Κ.Παπακώστα: Άτυπη συμφωνία κυβέρνησης  με τους «πολιτοφύλακες» των Εξαρχείων;

 

εξαρχεια-επεισόδια Η Βουλευτής ανέδειξε το προφίλ αυτής της ιδιαίτερης αστικής γειτονιάς των Αθηνών, η οποία σήμερα είναι υπό κατάληψη και μη προσβάσιμη. Υπενθύμισε πως στα όριά της βρίσκονται ιστορικά κτήρια του ελληνικού λαϊκού κλασικισμού, το Πολυτεχνείο, που είναι κτήριο του 1876, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το παλαιό Χημείου, που κτίστηκαν το 1880. Ανέφερε επιπλέον, πως η συγκεκριμένη περιοχή προσέλκυε ανέκαθεν φοιτητές, διανοούμενους, ανθρώπους του πνεύματος και του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ σήμερα στεγάζονται εκεί 9 θέατρα, θεατρικές σχολές, εκδοτικοί οίκοι, γκαλερί, σχολές τεχνών.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Κατερίνα Παπακώστα, οι περισσότεροι πολίτες συνδυάζουν με τα Εξάρχεια εικόνες από οδομαχίες, επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αναρχικών, βόμβες μολότοφ και κάδους που καίγονται. Για αυτό τον λόγο λίγοι πολίτες δηλώνουν πως παρευρίσκονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, χωρίς να σκεφτούν το ζήτημα της ασφάλειας.

Παράλληλα, τα ιστορικά κτήρια, αντί να αναδεικνύονται, βανδαλίζονται και μουντζουρώνονται συχνά, με αποτέλεσμα οι «αγρίως φορολογούμενοι πολίτες» να αναγκάζονται πληρώνουν την ανακατασκευή τους. Το Πολυτεχνείο γίνεται συχνά «ορμητήριο» ομάδων αντιεξουσιαστών, ενώ πολλές φορές έχει εκφραστεί ο προβληματισμός για την ασφάλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και των επισκεπτών του.

Η Κατερίνα Παπακώστα συμπέρανε πως αντί τα Εξάρχεια να αναδειχθούν σαν μία σύγχρονη Μονμάρτρη, έχει εξελιχθεί σε άβατο. Εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας, η γειτονιά των Εξαρχείων ελέγχεται από «ομάδες πολιτοφυλακής» αντιεξουσιαστών, ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ ανεπτυγμένη, αν είχαν αξιοποιηθεί τα αστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της.

Επιπλέον, η Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε πως διακρίνεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός των αναρχικών, οι οποίοι «χτυπούν» σημεία αναφοράς της εκτελεστικής εξουσίας, όπως είναι π.χ. η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, η Βουλή των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΡΤ, σταθμοί του Μετρό και του ΗΣΑΠ και το Αεροδρόμιο. Η Βουλευτής τόνισε τον ψυχολογικό συμβολισμό των στόχων, που αποδεικνύει, πως η Κυβέρνηση «χάνει στα σημεία», καθώς είναι ανίκανη να επιβάλει την τάξη.

Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση και τον κ. Τόσκα, να σταματήσει τις κορώνες και τις συγκρούσεις με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθώς η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και η αποκατάσταση της ασφάλειας απαιτούν σύμπλευση και συνέργεια.