Μαύρα τα μαντάτα  από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ευρωπαικά προγράμματα

21-06-2010-b

 

Εκατοντάδες έργα – δράσεις από σημαντικά ευρωπαικά προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά  και να επιστραφούν στην ΕΕ τα δεσμευμένα ποσά δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ , εξαιτίας των capital control αλλά και της μη κατάθεσης επισήμως  από την παραιτηθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ , γραπτού αιτήματος για την παράταση κατά ένα χρόνο του ΕΣΠΑ , που λήγει στις 31/12/2015.

Αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε , ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δ. Μελάς , στην ενημέρωση που έκανε χθες στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, όπου παρέστη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της .

Ο κ. Μελάς ήταν απαισιόδοξος κατά πόσο μπορεί να δοθεί παράταση πέραν του 2015, για έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Δεν απέκλεισε ωστόσο την περίπτωση για  «έργα γέφυρα».

Επίσης ανακοίνωσε αποπληρωμή  έργων , ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, το επόμενο διάστημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα οποία αφορούν τον αγροτικό τομέα , αλλά είναι ελάχιστα σχετικά με το σύνολο εκείνων που εκκρεμούν.

Μετά δε από σχετικά ερωτήματα παραδέχθηκε ότι η απελθούσα  κυβέρνηση δεν είχε υποβάλλει  στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε, γραπτό αίτημα για παράταση υλοποίησης των έργων.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ διατυπώθηκαν μια σειρά από ερωτήματα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ. Τζιαχρήστα. Ειδικότερα για τη φορολόγηση των αγροτών η οποία θεωρείται υψηλή, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ για τα βοσκοτόπια και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η διαδικασία έχει σταματήσει.

Ο   Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης επισήμανε  ότι το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν από πλευράς της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, να προωθήσει λύσεις σε χρόνια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Ο Δήμαρχος της Σάμου , κ. Αγγελόπουλος ζήτησε 360 από τα έργα που είναι σ΄εξέλιξη να περάσουν ως « γέφυρα» στη Νέα Προγραμματική Περίοδο και  350 που δεν έχουν ξεκινήσει ως  «νέα» στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης ,κ. Χιονίδης , ζήτησε μείωση του χρόνου έγκρισης με κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και επικαλύψεων . Όπως είπε χαρακτηριστικά  τώρα η έγκριση δημοπράτηση χρειάζεται 4 μήνες και αυτό θα μπορούσε να μειωθεί κατά πολύ.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δυτ, Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας , κ. Βοσκόπουλος , τόνισε ότι ακόμα και σήμερα να ξεκινούσαν τα έργα στην περιοχή του , δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών , που θα επικρατούν από τον επόμενο μήνα .