7 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Θεσσαλονίκης

 

Οικονομου

Στον αέρα βρίσκεται ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Θεσσαλονίκης , με τους  εργαζόμενους σ΄αυτό , να είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες .

Για το θέμα κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή , προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής της ΝΔ , Βασίλης Οικονόμου , καλώντας τον να αποπληρώσει τοπ υπουργείο του ,  τις οφειλές των δεδουλευμένων από το Δεκέμβριο 2015 μέχρι και σήμερα, αλλά και των νυχτερινών και εξαιρέσιμων ποσών στους εργαζόμενους του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.

Αναφέρει συγκεκριμένα στην ερώτησή του , ο βουλευτής της ΝΔ: « Η κοινωνική συνοχή αλλά και η υποστήριξη και η αλληλεγγύη ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες θα έπρεπε να είναι σε ένα Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας πρωτεύον μέλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον 7 μήνες.

Η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί από το 2013 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» της εντεταγμένης Πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας». Ο ξενώνας απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ψυχολογική ή σωματική βία και οι οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους, ενώ ο συγκεκριμένος ξενώνας είναι πάντα σε ετοιμότητα και αναμονή να υποδεχτεί οποιαδήποτε γυναίκα με τα παιδιά της προκειμένου να δεχτεί τις υπηρεσίες, να σταθεί στα πόδια της και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι από τον Αύγουστο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του 2015 φιλοξενήθηκαν 48 άτομα, εκ των οποίων τα 22 ήταν παιδιά, από 6 μηνών έως 17 ετών. Οι ηλικίες των φιλοξενουμένων γυναικών κυμαίνονται από 19 έως 68 ετών.

Κατά τη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης στις 30 Νοεμβρίου 2015 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η συνέχιση λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω δομή εντάχθηκε από τις 12 Απριλίου 2016 στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ αναφορικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση γινόταν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών και η αποπληρωμή των υπαλλήλων είχε παγώσει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2016 μέχρι την ένταξη της Δομής στο νέο ΕΣΠΑ. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ξενώνα στηρίζεται σε Ευρωπαϊκούς πόρους ΕΣΠΑ αλλά και Εθνικούς πόρους η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη».

.