Φ Γεννηματά: Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδο

 

Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  να προχωρήσει  με τη  συνεργασία του Δήμου Ρόδου και του Πολυτεχνείου στη σύνταξη μελέτης για ένα πρότυπο αναπτυξιακό πρόγραμμα προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ , Φώφη Γεννηματά , στην ομιλία της ,σε ημερίδα για την  30η επέτειο της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς .

Επίσης ζήτησε να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης ενώ υπεμθύμισε ότι το 1982 ξεκίνησε η διαδικασία αναγόρευσης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, παράλληλα με την αναγόρευση της Χάλκης ως Νησί Ειρήνης και Φιλίας των Νέων όλου του κόσμου.

« Χρειάστηκαν 6 χρόνια προσπαθειών από την Κυβέρνηση και τον Δήμο Ρόδου, μέχρις ότου η τοπική Κοινωνία πάρει την Ιστορική πόλη στα χέρια της, με την εποπτεία βέβαια του Υπουργείου Πολιτισμού» είπε και πρόσθεσε:

«Σήμερα χρειάζεται να κάνουμε τα επόμενα βήματα με τη συνεργασία όλων .

Προκειμένου όχι μόνο να καταθέσουμε ένα σχέδιο αειφόρου διαχείρισης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά να δεσμευτούμε για την χρηματοδότηση και την υλοποίησή του.

Να γίνει δηλαδή αυτό που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.

Να συμφωνήσουμε όλοι για το τι πρέπει να γίνει. Κυβέρνηση, κόμματα, Αυτοδιοίκηση, φορείς.

Εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη της  Εθνικής Συνεννόησης.

 

Πρώτο βήμα η ενημέρωση τις Ροδίτικης, Δωδεκανησιακής, Ελληνικής Κοινωνίας, για τους στόχους, για το  γιατί αυτή η Ιστορία, αυτή η Πόλη, αυτές οι αξίες πρέπει να διασφαλισθούν. Έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια.

Υπάρχει πολύ δουλειά στην συνέχεια. Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, που έχουν γίνει για την αποκατάσταση κτιρίων, χώρων και μνημείων με την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση του 1984, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίζει η πόλη είναι σημαντικά.

Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε, να μην επιτρέψουμε αρνητικές επιπτώσεις.

Χρειάζεται η Ανανέωση του Προγράμματος Σύμβασης, με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της Μεσαιωνικής πόλης.

Η ίδια η Κυβέρνηση που υποθήκευσε μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο Υπερταμείο που δεν το ελέγχει, εδώ εμφανίζεται διστακτική για την προστασία  της Μεσαιωνικής Πόλης, τη διασφάλιση  του κοινωνικού της χαρακτήρα και  την εξωστρέφειά της .

Κάτι που  θα ενδυναμώσει την ίδια τη Ρόδο στον Παγκόσμιο Πολιτιστικό χάρτη.

Με την σημερινή εκδήλωση ανοίγει ο Εθνικός διάλογος για την Ρόδο. Η Ελληνική Κυβέρνηση και όλοι οι φορείς και Οργανισμοί που εμπλέκονται, οφείλουν να συμπράξουν άμεσα και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να κατατεθεί το διαχειριστικό σχέδιο στην Unesco. Να  υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση  που θα κατοχυρώνει τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και την τεχνική υποστήριξη αυτού του σχεδίου.

Η πρώτη προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη στη βάση της θέσπισης της αποκέντρωσης από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά για την προστασία των μνημείων, ήταν στη Ρόδο και φέρνει την υπογραφή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.

Η πολιτική μας κληρονομιά δεσμεύει το  Kίνημα Aλλαγής να συνεχίσει τον αγώνα εξόδου από την κρίση μαζί με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και με την κινητοποίηση  των διεθνών  οργανισμών για την αειφόρο ανάπτυξη στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος, η σωστή διαχείριση του οποίου μπορεί να εξασφαλίσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο¨υπογράμμισε .