοπεύει να πράξει, ούτως ώστε οι διαδικασίες να διευκολύνουν τους Κυθηρίους, είτε τους ντόπιους, είτε τους αποδήμους με την Κτηματογράφηση και όχι να τους προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες;
4. Τι πρόκειται να γίνει για τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τα οποία δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας;
Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθνικό Κτηματολόγιο ξεκινάει τη διαδικασία κτηματογράφησης στα Κύθηρα, κατά πάσα πιθανότητα τους πρώτους δυο μήνες του 2019. Ωστόσο, αναφέρεται ότι το Κτηματολόγιο ΑΕ ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στα Κύθηρα μόνο για την παροχή πληροφοριών και όχι γραφείο κατάθεσης και διεκπεραίωσης όλων των σχετικών εγγράφων.
Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, οι κάτοικοι των Κυθήρων και οι έχοντες κτηματική περιουσία θα κληθούν να καταθέτουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα σε δυο κτηματολογικά γραφεία στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Κάτι τέτοιο, αναμφίβολα, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους των Κυθήρων -τα οποία ως γνωστόν υποφέρουν από πλευράς συγκοινωνίας καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο ως το Πάσχα- και θα τους επιβαρύνει σημαντικά -σε δύσκολους μάλιστα καιρούς- προκειμένου να μεταβούν στο Λεκανοπέδιο για να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία. Την ίδια ώρα, ένας τεράστιος αριθμός Κυθηρίων που βρίσκονται στην αποδημία και συγκεκριμένα κυρίως στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να προλάβει, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ενημερωθεί και να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες, πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.
Επιπλέον ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που γεννάται στα Κύθηρα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι το τι πρόκειται να γίνει με τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών, παρεκκλησίων και ξωκλησίων μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους και μαζί με πιθανά βοηθητικά, των εκκλησιών κτίσματα, που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και έχουν δοθεί κατόπιν δωρεάς ή δια λόγου.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες για τα γραφεία του Κτηματολογίου στα Κύθηρα;
2. Πότε πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία και τι χρονικό περιθώριο θα υπάρξει, ώστε κανείς απόδημος Κυθήριος να μην χάσει την περιουσία του;
3. Τι σκοπεύει να πράξει, ούτως ώστε οι διαδικασίες να διευκολύνουν τους Κυθηρίους, είτε τους ντόπιους, είτε τους αποδήμους με την Κτηματογράφηση και όχι να τους προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες;
4. Τι πρόκειται να γίνει για τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τα οποία δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας;».