Μετατρέπουν σε «χωματερή» αποβλήτων τη λίμνη Υλίκη


Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας σχετικά με την εναπόθεση αποβλήτων στην περιοχή ΒΑΕΝΙ – ΥΛΙΚΗ της Κτηματικής Περιφέρειας του Δήμου Θηβαίων και περί το 91ο χλμ της ΝΕΟ Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Λαμία και πλησίον της λίμνης Υλίκης , κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, τον Τομεάρχη Οικονομικών, κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον Τομεάρχη Υγείας, κ. Ανδρέα Πουλά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του .
Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι ενώ η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του οικοσυστήματος NATURA 2000 και η Λίμνη Υλίκη προστατεύεται ως Ταμιευτήρας Υδάτων της Αττικής, διαπιστώθηκε ότι έχουν εναποτεθεί στερεά απόβλητα εκσκαφών κατασκευών κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), που μπορεί να περιχέουν και επικίνδυνα υλικά, όπως ελλενίτ (αμιαντοτσιμέντο), αλλά και απόβλητα που προσομοιάζουν με αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ), με μεγάλο ποσοστό πλαστικών.
Κατόπιν αυτών, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσουν κατ’ αρμοδιότητα τα αναφερόμενα, να αναζητηθούν οι φυσικοί αυτουργοί μεταφορείς/διαχειριστές των αποβλήτων και μέσω αυτών οι παραγωγοί των αποβλήτων και να αναλάβουν, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, πρωτοβουλία ποσοτικής και ποιοτικής αποτύπωσης των αποθέσεων αποβλήτων πέριξ της Λίμνης Υλίκης και της Παραλίμνης και ακόλουθης παραλαβής/αποκομιδής τους.
Επίσης ερωτούν ποια είναι η τύχη της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΝ, ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση της παρασώπιας περιοχής, μεταξύ άλλων και με την παροχή αρδευτικού νερού από την Υλίκη, η οποία δρομολογήθηκε το 2013-2014 και υπογράφηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Τέλος, ζητούν να κατατεθούν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με το αντικείμενο.